Hyppää pääsisältöön

Emma Taulo ja Piia Ketopaikka: Totuus teiniäideistä?

Teiniäidit, 3. kausi
Teiniäidit, 3. kausi Kuva: Yle teiniäidit

Yle TV2 :n Teiniäidit-sarjan toimittajat Emma Taulo ja Piia Ketopaikka keskustelevat sarjan teosta.

Seurasimme neljän teiniäidin, yhden teini-isän ja neljän pienen lapsen elämää vuoden ajan - välillä tiiviimmin, välillä harvemmin. Kuvattua materiaalia kertyi yhteensä parisensataa tuntia. Kahdeksaan puolituntiseen osaan ei siis välttämättä ole saatu mahtumaan aivan kaikkea!

Meille teinivanhempien elämä näyttäytyi välillä arkisena touhuna vaipanvaihtoineen ja syöttämisineen, välillä jännitysnäytelmänä, jossa nopeat juonenkäänteet hiukan huimasivat sivustaseuraajaa. Sarja ei ole koko totuus, mutta se on kurkistus - ihan oikeaan elämään.

Emma:
Aluksi ajattelin, että siitä on tosi kauan kun olen itse ollut teini. Vuoden aikana huomasin, että eivät ne asiat niin kaukaisia ole sitten kuitenkaan. Kun itse täytin 19, olin jo muuttanut pois kotoa. Muistan, miltä ylioppilaskirjoituksiin valmistautuminen tuntui ja miten rankkaa se oli ilman lastakin, ja miltä tuntui kun oma poikaystävä lähti armeijaan. Kymmenessä vuodessa on muuttunut vain kommunikointitapa: silloin ei kellään ollut älypuhelimia eikä valokuvia ja muuta jaettu niin paljon netissä kuin nyt.

Piia:
Kuvausten aikana huomasin miettiväni, millainen teini-ikäinen olenkaan itse ollut. Varmaan itsenäinen, realistinen ja järkevä? No ei. Ovat ne hyvät tulevaisuudensuunnitelmat ennenkin kaatuneet, ihmissuhteet menneet solmuun ja rahat loppuneet. Tullessani äidiksi olin jo kolmikymppinen, mutta vauva-aika tuntui silti pieneltä katastrofilta. Nämä teinivanhemmat suoriutuvat yhtä aikaa sekä teini-iästä että vauva-ajasta! Kadehdin.

Emma:
Lasten kanssa kuvaamista ei voi verrata mihinkään muuhun. Kaikki tapahtuu koko ajan päiväunien, ruoka-aikojen ja uhmahetkien ehdoilla. Suunnitelmat menevät uusiksi monta kertaa ja koko ajan. Kuinka suuri osa sarjasta onkaan kuvattu vauva ohjaajan sylissä?

Piia:
Tai pitäen pystyssä kuvausvaloja, kun taapero konttaa yhä uudestaan telineiden kimppuun! Kuvaaja puolestaan yrittää saada talteen niin kuvan kuin äänenkin vakavasta keskustelusta - vaikka taustalla kirkuu lapsi, jonka pitäisi käsikirjoituksen mukaan leikkiä nätisti ja hiljaa legoilla.

Emma:
Nämä nuoret ovat superrohkeita. Kamera on ollut mukana väsymisen hetkillä, keskellä riitoja, jopa synnytyksissä.

Piia:
Vuoden mittainen projekti vaatii luottamusta ja sitoutumista puolin ja toisin. Tekijöiden on luotettava siihen, että sarjan päähenkilöt sietävät jatkuvaa yhteydenpitoa ja projektin viemistä loppuun, vaikka kuvauspäivät eivät tunnukaan hetken päästä enää pelkästään jännittäviltä - ne vaativat aikaa, energiaa ja asioiden järjestelyä. Toisaalta Emilian, Elinan, Nean, Lauran ja Jussin on luotettava siihen, että me tekijät käsittelemme materiaalia niin, että tuloksena on mielenkiintoinen ohjelmasarja heidän elämäänsä kunnioittaen. Teinivanhemmat ovat avanneet oven elämäänsä ja kertoneet avoimesti vaikeistakin asioista. Tarkoitus ei ole kaivaa esiin törkyä, mutta ei antaa liian siloiteltuakaan kuvaa todellisuudesta.

Teiniäidit-sarjan kolmas tuotantokausi nähtävillä 4.10. alkaen Yle Areenassa ja Yle TV2:lla 6.10. alkaen maanantaista keskiviikkoon klo 19.30.

Yle TV2