Hyppää pääsisältöön

Paljastus: Näin toimittaja kehittyi leuanvetohaasteessa

leuanvetohaaste, juttu 17
Toimittajan kehitys leuanvetohaasteen aikana - nollasta 21:een toistoleuanvetoon. leuanvetohaaste, juttu 17 Kuva: Milla Vahtila leuanvetohaaste

On aika paljastaa, millaisella treenireseptillä toimittaja-Milla kehittyi kesän yli kestäneen leuanvetohaasteen aikana.

Aikaa. Oikeanlaista harjoittelua. Motivaatiota. Pitkäjänteisyyttä.

Näitä aineksia oikeassa suhteessa sekaisin ja avot, oma leuanvetotaito kehittyy.

Itse todistin, että kaltaiseni nollasta lähtevä nainen todella pystyy kehittymään tällaisessa maskuliiniseksi mielletyssä voimalajissa.

Ammattilaisten ennakkoveikkaukset kehityksestäni liikkuivat 3-10 leuanvedon välillä. Minäpä kuitenkin menin ja repäisin reilun kolmen kuukauden harjoittelujakson päätteeksi 21 Suomen Leuanveto ry:n kilpailutekniikalla tehtyä leuanvetoa.

Kuten edellisessä artikkelissani todettiin, niin fyysisillä ominaisuuksilla ja lahjakkuudella on oma osuutensa kehityksessä. Tärkeässä roolissa oli myös mahdollisimman optimaalinen harjoittelu.

Leuanvetoresepti

Noudatin leuanvetohaasteen aikana Athletican laatimaa treeniohjelmaa. Ohjelma kattoi ajanjakson 28.4. – 27.7.2014 (kalenteriviikot 18-30). Tätä ohjelmaa noudattamalla leuanvetotaitoni kehittyi nollasta 14:ään SM-kilpailuissa 27.7. hyväksyttyyn leuanvetoon sekä 21:een Athletican lopputesteissä tehtyyn leuanvetoon.

Noudattamani treeniohjelma löytyy näiden kahden linkin takaa: viikot 18-23 ja viikot 24-30. Harjoitusohjelmaani päivitettiin viikkojen 23 ja 24 vaihteessa, kun kehityinkin ennakoitua nopeammin, ja siksi ohjelmasta on kaksi versiota.

Leuanvetohaaste, juttu 5
Leuanvetohaaste, juttu 5 Kuva: Markku Vahtila urheilu

Haluan kuitenkin painottaa, että käyttämäni ”treeniresepti” ei toimi sellaisenaan muille kuin minulle – ellet sitten satu olemaan kaksoisolentoni. Ohjelma on laadittu siten, että on otettu huomioon juuri minun fyysiset lähtökohtani, kuten alkutestit, joissa kartoitettiin lihaskuntoni lähtötaso.

Mitä hyötyä tästä treeniohjelmasta sitten on vaikkapa sinulle?

No, siitä voi toki halutessaan poimia vinkkejä ja inspiraatiota omaan harjoitteluun (ohjelman soveltaminen tapahtuu kuitenkin omalla vastuulla). Haluaisinkin painottaa, ettei henkilökohtainen harjoitusohjelma nimittäin ole välttämätön, vaan leuanvetoa on helppo harrastaa myös omatoimisesti.

Toki mikäli haluaa otimoida oman harjoittelunsa ja maksimoida kehityksensä sekä treenata tavalla, jonka on tieteellisesti todettu parhaiten vievän kohti tavoiteltuja päämääriä, niin ammattilaisten laatima ja juuri itselle räätälöity ohjelma auttaa. Itse en olisi mitenkään osannut yksin treenata näin optimaalisesti. Tämä toki pätee kaikkiin muihinkin urheilulajeihin.

leuanvetohaaste, juttu 13
leuanvetohaaste, juttu 13 Kuva: Markku Vahtila leuanvetohaaste

Harrastuksena leuanvetoon ei kuitenkaan tarvitse satsata kovin paljoa – tärkein ainesosa tässä sopassa on oma innostus!

Itsekin opin kaksi ensimmäistä leuanvetoani ennen varsinaisen treeniohjelman alkua, kun noudatin muutamaa yksinkertaista valmentajieni antamaa vinkkiä. Alotin periaatteessa siitä, että tein kahden viikon ajan joka päivä kymmenen negatiivista leuanvetoa kodistamme löytyvällä ovenkarmien välissä olevalla leuanvetotangolla.

Negatiivinen leuanveto = leuanveto, jossa auttaa itsensä ensin leuanvetoliikkeen yläasentoon ja laskeutuu sieltä hitaasti ja liikettä jarruttaen alas.

Netistä myös löytää hyviä vinkkejä, joiden avulla oppia vetämään leukoja. Täältä löytyy yksi hyvä ohjevideo.

Kehonkoostumustesti paljasti – voimaa, muttei lihasmassaa

Siinä missä miehet tavoittelevat usein lihasmassaa, niin naiset monesti sitä kammoksuvat. Itsekin olen kuullut sellaisista peloista kuin ”en halua ruveta käymään salilla, etteivät lihakseni ala paisua”.

Lihasmassa ei kuitenkaan kasva hetkessä, etenkään naisilla. Kuten aiemmassa jutussani todettiin, niin parhaimmillaan miesharjoittelijan lihasmassa voi kasvaa harjoittelun alkuvaiheessa 2-4 kertaa viikossa harjoiteltaessa keskimäärin noin 150 grammaa viikossa ja puolisen kiloa kuukaudessa. Naisilla vastaava kasvu on harvinaista, ja ”lihastohtori” Juha Hulmin mukaan 3 kilon lihasmassakasvu vuodessa on naiselle jo todella hyvä saavutus.

leuanvetohaaste, kehonkoostumuskuva
leuanvetohaaste, kehonkoostumuskuva Kuva: M.Vahtila & Katariina Hirvonen leuanvetohaaste

Itse kävin kehonkoostumusmittauksessa leuanvetohaasteen alussa sekä lopussa, jotta pystyisin selvittämään, kasvaako oma lihasmassani ollenkaan kolmen kuukauden treenijakson aikana.

Koska voimatasoni kehittyivät todistetusti haasteen aikana – eteninhän nollasta 21:een leuanvetoon – niin Athletica-valmentajani veikkasivat, että olisin saanut ainakin vähän lisää lihasmassaa.

Painoni pysyi koko treenijakson ajan kuitenkin vakiona, enkä itse kokenut, että kehoni olisi ulkoisesti juuri muuttunut, vaikka leuanvetosuoritukseni olikin parantunut huimasti.

No, mitä sanoi InBody720-kehonkoostumusmittaus, joka minulle tehtiin IDEALfit-kuntokeskuksessa Helsingissä?

Ensinnäkin InBody720-mittausta mainostetaan tällä hetkellä markkinoiden kehittyneimmäksi ja luotettavimmaksi kehonkoostumusmittaukseksi, joka on kohtuuhintaan ihan tavallisten ihmisten käytettävissä. Siinä kehon tilaa ja eri kehonosien kokoa ja koostumusta arvioidaan sähkövirran avulla ja tuloksia tulkitaan erityisella tulosraportilla.

Mittaukseen vaikuttaa kuitenkin esimerkiksi se, mitä mitattava henkilö on syönyt kuluneen vuorokauden aikana. Itse kuitenkin pyrin molemmilla mittauskerroilla valmistautumaan mittauksiin mahdollisimman samalla tavoin, niin liikunnan kuin aterioinninkin suhteen.

Oli miten oli, InBody720-mittauksen mukaan kehoni lihasmassa OLI HIUKAN VÄHENTYNYT leuanvetohaasteen aikana ja rasvaprosenttini oli noussut!

Mittaukset suoritti personal trainer Kaj Stellberg. Ennen kuin paljastin hänelle leuanvetohaasteeni kehitystuloksen, hän veikkasi, etten mittaustulosten perusteella mahdollisesti olisi saanut haasteen aikana tarpeeksi ravintoa energiankulutukseeni nähden. Kun kerroin, että kehityin nollasta 21:een leuanvetoon, hän oli kuitenkin yllättynyt, ja kumosi teorian, etten muka olisi saanut tarpeeksi energiaa kehittyäkseni.

Lihasmassani näennäinen vähentyminen 300 grammalla mennee kuitenkin InBody-mittauksen mittausvirheen piikkiin. Mittauksen mukaan kun esimerkiksi luustonikin massa olisi vähentynyt 110 grammaa.

leuanvetohaaste, juttu 11
leuanvetohaaste, juttu 11 Kuva: M. Vahtila leuanvetohaaste

InBoby-mittaus soveltuu varmasti hyvin kehon yleisen tilan ja terveyden arvioimiseen, mutta mahdollisten pienien koostumusmuutoksen mittaamiseen se ei ainakaan minunkohdallani antanut järkeekäyvää tulosta.

Oli miten oli, itse veikkaisin kuitenkin, ettei lihasmassani ainakaan juuri kasvanut leuanvetohaasteen aikana. Tällähän ei sinällään ole väliä, sillä itse sain haasteesta paljon irti niin henkisesti kuin fyysisestikin ja koen, että olen aikaisempaa tietoisempi omasta kehostani ja sen lihaksista – ja voin paremmin. Ja lihasmassasta viis, suoritustasoni parani.

Skeptikot mahdollisesti tässä vaiheessa toteavat, että kehitykseni perustui kokonaan tekniikkaan ja leukojen näennäiseen vetämiseen ”kroppaa heiluttamalla”. Tämän epäilyn voin kuitenkin kumota vetoamalla leuanvetohaasteen alku- ja lopputesteihin, joiden tuloksista kerrottiin edellisessä jutussani.

Voimatasoni nimittäin kehittyivät haasteen aikana myös muissa lihasvoimaliikkeissä kuin leuanvedossa, vaikken niitä varsinaisesti harjoitellut. Lisäksi leuanvetohaasteen loppuvaiheessa pystyin vetämään leuan myös 17 kilon lisäpainolla.

Lienee kiistatonta, että jos reilut kolme kuukautta aikaisemmin en pystynyt vetämään yhtäkään leukaa edes omalla kehonpainollani ja nyt pystyn vetämään 17 lisäkilolla, niin jotain on todella tapahtunut kehossani.

Miten käy jatkossa?

Toivon, että leuanvetohaaste innosti teitä lukijoita haastamaan itseänne ja kokeilemaan ennakkoluulottomasti uusi liikuntamuotoja. Haasteeni tarkoituksenahan oli tarjota uudenlaisia näkökulma treenaamiseen sekä ennen kaikkea maskuliiniseksi koettuun voimaharjoitteluun – ja tietenkin inspiroida lukijoita itsekin liikkumaan ja löytämään niin fyysistä kuin henkistä hyvinvointia.

Jos ette vielä ole vakuuttuneita, niin lukekaa lisäinnostukseksi vielä Yle Urheilulle tekemäni juttu Sini Mattilasta. Hän on kaltaiseni nuori nainen, joka voitti heinäkuussa toistoleuanvedon Suomen mestaruuden huimalla 30 leuanvedolla.

Itse aion jatkaa leuanvetoharjoittelua, ja tähtäimessäni ovat ensi vuoden toistoleuanvedon SM-kilpailut. Vuoden aikana aion osallistua myös muihin leuanvetokisoihin – nyt ensimmäisenä on itse asiassa vuorossa lisäpainoleuanvedon Suomen cup huomenna lauantaina 27.9. Espoossa.

Athletica tekee minulle jatkossakin harjoitusohjelmat. Varsinaisen leuanvedon lisäksi pyrin treenaamaan koko vartaloani entistä monipuolisemmin ja harjoittelemaan leuanvetoakin SM-kisatekniikan lisäksi myös muilla tekniikoilla, kuten täysin ilman vauhtia/heilumatta sekä erilaisilla otteilla.

Valmentajien tavoitteena on myös takoa minuun jatkossa lisää lihasmassaa. Itse odotan tätä suurella mielenkiinnolla. Tähän mennessä koen, että olen vetänyt leukoja pelkällä sitkeydellä, ja kehonkoostumusmittaukset tukevat tätä epätieteellistä mututuntumaani.

Aika näyttää, miten kehitys jatkuu tästä eteenpäin.

Iloa liikkumiseen kaikille!

Tässä löytyvät kootusti linkit kaikkiin leuenvetohaaste-juttusarjan artikkeleihin (julkaisujärjestyksessä, vanhin ensin):

Saako ruipelostakin taottua leuanvetäjän?

Missä vika, kun leuanveto ei onnistu?

Elämäni ensimmäinen leuanveto - ei vaan kaksi!

Kun voimat loppuvat

Lähde mukaan leuanvetohaasteeseen!

Superkykyjä superkompensaatiolla!

Leuanveto - uusi fitness?

Tarvitsenko personal trainerin?

Heiveröisestä voimanaiseksi 3 kuukaudessa

Ruipelo leuanvetäjä - milloin kehitys tyssää?

Nollasta 14:ään SM-leuanvetoon - ja nälkäiseksi urheilijaksi

Leuanvetohaaste - lahjakkuuttako vain?

Mitä mieltä olit juttusarjasta? Kommentoi halutessasi kommenttikenttään.

Kommentit