Hyppää pääsisältöön

Radiojuontaja Olga K loisti 1990-luvulla myös tanssipoptähti Kändynä

Radiomafian aamulähetys 1.4.1993 esitteli uuden laulajakomeetan Kändyn, jolta oli juuri ilmestynyt esikoislevy Lick My Luck. Haastatteluruletti pyöri, imagonrakennus oli käynnistetty tukan värjäyksellä, ja maailmanvalloitus oli alkamassa. Kesti yli 20 vuotta, ennen kuin salaperäisen poplupauksen oikea henkilöllisyys selvisi.

Sittemmin keräilyharvinaisuudeksi muuttunut Lick My Luck on kuultavissa Yleisradion kellareista löytyneellä arkistonauhalla, jossa Kändy ja EMI-konsernin edustaja Jukka Héde selvittävät projektin taustoja.

Kappale edustaa 1990-luvun puolivälin tienoilla lukuisista radiohiteistä tutuksi tullutta tyylisuuntaa. Hunajaääninen naissolisti laulaa vihjaillen: "Lick my luck, you Donald Duck, push it up, that's my way..." Römeä miesräppäri heittää jumpsuttavan biitin lomaan omat "laininsa": "Don't push your luck, I'm your Donald Duck..."

Iskuhitin tyyliin oli haettu slaavilaista, eksoottista särmää, tuottaja Jukka Héde kertoo haastattelussa. Laulutekstiin, jonka tekijäksi Kändy itse ilmoittautuu, oli paikallisvärin nimissä jätetty jopa pieni kielioppivirhe. Nousu Ranskan tanssilistalle ja belgialaisen paikallisaseman soittolistalle kielivät reseptin menestyksellisyydestä.

Kändy ja hänen taustavoimansa tekivät pioneerityötä, sillä vuonna 1993 kotimaiset tanssipopin esittäjät olivat vielä harvinaisuuksia, maailmanluokan menestyjistä puhumattakaan. Voidaankin spekuloida sillä, olisiko Kändyn tapaus toiminut suoranaisena esikuvana esimerkiksi turkulaisen dance-artisti Miisan lyhyelle mutta toiveikkaalle Amerikan-valloitushankkeelle pari vuotta myöhemmin.

Kändy, jota ei tule sekoittaa muutamaa vuotta aiemmin julkisuudessa esiintyneeseen Candyyn (ks. erillinen artikkeli), kertoo ohjelmassa olevansa kotoisin Kouvolasta ja harrastavansa kirjallisuutta ja laskettelua. Hänen kykynsä olikin ajalle tyypilliseen tapaan keksitty Ruka-keskuksen karaokekisasta, jonka tuleva levytähti enteellisesti voitti.

Kändyn todelliset taustat

Kändy koki kuitenkin saman kohtalon kuin Miisa ja monet muut 1990-luvun dancebuumin nimet. Niin maailma kuin Suomi jäivät valloittamatta, ja lyhyen tähdenlentonsa jälkeen hän vetäytyi kokonaan showbisneksestä.

Vasta kaksi vuosikymmentä myöhemmin tekijät ovat katsoneet ajan kypsäksi Herätysjuhlan aprillihahmojen todellisen identiteetin paljastamiseen.

Haastattelussa Kändyn osaa esitti näyttelijä Heli Sutela, mutta hemaisevan laulusuorituksen taakse kätkeytyi ohjelman toimittaja Olga K itse. Hänen kynästään oli peräisin myös kappaleen lyyrinen sisältö.

"Donald Duckille" puolestaan äänensä lainasi Radiomafian tuottaja Pertti Ylikojola, ja EMIn Static-tanssimerkkiä edusti näyttelijä Lasse Karkjärvi. Kappaleen äänitti ja miksasi Radiomafian Jorma Rautiainen alias Mixmaster Honeyross.

Lick My Luckin mystisen säveltäjän DJ Wertherin henkilöllisyys sen sijaan on tätä kirjoitettaessa vielä unohduksissa. Ainoa johtolanka on, että vuonna 1993 hänen mainittiin kuuluneen "Suomen parhaisiin tanssigenren tekijöihin".

Teksti: Jukka Lindfors & Susanna Vainiola

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto