Hyppää pääsisältöön

Pizzastipendi nuorelle tanssijalle Sanni Giordanille

Tanssija Sanni Giordani sai pizzastipendin, mutta joutui syömään pizzan sijaan kuitenkin salaatin seuraavan päivän näytöksen takia.
Tanssija Sanni Giordani sai pizzastipendin, mutta joutui syömään pizzan sijaan salaatin. Tanssija Sanni Giordani sai pizzastipendin, mutta joutui syömään pizzan sijaan kuitenkin salaatin seuraavan päivän näytöksen takia. Kuva: Kaisa Suninen sanni giordani

Kruununhaan yläasteen tanssitaiteen lehtori Kaisa Hahl halusi antaa pizzastipendin 24-vuotiaalle tanssitaiteilija Sanni Giordanille.

Kruunuhaan yläasteen tanssitaiteen lehtori Kaisa Hahl.
Tanssitaiteen lehtori Kaisa Hahl. Kruunuhaan yläasteen tanssitaiteen lehtori Kaisa Hahl. Kuva: Kaisa Suninen kaisa hahl

Kaisa Hahl kuvailee Sannia määrätietoiseksi ja persoonalliseksi esiintyjäksi, josta huokui jo nuorena Kruununhaan yläasteen tanssiluokkalaisena rohkeus ja halu tutkia liikkeen erilaisia ulottuvuuksia. Sanni uskalsi esiintyä teini-ikäisenäkin koulukontekstissa ja tuoda omaa osaamistaan esille.

Pizzalle

Tapasimme kulttuurikeskus Stoassa Sannin harjoitusten jälkeen ja suuntasimme sitten Itäkeskukseen syömään. Sanni valitsi nopeasti mozzarella-katkarapusalaatin. ”Olisin syönyt mielelläni pitsan, jos huomenna ei olisi näytöstä!” hän naurahtaa, mutta kertoo silti pitävänsä pitsasta. Sanni valitsi salaatiksi mozzarella-katkaravun, sillä hän kertoo pitävänsä juuri katkaravuista.

Jos tänään olisi ollut pitsapäivä, niin "olisin ottanut semmoisen missä olisi parman kinkkua, rucolaa ja vaikka pestoa tai parmesania. Tai sitten vaihtoehtosesti olisin ottanut törkeän salami-tuplajuusto-mättöpitsan!"

Opinnot ja tanssikoulutus

Aikanaan Sanni pyrki Kaisaniemen ala-asteelle tanssiluokalle ja hänet hyväksyttiin balettiluokalle. Varsinaiset tanssiopinnot alkoivat Suomen Kansallisoopperan Balettioppilaitoksessa ja tämän jälkeen tie jatkui tanssin ammattiopintojen pariin. Sanni on suorittanut tanssijan ammattitutkinnon vuosina 2007-2010 ja valmistunut tanssitaiteen kandidaatiksi Teatterikorkeakoulusta. Lisäksi hän on täydentänyt opintojaan Codarts University for the Arts:ssa kaudella 2010-2011.

Sanni painottaa, ettei hän usko, että klassinen baletti tarvitsee olla tanssijalla pohjakoulutuksena, mutta hänelle on siitä ollut paljon hyötyä.

Sannista on hienoa, että on kouluja, joihin on otettu taideaineita painotukseksi. Taideaineet ovat hyödyllistä kaikille, vaikka ei valitsisikaan taiteen alaa ammatiksi. Tanssi myös auttaa ilmaisemaan tunteita liikkeen avulla, jos asioiden ilmaisu on muuten vaikeaa ja tanssi on hyvä tapa tutustua kehoon.

Merkittäviä teoksia ja produktioita

Marjo Kuuselan teos Hobitti oli Sannille iso juttu. Teos oli ensimmäinen iso tanssiteos, missä hän sai olla mukana. Sanni oli tuolloin 10-vuotias. Teoksen merkittävyyttä lisää se, että siinä hän koki tajunneensa ensimmäisen kerran miten kivaa ja jännittävää tanssiminen voi olla.

Simo Kellokummun koreografia Oskari ja Sanni oli myös hänelle hieno ja hyvin henkilökohtainen kokemus. Simolta hän koki myös oppineensa esiintymisestä mahdollisesti enemmän kuin keneltäkään muulta.

Sanni mainitsee myös Jenni Kivelän kanssa toteutetun Projekti Retrospektion Stoassa viime kevään huhtikuulta.

Juuri nyt

Sanni esiintyy tällä hetkellä Susanna Leinosen teoksessa Touch of Gravity, joka sai ensi-iltansa Helsingin juhlaviikoilla elokuussa 2014. Teos on luotu kuudelle naistanssijalle ja se sisältää visuaalista taidetta. Touch of Gravity -teos nähdään myös Stoassa 25.–28.9.2014.

Tulevaisuuden suunnitelmia ja unelmia

Tulevaisuudessa Sanni toivoo saavansa osallistua moniin erilaisiin teoksiin, jotta voi haastaa itseään eikä mistään tulisi pelkää rutiinia.

Nuori tanssija toimii tällä hetkellä freelancerinä, mutta kokeilisi mielellään myös vakipaikkaa. "Niitä olisi hyvä saada verrata", hän kertoo. Tulevaisuudessa Sanni harkitsee myös hakua koulutukseen ulkomaille. Hänestä olisi todella hienoa saada mahdollisuus työskennellä joskus Tero Saarisen kanssa.

Musiikki

Nuori tanssija inspiroituu helposti äänimaailmoista. Hän kertoo pitävänsä ja nauttivansa klassisesta musiikista, vaikkei olekaan soittanut mitään soitinta. Musiikki ja tanssi eivät ole toisiinsa sidottuja, mutta musiikkia tarvitsee nostamaan tiettyä asiaa ja liikkeitä esille. Sannin mielestä klassinen musiikki ei ole missään nimessä sidottu vain balettiin, vaan klassista musiikkia voi käyttää missä vain.

Miltä tuntui saada pizzastipendi?

”Hieman oudolta, jos suoraan sanon”, Sanni vastaa. Hän kokee olevansa vasta aivan alussa tanssijana, mutta on iloinen huomionosoituksesta ja stipendistä. Sanni kertoo olevansa todella otettu opettajansa kuvauksesta hänestä tanssijana.

Sanni haluaa kannustaa esiintyjiä olemaan persoona lavalla ja arvostaa kun esiintyjä ei hautaudu kaiken tekemisen alle. Lavalla pitää uskaltaa vain olla. Hän arvostaa rohkeutta kokea vuorovaikutusta yleisön sekä toisten esiintyjien kanssa.

Sanni antaa vielä vinkin kaikille nuorille taiteilijoille:

”Ei kannata jäädä sohvalle makaamaan, sieltä ei tule kukaan hakemaan!”

Kaisa Suninen

kaisa suninen
kaisa suninen Kuva: Kaisa Suninen / Yle kaisa suninen

Kaisa Suninen, 15 vuotta, käy Kruununhaan yläastetta tanssiluokalla ja harrastaa sellon- ja pianonsoittoa. Kaisa on työelämäharjoittelussa 15.-26.9.2014 Ylen klassisen musiikin toimituksessa.

Kuka on se muusikko, jota haluat kiittää ja kannustaa? Ilahduta häntä! Anna hänelle pizzastipendi! Tee näin: Kerro meille kuka olet ja kenelle haluat antaa 10 euron pizzastipendin. Kerro myös perustelusi, miksi haluat antaa pizzastipendin juuri hänelle. Lähetä ehdotuksesi ja yhteystietosi palautelomakkeen kautta.