Hyppää pääsisältöön

Kysymys & vastaus: mitkä ovat vuokralla asuvan oikeudet remontin aikana?

irroitettu allas käytävässä
Kysymyksen esittävä vuokralainen joutui asumaan remontin keskellä. irroitettu allas käytävässä Kuva: Yle yleiskuvia remontista

Eräs nimettömänä pysyttelevä vuokralainen joutui tukalaan tilanteeseen. Hän haluaa kysyä: mitkä ovat vuokralla asuvan oikeudet putkiremontin aikana ja miten vuokraa pitäisi maksaa remontin ajalta?

Alkuvuodesta sain yllättäen postiluukusta lappusen, jossa ilmoitettiin isännöitsijän sekä urakoitsijan toimesta kylpyhuoneen ja keittiön purkutöiden alkavan vajaan kolmen viikon kuluttua. En ollut tästä tietoinen, silloinen vuokraisäntäni ei ollut missään vaiheessa maininnut mitään kylppäriremontista. Varsinkin kun en juurikaan ole tekemisissä taloyhtiön muiden asukkaiden kanssa, en ollut mitenkään saanut edes muilta tietoa tällaisesta.

Otin samantien yhteyttä vuokraisäntääni, joka ainakin yritti esittää kovin yllättynyttä. Sanoi, että eihän siinä kauan mene ja eihän se tulisi vaikuttamaan millään tavalla asumiseeni asunnossa. Ollen täysin tietämätön tuossa vaiheessa mitä tällainen remontti oikeasti pitää sisällään, jäin hieman hölmistyneenä ihmettelemään kuinka se voisi olla vaikuttamatta.

Sen verran hölmistyneenä, että seuraavalla viikolla soitin vuokralaisten liittoon ja otin selville omia oikeuksiani tapauksessa.

Tein laskelmat, laskin kompensaatiot valmiiksi niiltä kuukausilta, jotka oli urakoitsijan toimesta ilmoitettu asuntoni aktiiviseksi remonttiajankohdaksi. Otin yhteyttä vuokraisäntään, hän sanoi puhelimessa olevansa vain tyytyväinen, että voimme sopia asiasta ja pyysi lähettämään laskelman hänelle.

Näin tein. Mutta kuinka ollakaan, sopimisen sijaan hän tuli seuraavalla viikolla luuria pitkin ilmoittaen, että kirjeesihän oli aivan naurettava, kukahan idiootti sinullekin on tuollaisia laskelmia tehnyt? Hänelle ei siis enää tullut kuuloonkaan jo puhelimitse sopimamme kompensaatiot. Vaikka kerroin, että sairastan vaikeaa astmaa ja teen kolmivuorotyötä, ei hän ollut kuullakseenkaan. Pitäytyi vain tarinassaan että ei se asumista estä. Ja että jos ei minulle kelpaisi olla näin niin hän voisi kyllä irtisanoa minut.

Vaihtoehtoa minulla ei siis ollut, muuta kuin jäädä asuntoon remontin ajaksi. Olisin vuokrannut jostain toisen asunnon siksi aikaa, jos vuokrakompensaatio olisi toteutunut.

Sitten alkoi remontti. Ensimmäisen viikon aikana ensimmäinen urakoitsija teki valmistelujaan, wc ja kylpyhuone poissa käytöstä, samoin vedet poikki keittiöstä. Tämä urakoitsija sentään toi kuivakäymälät asuntoihin. Nätisti asetin makuuhuoneen nurkkaan.

Tämän ensimmäisen viikon jälkeen vaihtui urakoitsija ja alkoivat purkutyöt. Edelleenkään ei vettä mistään ja luonnollisesti kylppäri pois käytöstä. Samoin eteinen ja koko keittiö, sillä rojua piti kasata pois tietä ja avata kaappitilat remppamiehille. Sain pyynnöstä niin sanotun avaruusoven estämään purkupölyn leviämistä koko asuntoon. Eipä tuo astmaatikkoa paljon auttanut.

Aamu seitsemästä iltapäivä neljään - kuuteen leka, pora, vasara ja ties mitkä löivät korvan juuressa.

Sen sijaan että olisin saanut oikeudenmukaista kompensaatiota putkiremontin ajalta, sain kirjeen jossa ilmoitettiin vuokran noususta

Yövuoroista tullessani pojat siis aloittivat työnsä. Ei puhettakaan nukkumisesta. Ei auta korvatulpat, kuulosuojaimet. Tuossa vaiheessa mietin kuinka ihmeessä tulen tämän kestämään.

Yritin olla pois asunnosta mahdollisimman paljon. Viikonloput tuntuivat autuailta kun oli hiljaista.

Suihkussa ja wc:ssä piti siis käydä yleisissä saunatiloissa. Jonne tietysti alkoi olla hieman jonoa varsinkin iltaisin.
Tästäkin ilmoitin vuokraisännälle, hänen mielestään se ei ole mikään este asumiselle. Jaahas, ajattelin. Ja painuin rakennusliikkeeseen ostamaan itselleni kuivakäymälän jotta ei ainakaan yöllä tarvitsisi hiippailla pitkin talon kellareita.

Tuota sitten jatkuikin se 9 viikkoa. Keittiöön sain toki tuloveden jo muutama viikko rempan alkamisen jälkeen ja viemäriin sai noin 5 viikon kuluttua kaataakin vettä (VAIN keittiössä siis) - joka helpotti esimerkiksi hampaiden ym. pesuja huomattavasti.

9 viikon jälkeen oli asunnossani remppa ohi. Tai piti olla. Sen jälkeenkin urakoitsijat ravasivat asunnossa tehden jotain, en edes muista enää mitä tarkalleen.

Minun silloinen asuntoni oli toisessa remontoitavassa linjassa. Yhteensä linjoja talossa käsittääkseni viisi. Näin ollen, koko talon remontti kesti yli puoli vuotta. Voin kertoa, että vaikka remontti ei olisi vielä/enää omassa asunnossa niin turha kuvitella etteikö se kuuluisi.

Täten toivon vain, että vuokralaisilla sattuu olemaan asialliset vuokraisännät. Vuokralaisen asemassa on MAHDOTONTA saada oikeuksiaan läpi.

Sen sijaan että olisin saanut oikeudenmukaista kompensaatiota putkiremontin ajalta, sain kirjeen jossa ilmoitettiin vuokran noususta :)

Lakimies Anne Vatanen Suomen Vuokranantajat ry:stä vastasi - ja pääsihteeri Anne Viita Vuokralaiset ry:stä kommentoi ja täydensi:

Ensinnäkin on hyvä huomata, että vuokranantajan tulee ilmoittaa asunto-osakeyhtiön tekemistä remonteista vuokralaiselle välittömästi niistä tiedon saatuaan. Vuokralaisella on oikeus vuokranalennukseen riippumatta siitä, onko remontin suorittanut vuokranantaja vai asunto-osakeyhtiö.

Vuokranalennuksen määrään vaikuttaa erityisesti haitan määrä. Vuokranmaksusta vapautumista tai vuokranalennusta harkittaessa onkin otettava huomioon puutteellisuuden kesto ja sen merkitys huoneiston käytölle.

Jos huoneistoa ei esimerkiksi remontin tai muiden korjaustöiden aikana voi lainkaan käyttää, on vuokralainen vapautettava kokonaan vuokranmaksuvelvollisuudesta remonttipäivien ajaksi.

Arviointia tehtäessä tilan käyttötarkoituksella on olennainen merkitys. Kylpyhuone- ja keittiötilojen puutteellisuudet ovat huomattavasti olennaisempia kuin esim. makuu- tai vaatehuoneissa olevat puutteellisuudet.Vuokranalennus putkiremontin johdosta on muun muassa Kuluttajariitalautakunnan ja hovioikeuden ratkaisukäytännön perusteella yleensä noin 30 – 50 prosenttia. Tuo 50 prosenttia ei kuitenkaan ole mikään ehdoton maksimi.

Jos huoneistoa ei esimerkiksi remontin tai muiden korjaustöiden aikana voi lainkaan käyttää, on vuokralainen vapautettava kokonaan vuokranmaksuvelvollisuudesta remonttipäivien ajaksi.

Kysymykseen voi kuitenkin tulla varastovuokran suuruutta (n. 10 prosenttia) vastaavan vuokran maksaminen, mikäli vuokralainen voi säilyttää irtaimistoaan ja muuta omaisuuttaan vuokrahuoneistossa remontin aikana.

Harkittaessa, voiko huoneistossa esimerkiksi kylpyhuoneremontin aikana asua, tulee ottaa huomioon muun muassa seuraavat seikat:- onko asunto viranomaisen päätöksellä asetettu käyttökieltoon remontin ajaksi?
- tarvitaanko seinien ja lattioiden koneellista kuivatusta?
- onko taloyhtiön peseytymistilat vuokralaisen käytettävissä ja jos ovat, niin milloin? (käyttömahdollisuus esimerkiksi vain yöllä on kohtuuton)
- onko huoneiston WC käytössä tai voiko vuokralainen käyttää taloyhtiön WC-tiloja, ja jos ovat, niin millä ehdoin?
- tuleeko huoneistoon vettä lainkaan?

Korostan kuitenkin, että alennuksen määrittely on aina tapauskohtaista. Hyvän vuokratavan mukaan vuokranantajan ja vuokralaisen tulisi yhdessä neuvotella sopivan vuokranalennuksen määrästä.

LÄHETÄ oma kysymyksesi asiantuntijoille sähköpostilla osoitteeseen putkiremontti@yle.fi.

LUE myös vastaus kysymykseen miten selvittää putkiremontin oikea ajankohta.

LUE myös vastaus kysymykseen miten hyvitykset jakautuvat oikein kun kyseessä on keittiökaappien korvaus.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua