Hyppää pääsisältöön

Postin toimintaa idän ja lännen välillä Ahvenanmaalla

Fennada-Filmin lyhytelokuvassa vuodelta 1973 tutustumme Posti- ja lennätinlaitoksen monivaiheiseen toimintaan ja historiaan Ahvenanmaalla. Filmissä kuljetaan myös postiauton mukana maakunnan tunnetuimpien nähtävyyksien maisemissa.

Suomeen perustettiin postilaitos vuonna 1638. Ahvenanmaa liittyy postilaitoksemme historiaan merkittävällä tavalla, kun postinkuljetus Ruotsista Suomeen järjestettiin Ahvenanmeren yli ja saariston kautta Suomen mantereelle. Reittiä pidettiin tuona aikana maailman vaarallisimpana postireittinä, sillä Ahvenanmeren ylitys oli uskallettua ja talvella raskastakin.

1970-luvulla mantereen postia kuljetettiin Maarianhaminaan lentokoneilla ja matkustajalaivoilla. Postinkuljetuksessa omaleimaista oli se, että Ahvenanmaan postipiirin vajaasta 7000 ruokakunnasta lähes 900 sijaitsi saaristossa. Tarvittiin siis kuljetuksia saaristolautoilla ja veneillä. Parantuneiden teiden ja siltojen ansiosta auto- ja pyöräkuljetukset yleistyivät.

Puhelinten määrän kasvu, muun muassa saariston lisääntyneiden loma-asuntojen myötä, lisäsi myös puhelinyhteyksien tarvetta. Yhteyksiä mantereelle parannettiinkin merikaapelien ja radiolinkkiyhteyksien avulla. Ulkomaisessa teleliikenteessä ja televisio-ohjelmien välittämisessä Suomeen Ahvenanmaalla oli merkittävä asema, sillä valtaosa yhteyksistä kulki sen kautta.

Posti palveli matkailuakin, kun postiauton mukana matkaavat turistit tutustuivat kesäiseen Ahvenanmaahan ja sen moniin nähtävyyksiin, jotka ohjelmassakin vilahtavat. Näitä ovat muun muassa museolaiva Pommern, Ahvenanmaan vanhin kirkko Jomalassa, Ingbybergetin suosittu näköalapaikka, Finströmin harmaakivikirkko, Bomarsundin linnoitus ja Kastelholman linna.

Lue lisää:

Lomailijoita Maarianhaminassa (1963).

Loma Ahvenanmaalla 1963

Hieno ajankuva lennättää meidät potkurikoneella lomalle Ahvenanmaalle. 1960-luvun alun saaristossa oli kesällä suorastaan etelämaalaista tunnelmaa.