Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Verenpaineen kova nousu aamuyöllä

"Olen juuri täyttänyt kuusikymmentä ja viimeisen vuoden aikana olen heräillyt aamuyöstä kolmen, neljän aikaan korkeaan verenpaineeseen. Herään siihen, että pää tuntuu raskaalta ja korvat lukkiutuvat. Mitattuani verenpaineeni, ovat lukemat lähes 200/110. Muuten olen ollut terve ja kova liikkumaan, ja käyn edelleen 5km lenkkejä lähes päivittäin. Mistä tämä voi johtua?"

On ehkä syytä tehdä ensin kohonneen verenpaineen perustutkimukset, joilla poissuljetaan taustasairauksien mahdollisuus. Potilaan, joka saa useita kertoja päivässä kohtauksia, joissa verenpaine nousee hurjasti, sydän hakkaa, hikoiluttaa ja päätä särkee, oireisto sopii lisämunuaisen sairauteen, feokromosytoomaan. Sen olemassaolo pyritään löytämään virtsankeräystutkimuksella. Tauti on kuitenkin varsin harvinainen, eikä siitä ehkä kuitenkaan näyttäisi olevan kyse. Joskus myös paniikkikohtaus voi olla sellainen, jossa verenpaine nousee hurjasti.

Verenpaineen vuorokausiseuranta voisi olla tässä tarpeen, jotta päästään tuon ilmiön synnyttäjän jäljille.