Hyppää pääsisältöön

Suomen lupaavin uusi naisartisti vie ilojen, halujen, valheiden ja rakkauden äärelle

YleX:n Viikon albumina soi Milla Rumin Ilot, halut ja valheet. Kuuntele albumi täältä!

Milla Rumi // Kuva: Juhani Kenttämaa / YleX

Uusia kotimaisia artistilupauksia spekuloiva Tulevaisuuden tusina 2015 – ovatko tässä seuraavan vuoden musiikkimenestyjät?nosti ainoana naisartistina esiin laulaja-lauluntekijä Milla Rumin. Kyseessä on kotkalaissyntyinen 21-vuotias näyttelijäksi opiskeleva monilahjakkuus, jonka debyyttialbumi julkaistaan lokakuun alussa. 

Neidon sooloura lähti liikkeelle, kun muusikko ja levy-yhtiömies Riku Mattila päätyi katsomaan näytelmää, johon Milla oli säveltänyt musiikkia. Mattila otti Millaan yhteyttä ja pyysi Millaa tekemään lisää kappaleita. Syntyneiden raakileiden perusteella päätettiin, että Ilot, halut ja valheet -levyä aletaan työstää artistille nimeltä Milla Rumi.

- En halunnut käyttää artistina omaa ristimänimeäni, koska Milla-Mari Pylkkänen kuulostaa liikaa iskelmälaulajalta. Alter ego löytyi selatessa sukupuutani läpi, milloin tapahtui väärinymmärrys sukunimistä Rui tai Lumi. Kirjoitin paperille Rumi, ja se näytti hyvältä ja kelpasi myös Rikulle, Milla nauraa oman artistiminänsä löytämisestä.

Milla vastaa albumillaan kaikkien kappaleiden sävellys- ja sanoitustyöstä, mutta sovituspuolen hoitaa suurelta osin levyn tuottaja Anssi Växby, joka tunnetaan mm. Scandinavian Music Groupin jäsenenä. Musiikillisesti albumilla pyöritään orgaanisen popin, folkin sekä kotimaisen laulelmaperinteen äärellä.

Perinteisten bändisoittimien lisäksi levyllä kuullaan yli kymmentä eri muusikkoa ja kokonaista sinfoniaorkesteria. Millan musiikin alkulähde pulppuaa ehkä kaikkein tyypillisimmästä melodisesta soittimesta.

- Olen soittanut pianoa seitsemänvuotiaasta alkaen, ja se on edelleen lempisoittimeni, jolla olen suurimman osan kappaleistani säveltänyt. Lisäksi suurin inspiraatio levyn kappaleisiin tulee yhdysvaltalaisen laulaja-lauluntekijä Fiona Applen viimeisimmältä albumilta The Idler Wheel..., jota käytimme Ilot, halut ja valheet -levyn referenssiteoksena.

Albumin sanoitukset käsittelevät pääosin ihmissuhteita, takautumia sekä elämän käännekohtia, suurimpana yhteisenä nimittäjänä rakkaus. 

- Teen sanoituksia ihmisistä ihmisenä ihmisille. Toistemme välinen rakkaus ja sen eri ilmentymismuodot ovat asioita, joista pääosin kirjoitan. Yleensä kappaleet syntyvät spontaanisti hetken mielijohteesta. Käytän yksittäisen biisin säveltämiseen ja sanoittamiseen vain joitakin minuutteja, minkä jälkeen tiedän, toimiiko se vai ei. Harvoin palaa tai jää hiomaan kappaleitani pitkiksi ajoiksi.

Lopputuloksena Milla on saanut aikaa levyn, joka lainaa monelta suunnalta, mutta tuo ehdottomasti jotain uutta ja mielenkiintoista kotimaisen musiikkikentän pureskeltavaksi.

Kuuntele lisää Milla Rumin kertomuksia ja mietteitä debyyttialbumistaan kuluvalla viikolla joka arkipäivä Uuden musiikin aamu- sekä iltavuoroissa!

Lähteet: YleX Viikon albumi -haastattelu