Yle TV1:n suosittu Ulos luontoon palaa 4.10.2014 uusilla jaksoilla esittelemään kotimaisen luonnon ihmeitä. Sarjalla on uusi esityspaikka lauantaisin klo 18.15 ennen Avaraa luontoa. Juontajina jatkavat tuttuun tapaan Minna Pyykkö ja Kimmo Ohtonen.
Minna ja Kimmo pääsivät sarjan myötä kokemaan paljon sellaista mikä muuten olisi jäänyt kokematta. Kuvausten aikana reissattiin laajasti ympäri Suomea ja tavattiin useita hienoja luonnosta kiinnostuneita ja luontoa hyvin tuntevia ihmisiä, jotka avasivat omaa luontorakkauttaan ja ajatteluaan.
Hieno muisto oli yöpyminen teltassa mäellä, jonka toisella rinteellä huuhkajanpoikaset viettivät kesäyötään. Saimaalla kalasääskien pesän läheisyydessä oli vaikuttavaa katsella valoisaa kesäyötä ja järven peilityyntä pintaa.
Ikimuistoinen yö vietettiin myös Jokioisissa pimeässä puistossa, jossa seurattiin kastelierojen elämää valvontakameroista. Inarissa päästiin auttamaan pieniä telkänpoikasia tienylityksessä.
Tässä oli aiemmin ulkoinen upotus Facebookista. Nyt se on poistettu.
Ei pelkkää herkkua
Kuvausreissuilla myös kastuttiin ja paleltiin moneen kertaan. Muutaman kerran Minna ja Kimmo saivat odotella tuntikausia piilokojuissa eläimiä saapuviksi - turhaan.
Kaikenlaista yllättävääkin sattui, niin kuin aina kun luonnossa kuvataan. Kastelierojaksoa kuvatessa savikuopalla satoi ja paistoi vuorotellen niin, että juontajat saivat ravata autojen ja kuopan väliä edestakaisin, kun vaatteet eivät saaneet näyttää yllättäen kastuneilta. Lopulta koko kuoppa oli yhtä liukasta saviliejua.
Majavajakson kuvauksissa puolet työryhmästä söi huoltoasemalla Joroisissa seisovassa pöydässä, ja myöhemmin samat henkilöt kärsivät muutaman tunnin vatsavaivoista.
Toi sun oksentelun ääni häiritsee vähän kuvauksia.
- Lopulta äänittäjä joutui sanomaan ohjaajalle, että voisitko mennä vähän kauemmas tässä kuvaustilanteessa, kun toi sun oksentelun ääni häiritsee vähän kuvauksia, Minna muistelee.
Minna hoiti pöllöä ja harjoitteli kutsumaan hirviä
Minnalle mieleenpainuvimpia kokemuksia oli saada olla mukana siivestään loukkaantuneen lapinpöllön röntgenkuvauksissa.
- Pitelin pöllöä kädessäni ja tunsin sen hengityksen ja sydämenlyönnit. Välillä se pyöräytti päätään 180 astetta taaksepäin ja tuijotti minua tiukasti keltaisilla silmillään. Mietin mitä ihmettä se ajattelee, pelottaakohan sitä.
Heinolan lintutarhan johtaja Olli Vuori kertoi Minnalle, että pöllöt ovat niin karskeja kavereita, että jollei siipeä saada kuntoon niin se pitää amputoida, koska muuten pöllö puree sen itse poikki!
Tässä oli aiemmin ulkoinen upotus Facebookista. Nyt se on poistettu.
Toinen hieno hetki oli seurata, kuinka Suomen paras hirvikuiskaaja Asko Hämäläinen kutsui hirviä syysillassa ja ne vastasivat.
- Itse en oppinut ollenkaan hirvikuiskaajaksi, vaan olen edelleen niin surkea että Askollakin on vaikeuksia pysyä vakavana mun taidonnäytteitä kuunnellessa. Mutta aion jatkaa harjoittelua. Se on upea taito, Minna sanoo.
Kimmo seurasi ketunpoikasten elämää
Kimmon polvi leikattiin tammikuussa ja maaliskuun puolessa suunnattiin jo Inariin etsimään erämaakettua, joka oli ystävystynyt paikallisen pariskunnan kanssa. Reissu päättyi upeisiin revontuliin ja Kimmo tunsi syvää onnellisuutta siitä, että oli taas osa luontoa, vaikkakin meno oli vielä kovin epävarmaa leikatun polven takia.
Kesäkuussa Kimmo palasi katsomaan, mitä Mustajalka-ketulle kuuluu ja pääsi tarkkailemaan myös neljän ketunpennun elämää.
- Oli uskomatonta seurata kuinka tämä kettuemo raahasi pennuilleen myyrän toisensa jälkeen. Se oli itse laihassa kunnossa, mutta oli selvästi päättänyt kasvattaa kaikki neljä pentuaan aikuiseksi asti, Kimmo muistelee.
Tässä oli aiemmin ulkoinen upotus Facebookista. Nyt se on poistettu.
Olemme riippuvaisia luonnon hyvinvoinnista
Kimmo kertoo olevansa ylpeä Ulos luontoon –tiimistä ja siitä, että tiimi on rohkeasti puhunut niiden asioiden puolesta, jotka se kokee tärkeiksi.
- Hirvijaksomme missio on tuoda esille, miten hirvisonnien trofeemetsästys on vähentänyt suurimpien sonnien määrää huolestuttavalla tavalla. Emme lähde osoittamaan sormella ketään, vaan missiomme on tehdä yhteistyötä metsästysseuran kanssa. Sonnin suojeleminen hyödyttää niin luontoa kuin ihmistäkin.
Kimmo uskoo, että luonto-ohjelmien yksi tärkeimmistä tehtävistä on kertoa totuudenmukaisesti siitä tilasta, jossa luonto ympärillämme on.
- Uskon että hirvimissiomme tuo esille juuri sen, miten tärkeää on suojella luontoa sen ainutlaatuisuuden takia, mutta myös siksi että olemme täysin riippuvaisia luonnon hyvinvoinnista.
Linkit: