Hyppää pääsisältöön

Kotikatsomo: Tellus

Tellus, yle tv1
Rikossarjan rooleissa nähdään Paula (Anne-Mari Alaspää), Sami (Eppu Pastinen), Eevi (Minka Kuustonen), Janne (Henrik Hammarberg) ja Rike (Johannes Holopainen). Tellus, yle tv1 Kuva: Jussi Nahkuri tellus

TV1 sunnuntaisin 16.11. - 21.12.2014 klo 21.05 - 21.55, uusinta maanantaisin klo 22.25
Yle Areenassa 30 päivää, Twitterissä #yletellus

"Koska rakastan sinua, valehtelen sinulle."

Salliiko päämäärä kaikki keinot? JP Siilin käsikirjoittama ja ohjaama kuusiosainen rikossarja Tellus (12) esittää ne vaikeimmat kysymykset. Miten pitkälle voi mennä, kun haluaa pelastaa maailman. Voiko rakkaus estää meitä tekemästä väärin?

Ketkä tuhoavat maapalloa?

Tellus kertoo nuorten ekoaktivistien ryhmästä, joka on astunut yhteiskunnan ulkopuolelle ja aloittanut terrori-iskujen sarjan.

Neljän vuoden aikana tehdyt iskut on kohdistettu yrityksiin, jotka Tellus-ryhmän mielestä tuhoavat maapalloa. Poliisilla ei ole ainuttakaan johtolankaa. Telluksen ensimmäinen virhe surmaa ulkopuolisen henkilön – ja silloin ryhmän metsästys vasta alkaa.

Pelastaa vai tuhoutua?

Tellus, yle tv1
Tellus, yle tv1 tellus
Sarjan päähenkilö on 23-vuotias lääkäriksi opiskeleva Eevi (Minka Kuustonen), joka elää olosuhteiden pakosta yksinäistä, eristäytynyttä elämää. Hän ei voi pitää mitään yhteyttä muihin telluslaisiin.

Ryhmän kaksoiselämä on kuluttavaa. Ahdistusta lisää rakastuminen Alexiin (Lauri Tilkanen), joka on luontoaktivisti hänkin mutta kannattaa maailman pelastamista laillisin keinoin. Lainkuuliainen Alex on poliisin silmätikku joka kerta, kun Telluksen iskut ovat otsikoissa.

Eevi ymmärtää, että hän ei voi päästää ketään lähelleen vaarantamatta Tellusta, mutta ei voi tukahduttaa tunteitaan. Tuhoaako raskas kaksoiselämä ryhmän?

Ratkaiseva virhe?

55-vuotias poliisi Taneli (Pirkka-Pekka Petelius) on toipumassa sairaskohtauksesta. Hän on tutkinut Tellusta useita vuosia, mutta tuloksetta.

Nyt ryhmä on ensi kertaa tappanut ihmisen. Onko tämä Telluksen ensimmäinen virhe, jonka avulla Taneli pääsee heidän jäljilleen?

Muissa rooleissa nähdään Anne-Mari Alaspää, Henrik Hammarberg, Johannes Holopainen ja Eppu Pastinen. Sarjan on kuvannut Harri Halonen ja leikannut Nipa Roine. Tuottaja on Pekka Ruohoranta / Yle Draama, 2014.

Ohjaaja, käsikirjoittaja JP Siili: Hurja, mutta uskottava tarina

"Tellus ei välttämättä kerro tämän päivän todellisuudesta, vaan huomisesta. Se on hurja, mutta uskottava skenaario lähitulevaisuudesta, jos asiat jatkavat kehittymistä tiettyyn suuntaan", kuvailee ohjaaja JP Siili.

"Telluksen tarina alkoi kehkeytyä, kun ymmärsin, etten ollut kiinnittänyt tarpeeksi huomiota siihen, mitä ympäristölle on tapahtumassa. Vuosien ajan olin keskittynyt työntekoon, perheeseen, arjen pyörittämiseen ja lähimpiini."

"Aloin vähitellen tajuta, että ehkä minunkin pitäisi tehdä osuuteni. Tulin ajatelleeksi ihmisiä, jotka kehittelevät tätä ajatusta pidemmälle. Ja vielä siitäkin pidemmälle. Entä jos he ovat nuoria – hyvinkin nuoria? Näistä asioista syntyi tarina äärimmäisyyksiin viedystä ekoaktivismista."

Tellus, yle tv1
Tellus, yle tv1 Kuva: Jussi Nahkuri tellus

Taneli (Pirkka-Pekka Petelius) on yrittänyt päästä Telluksen jäljille. Auttaako ryhmän ratkaiseva virhe tutkintaa?

Telluksesta myös kakkoskausi

Rikossarja Telluksesta tehdään toinen tuotantokausi. Päätöstä on vauhdittanut sarjan saama kansainvälinen kiinnostus. Tellus- sarjaa esitetään Saksassa, Ruotsissa ja Norjassa.

Osatuottajaksi ja sarjan toisen tuotantokauden kehittelijäksi on lähtemässä Saksan kakkoskanavan myyntiyhtiö ZDF Enterprises. ZDFE on jo ostanut Telluksen ensimmäisen kauden myyntioikeudet.

Operatiivinen johtaja Fred Burcksen kehuu Telluksen tarinaa, näyttelijöitä ja visuaalista ilmettä korkeatasoisiksi.

"Tellus on aiheeltaan ja miljööltään ajankohtainen ja universaali. Sarja on herättänyt uteliaisuutta ja kiinnostusta. Vuoden loppuun mennessä alkaa selvitä, kuinka paljon kiinnostus kääntyy myynniksi."

ZDFE:n myyntilistoilla ovat myös nordic noir -sarjat kuten Silta ja Rikos (The Killing).

"Olemme innoissamme, kun pääsemme kehittämään toisen kauden käsikirjoitusta JP Siilen kanssa aivan alusta saakka", Fred Burcksen sanoo.

ZDFE myy myös Telluksen remake-oikeuksia, mutta tästä Burcksen ei halua kertoa vielä enempää.

Muualla verkossa:
Osoita mieltä – Jaa kuva!

Kommentit