Hyppää pääsisältöön

Fata Morgana

Kuva Anastasia Lapsuin ja Markku Lehmuskallion elokuvasta Fata morgana
Kuva Anastasia Lapsuin ja Markku Lehmuskallion elokuvasta Fata morgana fata morgana

Markku Lehmuskallion ja Anastasia Lapsuin palkittu dokumenttielokuva Fata Morgana kertoo Siperiassa Beringinsalmen rannalla asuvan tsuktsien kansan tiestä - aina mytologisesta menneisyydestä kovaan nykypäivään.

Dokumentti kuvaa koskettavalla tavalla Aasian itäisimmän heimon hidasta ja hiljaista hiipumista.

Tsuktsit selvisivät iät ajat äärimmäisissä olosuhteissa hylkeenpyynnin avulla, kunnes venäläisen kulttuuripiirin lonkerot alkoivat ulottua suurvallan kaukaisimpiinkin osiin. Sen jälkeen tsuktsien oma kieli sekä vahva myytteihin ja taruihin pohjautunut maailmankatsomus alkoivat vähä vähältä rapautua.

Kansan luonnon kunnioittaminen jäi venäläisten jalkoihin, ja kieli alkoi unohtua sitä mukaa kun lapset laitettiin venäläisten kouluihin. Tsuktseja ei lannistettu miekalla tai tuliasein - heidät valloitettiin venäläisen tupakan, teräsveitsien ja kirveiden, sokerin ja paloviinan avulla.

Dokumenttielokuvan Aasian itäisimmän kansan ja meren liitosta on tuottanut Giron Filmi Oy. Se palkittiin vuonna 2005 Visions du Réel -dokumenttielokuvafestivaaleilla Sveitsissä festivaalin pääsarjassa Interreligious Jury's Prizella sekä nuoren yleisön tuomariston erikoismaininnalla. Elokuva voitti myös Pietarissa järjestetyn kansainvälisen Message to Man -elokuvafestivaalin dokumenttielokuvien Grand Prix'n, Kultaisen kentaurin.

Lisää ohjelmasta

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa