Hyppää pääsisältöön

Spotlight: Lapin timantit

Beaska Niillas bor på andra sidan Tanaälv i Karasjok i Norge, han är också orolig för vilka konsekvenser en möjlig gruva kunde få.
Beaska Niillas bor på andra sidan Tanaälv i Karasjok i Norge, han är också orolig för vilka konsekvenser en möjlig gruva kunde få. Kuva: Yle, Spotlight nuotio

Irlantilainen kaivosyritys Karelian Diamonds Resources on saanut luvan etsiä timantteja Utsjoelta. Suunnitelmat hirvittävät Utsjoen kunnassa. Kenellä on oikeus päättää saamelaisten maista, ja kumpi on arvokkaampaa, timantit vai luonto?

Irlantilainen kaivosyhtiö on saanut tutkimusluvan alueelle, jonka pinta-ala on 900 hehtaaria. Alue sijaitsee osittain Kevon luonnonpuistossa ja suurin osa varausalueesta on suojeltua Natura 2000 aluetta.

Tärkein lohijoki

Utsjoki on Tenojoen suurin sivujoki. Itse Tenojoki on Norjan ja Suomen rajajoki ja sekä Norjan että Suomen merkittävin lohijoki. Esko Aikio (Luobbal Jovsset Esko) on syntynyt ja kasvanut Utsjoen varrella. Hän on monen utsjokilaisen tapaan kalastanut koko ikänsä.
- Syksy on meille tärkein vuodenaika. Meidän pitää kalastaa varastoon jotta selviämme talvesta, sanoo Esko Aikio.

Kaivostoimintaa pidetään tuhoisana Tenon lohelle.
- Hanke on lohikantojen kannalta erittäin huolestuttavaa. Vaikka kyse varmaan on mekaanisesta kaivosteollisuudesta se saattaa liettää ainakin osan vesistöstä. Liete heikentää biologista tuotantoa tai voi jopa romahduttaa sen, sanoo tutkija Tapani Pakarinen, Riista- ja kalataloudentutkimuslaitokselta.

Olav Eklund on Åbo Akademin geologian professori ja hänen mielestään mahdollinen kaivos olisi täysin vaaraton ympäristölle. On kyse täysin mekaanisesta toimenpiteestä.
- Voi toki olla että muodostuu jonkin verran lietettä. Liete ei kuitenkaan ole millään tavalla reaktiivista, sanoo Olav Eklund.

Varauspäätös

Sekä Utsjoen kunta, Saamemuseosäätiö, ELY-keskus että Metsähallitus ovat valittaneet Hallinto-oikeuteen saadakseen varauspäätöksen kumotuksi.
- Kaikista päätöksistä voi aina valittaa, myös varauksista. Mutta tähän saakka Hallinto-oikeuden päätöksissä on kuitenkin todettu että ainoat, joiden oikeuksia varaus voi loukata, ovat kilpailevat yritykset, sanoo kaivosylitarkastaja Riikka Aaltonen.

Jos yritys haluaa tutkia jonkin alueen kallioperää, se hakee Tukeksilta varauslupaa. Sen saaminen kuitenkaan ei anna enempää oikeuksia, se on vain ikään kuin etuajo-oikeus malminetsintäluvan saamiseksi.
- Valtio ei edes omista näitä maita. Ne kuuluvat saamelaisille, sanoo Utsjoella asuvaa Esko Aikio.

Norjan puolella huolestuneita

Beaska Niillas on kalastaja ja asuu Norjan puolella, Kaarasjoella. Sielläkin asukkaat ovat huolestuneita.
- Huolestumme ilman muuta tällaista tiedoista. Luontoon kajoaminen vaikuttaa koko Tenojokilaaksoon. Jos tapahtuu pienikin virhe, peli on menetetty.

Talvivaara nostettu tikun nokkaan

Utsjoella ollaan huolestuneita siitä, mitä mahdollinen kaivos jättäisi jälkeensä.
- Näimme miten kävi Talvivaarassa tai Mount Polleyssä, sanoo Esko Aikio.

Geologian professori Olav Eklundin mielestä Utsjoella ei voi syntyä Talvivaaran kaltaista ympäristövahinkoa.
- Ensinäkin Talvivaarassa ei syntynyt kovin vakavia vahinkoja. Se on nyt nostettu tikun nokkaan ja sitä on paisuteltu uskomattomalla tavalla. Esimerkiksi Luodonjärveen laskentaa vuosittain kymmenkertainen määrä raskasmetalleja kuin mitä
Talvivaarasta pääsi koskaan, ja tämä tapahtuu joka vuosi, sanoo Åbo Akademin geologian professori Olav Eklund.

Elin von Wright,
toimittaja/Spotlight

Spotlight: Lapin timantit katsottavissa Yle Areenassa.