Hyppää pääsisältöön

Näin vitsiniekasta tulee stand up -koomikko – jos on tullakseen

Yle Puheen Nauraakohan ne mulle -radiodokumenttisarja tapasi ammattikoomikot Sami Hedbergin, Ismo Leikolan ja Heli Sutelan.

Ismo Leikola // Kuva: YLE / Nina Keski-Korpela

Sami Hedberg, Ismo Leikola ja Heli Sutela ovat tehneet stand up -komiikkaa jo yli 10 vuoden ajan. Kun Leikola aloitti vuonna 2002, Suomessa oli vain seitsemän stand up -ammattilaista. Nyt lajia tekee ammatikseen noin 40 hauskuuttajaa.

Hyvä tarinan- tai vitsinkertoja ei ole automaattisesti stand up -koomikko.

- Vuonna 2008 mä sanoin, että oon stand up -koomikko. Sitä ennen sanoin, että oon kokousisäntä, joka tekee stand uppia, Hedberg kertoo.

Stand upin suosion kasvaessa yhä useampi on päässyt kokeilemaan sen tekemistä. Koomikot ovat törmänneet tilanteisiin, joissa henkilö sanoo olevansa koomikko jo ensimmäisen keikkansa jälkeen.

- Tai jopa ennen ekaa keikkaa, Leikola sanoo.

Kehitysprosessi stand up -koomikoksi vie ammattilaisten mukaan vuosia.

- Jos joku nyt aloittaa, niin parin vuoden päästä voi katsoa, että onko hänellä kehitysmahdollisuuksia stand up -koomikoksi. Vielä silloinkaan ei kannattaisi ilmoittautua stand up -koomikoksi, Sutela sanoo.

Ammattilaisten mukaan stand up -koomikoksi kasvaminen vaatii oman hahmon uudistamista säännöllisesti. Leikola sanoo vaihtaneensa juttunsa jokaiseen ensimmäisen vuoden keikkaansa.

Uudistumiseen ei kuitenkaan välttämättä tarvita edes uusia juttuja. Vanhatkin jutut voivat tuntua uusilta, jos pystyy esittämään ne uudella tavalla.

- Joillekin tekisi hyvää tehdä vuoden verran samalla matskulla, Sutela kertoo.

Lue myös:

Ilari Johansson stand up -komiikan tuomaroinnista: Siinä pitää unohtaa itsensä kokonaan

Naurun tasapaino -voittaja: Olen erakko ja pidän erilaisesta huumorista

Stand up -koomikot Jukka Lindström ja Heli Sutela mukaan YleLeaksiin

Lähteet: Yle Puhe