Hyppää pääsisältöön

Kuunnellaanko putkiremonteissa asukasta?

Ohjelman logolla ryhmäkuva versio 2 Huhmarniemet mukana oikeassa laidassa
Kolmannessa jaksossa alkaa hämmenys nousta Satopihlajassa. Ohjelman logolla ryhmäkuva versio 2 Huhmarniemet mukana oikeassa laidassa Kuva: Yle/Mikko Käkelä ryhmäkuva logolla 2

Putkiremontti-sarjan kolmannessa jaksossa nähdään, miten Satopihlajan taloyhtiössä huolestutaan, kun asukkaat eivät ymmärrä urakoitsijan lähettämiä tiedotteita. Liian monta pointtia ahdettuna samaan tiedotteeseen on liikaa. Satopihlajan ihmisten onni on taloyhtiön hallitus, joka pitää voimakkaasti omiensa puolta. Myös Putkiremontin asiantuntijaraati pohtii asukkaan asemaa sunnuntaina ilmestyvässä Yle Areena -videossa.

Putkiremontin kolmannessa jaksossa asukkaiden pitää alkaa viimeistään miettiä, mitä kaikkea heidän kodeissaan tapahtuu urakan aikana. Useat asukkaat huomaavat, ettei kylpyhuoneiden seinälaattojen valinta olekaan läpihuutojuttu.

Samaan aikaa pihamaalla näkyy remonttimiehiä ja uudenlaista meteliäkin alkaa kuulua. Kaikki tämä johtaa siihen, että ihmiset janoavat tietoa – ja vastauksia mitä nyt tapahtuu –kysymykseen.
Urakoitsijan onkin tärkeä panostaa heti alusta siihen, että asukkaat saavat juuri oikean määrän juuri oikeanlaista tietoa. Viestintä ja sosiaaliset taidot ovat tässä sinänsä teknisessä urakassa erittäin isossa roolissa.

Tämä ymmärretään Satopihjalassa. Siellä kiinnitetään erityisen tarkkaa huomiota viestintään. Asukkaat eivät ole aluksi tyytyväisiä siihen, minkälaisia tiedotteita urakoitsija lähettää heille putkiremontin kulusta. Taloyhtiön hallitus puuttuukin tiedottamiseen tiukasti, kun se tapaa urakoitsijan edustajia työmaakokouksessa.

Ensimmäiset tiedotteet olisikin kannattanut luetuttaa etukäteen jollakin, joka ymmärtää millä tasolla asukkaan ymmärrys on.

- Tiedottaminen on nyt se suurin heikko lenkki, moittii hallituksen jäsen Tiina Turkia. - Pikkusen pitäisi viestinnässä miettiä sitä, että mitä asukkaat ja osakkaat pystyvät omaksumaan ja ymmärtämään.

- Ensimmäiset tiedotteet olisikin kannattanut luetuttaa etukäteen jollakin, joka ymmärtää millä tasolla asukkaan ymmärrys on, neuvoo puolestaan hallituksen jäsen Jarno Linnas.

Kolmannessa jaksossa nähdään, miten urakoitsija ja valvoja tiedotushaasteeseen tarraavat.

Omat neuvonsa tiedottamiseen antaa Putkiremontin asiantuntijaraati totuttuun tapaan sunnuntaina. Raadin keskustelu on nähtävissä Yle Areenassa heti tv-jakson loputtua TV1:llä.

Kysymyksiä omista huolista tai kokemuksista putkiremontista voi lähettää meille lisää - se onnistuu hyvin esimerkiksi sähköpostilla osoitteeseen putkiremontti@yle.fi.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua