Hyppää pääsisältöön

Kyllä ei Mielensäpahoittaja mene verkkareissa arkkuun

Kirjailija Tuomas Kyrö
Kirjailija Tuomas Kyrö Kirjailija Tuomas Kyrö Kuva: Laura Malmivaara tuomas kyrö

Joskus 15-vuotiaana Tuomas Kyrö tutustui kaverinsa Erkki-pappaan, joka sanoi: ”Kyllä minä taas niin mieleni pahoitin.” Tämä jäi kaveriporukkaan lentäväksi lauseeksi ja vuosikymmeniä myöhemmin syntyi reilut 80-vuotias mariseva ukko, Mielensäpahoittaja . Tämän puheita kirjailija Tuomas Kyrö saa selitellä Kirjakerhon viikon kirjassa.

Kyrö kertoo, kuinka hän vuosikausia leikkeli lehdistä ihmisten mielipahoja. Parikymmentä vuotta sitten mielipidekirjoittajat valittivat lättähatuista, jotka osoittautuivat suunnilleen 50-vuotiaiksi. Vanha jääräkin on pahoillaan melkein kaikesta. Outo on nykyaika, kun enää eivät riitä moottorisaha ja aloitekyky.

Mielensäpahoittajalle nuukuus on hyve. Suodatinpussia ei heitetä roskiin vaan pestään ja ripustetaan kuivumaan. Teepussia käytetään niin kauan kuin siitä vähänkin irtoaa väriä. Ukko ihmettelee, miksei arkussa voi olla verkkareissa, turha on perikunnan rahoja tuhlata.

Vaimo viruu hoitokodissa, joka on Mielensäpahoittajan mielestä elossapitolaitos. Ukko salakuljettaa emännälle savukassleria ja yrittää auttaa naapuripedissä viruvaa yksinäistä Annelia. Vanhustenhoito on tärkeä teema romaanissa. Kyrö ihmettelee, miksei ihmisen viimeisiä aikoja voisi helpottaa. Monesti maku- ja tuntoaisti ovat ainoa yhteydet ulkomaailmaan.

” Ajattelen niin, että jos joku on minua pienenä hoitanut, niin on minun velvollisuuteni hoitaa häntä, joka alkaa pieneksi muuttua. Tämä on Mielensäpahoittajan ydin, se paras mahdollinen ajatus”.

Presidentti Kekkostakin 40-vuotias kirjailija roimii. Mielensäpahoittaja muistelee, kuinka presidentti Kekkonen hiihdätti kotimaan ja naapurimaan alkoholisteja erämaakämpälle ja takaisin allekirjoittamaan tärkeitä papereita. Muutenkin jäärällä on selvä mielipide Kekkosesta, aivan kuin oli kirjailija Veikko Huovisellakin. Kumpikin odotti 25 vuotta presidentin vaihtumista. Kyröstä he ovat anarkistisia konservatiiveja tai konservatiivisia anarkisteja.

Tuomas Kyrön mielestä yllättäen iskevä huumori on vapauttava kokemus. Hän kieltää ehdottomasti olevansa Mielensäpahoittaja, mutta kyllä molemmat taitavat olla vieraita tässä ajassa.

Kirjakerhon viikon kirjassa kirjailija Tuomas Kyrö ja Nadja Nowak keskustelevat romaanista Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja. Yle Radio 1 tiistaina 7.10. klo 17.20 ja sunnuntaina 12.10. klo 8.05

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri