Hyppää pääsisältöön

Juha Salmi: Onko kykyä kuunnella niitä jotka kaiken maksavat?

rakentajien kontit taloyhtiön pihalla
Tv-sarjan taloyhtiössä ehdotettiin, että tiedotteet kannattaisi luetuttaa jollakulla muulla kuin insinöörillä ennen kuin ne jaetaan joka kotiin. rakentajien kontit taloyhtiön pihalla Kuva: Yle yleiskuvia remontista

Putkiremontti-sarjan asiantuntija Juha Salmi kaipaa remonttityömaille vielä selkeämpää kieltä. Lisäksi hän toivoo urakoitsijoilta sitkeyttä toistaa asioita niin kauan että maksajat eli asukkaat varmasti ymmärtävät mitä täällä tapahtuu.

Juha Salmi Putkiremontin asiantuntija
Juha Salmi Juha Salmi Putkiremontin asiantuntija Kuva: Yle putkiremontti

Putkiremontti, jos mikään, on asukaslähtöinen prosessi: Osa osakkaista alkaa suunnitella asunnosta lähtöä ja sen myyntiä heti, kun kuulee ensimmäiset signaalit mahdollisesta putkiremontista. Monen on pakko ja viisasta lähteä kodistaan siksi ajaksi, kun koti remontoidaan uuteen uskoon.

Vakavasti puhuen putkiremonteissa on otettu viime vuosina monia askeleita kohti aidosti asiakas- ja asukaslähtöistä palvelua. Osaksi remontin valmistelua on juurtunut hankesuunnitteluksi kutsuttu vaihe. Siinä kartoitetaan paitsi remontin teknisiä ja taloudellisia vaihtoehtoja myös asukkaiden tarpeita ja mahdollisuuksia oman asuntonsa parantamiseen.

On kyettävä puhumaan kansan kielellä ymmärrettävästi ja yksinkertaisesti. Ja mikä tärkeintä, on tajuttava, että putkiremontti on jatkuvaa vuorovaikutusta.

Fiksut taloyhtiöt panostavat asukasviestintään aivan alusta lähtien. Järjestetään asukasinfoja ja annetaan henkilökohtaista neuvontaa. Mallikylpyhuoneiden ja 3D-suunnitelmien avulla osakkaat saavat entistä havainnollisemman kuvan siitä, mitä on tulossa ja tarjolla. Yhä useammat urakoitsijat tuovat työmaille asiakaspalveluhenkilöitä hoitamaan viestintää, osakasmuutoksia ja muuta asiakaspalvelua. Joissakin hankkeissa viestinnän ammattilaisia on mukana kaikissa vaiheissa.

Paljon on kuitenkin vielä tehtävää. Ei riitä, että tietoa kaadetaan ylhäältä alas, vaan on kyettävä varmistamaan, että se myös menee perille. On kyettävä puhumaan kansan kielellä ymmärrettävästi ja yksinkertaisesti. Ja mikä tärkeintä, on tajuttava, että putkiremontti on jatkuvaa vuorovaikutusta. Se vaatii kärsivällisyyttä, toistoa toiston perään ja oikeata asennetta. Kykyä kuunnella niitä, jotka kaiken maksavat.

Fakta on myös se, että vaikka putkiremontti olisi kuinka hyvin valmisteltu, suunniteltu ja toteutettu, niin aina löytyy niitä, jotka pahoittavat mielensä. On hyväksyttävä se, että osakkaiden joukossa on henkilöitä, joiden elämän- ja taloustilanteeseen putkiremontti ei kerta kaikkiaan sovi.

JUHA SALMI

LUE myös Salmen aiemmat kirjoitukset:
- Pelottava putkiremontti tulee puskista
- Remontti on iso sijoitus

Lue myös - yle.fi:stä poimittua