Hyppää pääsisältöön

Onko Raaka-Rolle-valmentajien aika ohi?

Urheilijan valmentaja on tyypillisesti mies, entinen lajin harrastaja ja usein myös oma vanhempi. Mediassa näkyviä valmentajia on nimetty kuvailevasti Raaka-Rolleiksi ja poppamiehiksi. Onko heidän aikansa jo ohi? Entä olisiko urheilumaailmassa sijaa näkyville naisvalmentajille?

Rolf Haikkolan Raaka-Rolle, Juhani Tammisen Aurinkokuningas ja Curt Lindströmin poppamies ovat esimerkkejä mielikuvia herättävistä valmentajien lempinimistä. Mieleen tulee tiukka ja itsevaltainen valmentaja. Mutta onko heidän aikansa ohi?

Aamusydämellä-ohjelmassa vuonna 2007 ehdotettiin uudemmaksi valmentajatyypiksi tutkijavalmentajaa, joka tekee testejä ja käyttää valmennuksen pohjana tieteellisiä tutkimuksia. Tällaiseen valmennuksen ammattimaistumiseen siirryttiin 1980-luvun alussa.

Ohjelmassa urheilija-valmentaja-suhteestaan kävivät kertomassa uimari Jussi Sillanpää ja hänen valmentajansa Tua Turunen. Entinen uimari Turunen oli valmentanut siihen mennessä Sillanpäätä kaksi vuotta.

Tyypillisesti valmentajat ovat miehiä ja naisvalmentajiin liittyy jonkin verran asenteellisuutta. Sillanpää uskoi, että naisilta myös vaaditaan miesvalmentajia enemmän. Turusen mukaan miehet tuovat visioitaan julkisuuteen naisia hanakammin. Hän lisäsi, että naiset eivät välttämättä edes halua valokeilaan, vaikka oma valmennettava menestyisikin. Hän esimerkiksi itse ei haluaisi tulla julkiseksi valmentajaksi.

"Sähän sen työn teet ja mä vain autan", hän painotti Sillanpäälle.

Isät ovat perinteisiä valmentajia

Turunen kertoi, että etenkin uimaripiireissä on yleistä, että valmentajana on oma isä. Myös häntä oli valmentanut hänen oma isänsä. Tunnetuista suomalaisista uimareista ainakin Jani Sievinen ja Hanna-Maria Seppälä ovat olleet oman vanhemman valmennettavana.

Vanhemmat ovat valmentaneet perinteisesti muillakin urheilun aloilla. Meloja Mikko Kolehmainen arveli Pelikaani-ohjelmassa vuonna 1995, että hänen ja hänen isänsä läheinen valmennussuhde johti välillä siihen, ettei kaikkea osannut aina ottaa tosissaan. 14-vuotiaan pituushyppääjä-tyttärensä Mari Kiminkisen valmentaja-isä Juhani kertoi, että urheilupiireissä ei ole aina suhtauduttu suopeasti isä-tytär-valmennussuhteeseen. Hän kuitenkin itse valmentaisi mielellään tytärtään niin kauan kuin tämä hänet kelpuuttaisi hommaan, selvisi Ajankohtaisesta kakkosesta vuonna 1992.

Tärkeää urheilja-valmentaja-suhteessa ei kuitenkaan ole se, onko valmentaja oma vanhempi vai ei. Sillanpää ja Turunen korostivat valmennussuhteessa erityisesti yhteisten tavoitteiden ja kahdenvälisen luottamuksen löytymistä.

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto