Hyppää pääsisältöön

Kysymys & vastaus: miten hyvitykset menevät oikein keittiönkaapeista?

Putkiremontti-sarjan taloyhtiö Satopihlaja ilmasta kuvattuna.
Tv-sarjan talossa tuli suurin kiista pesuhuoneen saumojen laadusta. Putkiremontti-sarjan taloyhtiö Satopihlaja ilmasta kuvattuna. Kuva: Yle taloyhtiö ilmasta

Auli Sulin kysyy: Taloyhtiössäni on valmistumassa putkiremontti. Sen kustannusjaosta on epäselvyyttä. Remontissa jouduttiin rikkomaan keittiökaapistoja, eri asunnoissa eri määrä. Miten hyvitykset menevät oikein?

Keittiökaappien korvaamisessa syntyi kolmenlaisia tilanteita.

1) Asunnossa oli alkuperäiset kaapit, joita ei voinut irrottaa ehjinä. Niiden tilalle piti hankkia ja asentaa uudet. Jos hyväksyi taloyhtiön standardikaapit, taloyhtiö kustansi kaiken. Osakkaalle ei syntynyt kustannusta.

2) Kuten edellä, mutta osakas halusi kaappeihin toisenlaiset ovet kuin taloyhtiön standardit tai kokonaan toisenlaiset kaapit. Taloyhtiö ei kustantanut kaappeja ollenkaan, ei myöskään niiden asennusta ja paikalle kuljetusta. Eikä suostu korvaamaan rahanakaan perustason hintaa rikotuista kaapeista. Osakas maksaa kaikki rikottuihin kaappeihin kohdentuvat kulut asennuksineen ja kuljetuksineen.

3) Osakas on tehnyt aiemmin (joskus vuosien 1970 ja 2013 välillä) keittiöönsä kaappiremontin, ja asentanut kaapit, joita ei tarvitse purkaa, vain ottaa seinästä ja asentaa takaisin. Taloyhtiö kustantaa asennuksen. Osakkailta ei rikota kaappeja, eikä heille tule kustannusta.

Kysymys 1: Toimiiko taloyhtiö tässä asunto-osakeyhtiölain mukaisesti sillä perusteella, että jos ryhmälle 2 korvataan perustaso, pitäisi se korvata myös ryhmälle 3?

Kysymys 2: Jos tuossa rikotaan osakkaiden yhdenvertaista kohtelua ja lain pykälää, joka velvoittaa taloyhtiön perustason mukaiseen korvaamiseen, voiko taloyhtiö kiertää noita velvoitteita sopimuskikkailulla niin, että osakas maksaa koko keittiöremonttinsa urakoitsijalle, jonka alihankkija se keittiöfirma on, joka toimittaa sekä taloyhtiön valitsemat että osakkaan valitsemat kaapistot?

Kysymys 3: Kenelle korvaaminen kuuluu, kun isännöitsijä sanoo, että asia on osakkaan ja urakoitsijan välinen ja urakoitsija sanoo, että asia on taloyhtiön ja osakkaan välinen?

Kysymys 4: Mitä osakkaan on viisainta tehdä tilanteessa, jos taloyhtiön hallitus ei suostu muuttamaan kantaansa?

Kiitollisena vastauksesta, Auli Sulin

Lakiasiantuntija Marina Furuhjelm Isännöintiliitosta vastaa:

lakiasiantuntija Marina Furuhjelm Isännöintiliitosta
Lakiasiantuntija Marina Furuhjelm, Isännöintiliitto lakiasiantuntija Marina Furuhjelm Isännöintiliitosta Kuva: Copyright: Mainoskuva HKL Oy marina furuhjelm

Putkiremontin toteuttamisessa esiintyy aina huoneistokohtaisia eroja, mutta osakkaita pitää kuitenkin kohdella tasavertaisesti. Taloyhtiön on korjattava ne osakehuoneistojen sisäosat, jotka vahingoittuvat rakenteen tai yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvan rakennuksen muun osan vian tai sen korjaamisen vuoksi.

Tämä tarkoittaa, että taloyhtiön on kysymyksen kohdassa 1 palautettava rikkomansa kaapit, koska ne ovat taloyhtiön kunnossapitotyön yhteydessä rikkoutuneet. Taloyhtiön on palautettava ne niin sanottuun alkuperäiseen perustasoon, jota kohdassa 1 nimetyt standardikaapit vastannevat. Tässä taloyhtiö on siis toiminut oikein.

Yhdenvertaisuusperiaatteen mukaan taloyhtiö ei voi korvata yhdelle osakkeenomistajalle kalliimpia kaappeja kuin muille osakkeenomistajille korvataan. Jos siis osakkeenomistaja haluaa remontin jälkeen laadukkaammat ja kalliimmat kaapit kuin taloyhtiön tarjoamat standardikaapit, maksaa osakas näiden kaappien hinnanerotuksen.

Sopimusjärjestelyillä ei voida kiertää osakkaiden yhdenvertaisen kohtelun vaatimusta.

Jos näiden kalliimpien kaappien asennus aiheuttaa taloyhtiölle ylimääräisiä asennus- tai kuljetuskustannuksia, ne voidaan periä osakkaalta.

Koska taloyhtiö ei kysymyskohdassa 3 ole rikkonut kaappeja, sen ei luonnollisestikaan tarvitse hankkia uusia kaappeja asuntoon. Taloyhtiöllä on kuitenkin velvollisuus asentaa takaisin ne kaapit, jotka se on seinästä irrottanut. Eli tässä taloyhtiö on mielestäni toiminut oikein.

Sopimusjärjestelyillä ei voida kiertää osakkaiden yhdenvertaisen kohtelun vaatimusta.

Ne osakkaat, jotka nyt ovat joutuneet maksamaan kaapeistaan liikaa, voivat esittää taloyhtiölle kirjallisen vaatimuksen. Oletan, että tässä tapauksessa yhtiökokouksen normaalit moiteajat ovat jo umpeutuneet eikä yhtiökokouksen päätöstä voida sen takia enää moittia.

Jos taloyhtiö ei vaatimuksen jälkeen suostu korvaamaan osakkaille perustasoisten kaappien kustannusta, osakkaat voivat harkita asian saattamista käräjäoikeuteen. Perusteena on, että yhtiökokouksen aiemmin tekemä päätös on mitätön siltä osin, kun osakkaiden yhdenvertaisuutta on loukattu.

LÄHETÄ oma kysymyksesi asiantuntijoille sähköpostilla osoitteeseen putkiremontti@yle.fi.

LUE myös vastaus kysymykseen miten selvittää putkiremontin oikea ajankohta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua