Hyppää pääsisältöön

Koomikot rehellisinä

kaksi miestä keskustelevat kärkkäästi sohvalla
Joni Koivuniemi ja Teemu Vesterinen kaksi miestä keskustelevat kärkkäästi sohvalla koomikot rehellisinä

Saana Peltola, Joni Koivuniemi, Teemu Vesterinen ja Kaisa Pylkkänen ovat kaikki eri vaiheessa koomikon-uraansa. Kaikkia yhdistää kuitenkin halu kehittyä niin ihmisinä kuin stand upin tekijöinäkin.

Esiintymiseen ja katsottavana olemiseen voi liittyä häpeän, syyllisyyden tai jopa kuolemanpelon tunteita. ”Eiks se nyt oo vähän kun jäis runkkaamisesta kiinni... sä oot käyny siellä alasti kaikkien edessä…”

Lapsuudessa ja lavalla luokan pellet yrittävät naurattamalla tehdä vaikutusta vastakkaiseen sukupuoleen. Toisille taas ilmaisunvapaus ja lupa olla se ”iso vauva”, johon yleisön on helppo samaistua, tuottaa tyydytystä. Komiikka on myös valtaa, mutta Teemun mielestä se, että stand upin tekijät ja harrastajat leimataan kaikki hyväksyntää hakeviksi narsisteiksi on vaarassa tympäännyttää kokonaan ajattelun lajista.

Ihmisenä kasvaminen mahdollistaa luonnollisesti myös kasvamisen koomikkona. Masentuminen ja loppuun palamisen kokemukset opettavat lopettamaan tietynlaisen ”paskantärkeyden” ja Joni peräänkuuluttaakin omien varjojen mukaan ottamista lavalle, jotta voi pysyä rehellisenä itselleen ja tekemiselleen.

Saana kokee olevansa eri ihminen lavalla kuin siviilissä. Kirjoitetun materiaalin ”esittäminen” ja aito tilanteessa läsnä oleminen ovat toisinaan kinkkinen yhtälö… Miten kirjoitetut jutut saa muokattua esiintymistilanteessa luonteviksi ajatuksiksi ja havainnoiksi?

Joni uneksii rengastalosta. Teemu toivoo, että uteliaisuus ja luottamus itseen säilyisi…

"Ite koetan nollata täysin sen, että yrittäisin vaikuttaa tai jakaa jotain mielipiteitä… et lähtisin neutraalista paikasta." – Teemu

"Mä oon monta kertaa miettiny, et pitäiskö lähteä politiikkaan, mut kyl mä nyt mieluummin otan tän sananvapauden kun lähden mitään lehmänkauppoja tonne muualle tekemään."
– Kaisa

Lue myös - yle.fi:stä poimittua