Etiopiasta on löydetty ensimmäiset nykyihmisen fossiilit noin 200 000 vuotta sitten. Maata kutsutaankin ihmiskunnan kehdoksi. Etiopiaan mahtuu tietenkin rikkaan kulttuuriperinnön lisäksi myös monipuolinen musiikillinen historia, joka pitää sisällään mm. kuningas Daavidin harppua ja Jamaikan reggaeta. Sound Tracker -matkallaan Sami Yaffa tunkeutuu syvemmälle tähän ihmiskunnan kehtoon.
Matka alkaa Etiopian pääkaupungista Addis Abebasta. Yaffa saa oppaakseen mustalaispunkkibändi Gogol Bordellon basistin Thomas ”brother from another mother” Gobenan, joka on alun perin Etiopiasta kotoisin. Ensimmäisenä kaksikko suuntaa sinisellä tuk tukilla etelään Konso-heimon kylään kiemuraisia teitä ja komeita vuoristoja pitkin. Kylässä heimo ottaa Yaffan porukan vastaan erikoismenoin tanssien ja soittaen värikkäissä vaatteissa. Sami testaa kylässä myös naimakelpoisuuttaan isoja kiviä nostelemalla.
Konso-heimon juhlista musiikkimatka jatkuu Shashamanen kaupunkiin, joka on kuin pieni pala Jamaikaa Afrikan sarvessa. Vuonna 1948 rastafarien elävä jumala keisari Haile Selassie lahjoitti omaa maataan Jamaikan ja muun Karibian alueen rastafareille. Nuo rastafarit pitävät edelleen yllä maan reggaekulttuuria. Muusikko Teddy Dunn valottaa Samille ja Thomasille etiopialaisten ja jamaikalaisten veriveljeyttä ja reggaen tilaa Etiopiassa.
Nyt porukka palaa takaisin sinne mistä lähtikin, eli Etiopian pääkaupunkiin. Addis Abebassa Yaffa tapaa Etiopian ensimmäinen staran ja ”mustan Elviksen” Alemayu Esheten, sekä raskaampaa rokkia ja kansanmusaa sekoittelevan Jano Bandin. Fendika Azmari Betissa taas hunajalla maustettu viini virtaa, musiikki raikaa ja etiopialaiset tanssit valloittavat.
Matkan yksi päämääristä Yaffalla on maailman ensimmäisen säröbasson, eli begenan löytäminen. Begena on etiopialainen puusta valmistettu 10-kielinen harpunkaltainen soitin, jota kutsutaan myös kuningas Daavidin harpuksi.
Sami Yaffan Etiopia-soittolista
Tyynenä, rauhoittuneena ja melkein hypnoosissa Yaffa ja kumppanit jatkavat matkaansa kohti Lalibelaa, joka sijaitsee Pohjois-Etiopiassa. Sound Trackerin ohjaaja Otso Tiainen odotti ehkä eniten juuri Etiopan matkaa, koska ei ollut aiemmin Afrikassa reissannut. Erityisen vaikuttunut hän oli juuri Lalibean meiningistä.
”Me oltiin siellä paikallisena jouluna Etiopian pohjoisosassa, jossa on 11 kallioon hakattua kirkkoa. Sinne pyhiinvaeltaa joku 30 00 ihmistä, joista jotkut saattaa kävellä sinne parikin kuukautta. Jouluyönä messu jatkuu läpi yön ja sit se on tavallaan semmonen luuppaava juttu. Siinä menee transsitilaan. Sitten se päättyy siihen, että papit nousee kallion päälle ja jengi on siellä alhaalla. Se oli ihan käsittämätöntä!"
Otso voisi jopa väittää, että porukka palasi Etiopiasta kotiin jollain tavalla eri miehinä. ”Mä en ite oo yhtään uskonnollinen ihminen, mutta sillon mä hiffasin mistä hengellisyydestä on kyse. Mä luulen että se oli meille kaikille aika pysäyttävä kokemus.” Mutta ei Tiainen sentään kirkkoon ole Suomessa eksynyt.
Sami Yaffa - Sound Tracker
ma 29.9. klo 21.00, Yle Teema
Sami Yaffan haastattelu
ma 29.9. klo 8.45, Yle Puhe
Sound Tracker Yle Puheella
Veli Kauppinen juttelee Sami Yaffan kanssa sarjasta. Ohjelma kuullaan maanantaiaamuisin Yle Puheella.
Jakson musiikki
- Konso-heimo: Wikipedia
- Teddy Dunn
- Alemayehu Eshete: Yeweyn haregitu/Feleqleqe, suoratoisto
- Ethiocolor: Fendika Azmari Bet 2.2.2012, Facebook, Grooveshark, Melaku Belay
- Jano Band: Ayrak, Mehed Mehed, Live @ Lafto Malla, YouTube-kanava, Facebook, Melaku Belay
- Alemu Aga: Besmeab - Abatachin Hoy, Keto Aykerim Motu, Facebook, Myspace
Sarjan jaksot:
25.8. New York, Yhdysvallat
1.9. Romanimusiikki, Serbia
8.9. Pernambuco, Brasilia
15.9. Tango, Argentiina ja Uruguay
22.9. Flamenco, Espanja
29.9. Etiopia
6.10. Americana, Yhdysvallat, Osa I
13.10. Americana, Yhdysvallat, Osa II