Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio: En tykkää, en syö

prisma studio, yle tv1
Jos inhoaa kaalia, pääsisikö inhosta eroon hypnoosin avulla. prisma studio, yle tv1 yle tv1

TV1 tiistaina 30.9.2014 klo 20.00 - 20.30, uusinta perjantaina 3.10. klo 05.55
Yle Areenassa 30 päivää

Ruoka voi inhottaa aikuistakin. Evoluutiolla on osuutensa inhon syntymisessä. Vatsatauti on ikiaikainen varoitussignaali siitä, että ruuassa on mahdollisesti ollut jotain pilaantunutta.

Ruokainhon syntymisen kannalta ei ole kuitenkaan olennaista, mikä on vatsataudin oikea syy. Inho yhdistyy ihmisen mielessä juuri ruokaan, sen makuun ja tuoksuun, vaikka pahoinvoinnin syy olisi huono käsihygienia.

Tuoksuu kouluruoalta

Monilla tiettyä ruoka-ainetta inhoavilla inho juontaa juurensa kouluruokailusta. Jo kyseisen ruuan tuoksu herättää muiston kouluruokalasta, jossa keittäjä kauhoo lautaselle ison kasan ruokaa, josta et pidä ja minkä joudut syömään opettajan valvovan katseen alla.

Ihminen saattaa myös nopeasti assosioida eläinperäisen ruoka-aineen siihen, mikä kyseisen elimen alkuperäinen käyttötarkoitus on. Näin esimerkiksi kielestä tai munuaisista nousee epämiellyttäviä mielikuvia.

Lähteekö maksainho hypnoosilla?

Prisma Studion toimittaja päätti selättää vanhan maksainhonsa ja kokeili hypnoosia.

Miltä maistuvat jauhomadot ja kenttäsirkat? Se selviää, kun hyönteiskokit Santtu Vekkeli ja Topi Kairenius maistattavat studiossa kokkauksiaan.

Inhon merkitystä ja siitä eroon pääsyä studiossa pohtivat tietokirjailija Osmo Tammisalo ja psykoterapeutti Tanja Hyttinen. Lähetyksen juontaa Ivan Puopolo.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.