Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Mitä Akuutin omalääkäriltä kysytään?

Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä
Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä

Mitkä ovat yleisimmät kysymykset, joita omalääkärille esitetään? Miksi juuri ne vaivaavat meitä suomalaisia?

Reilun 1 200 kysymyksen joukossa, joihin tähän mennessä on vastattu, on paljon sydänvaivoja, selkäongelmia, verenpaine-, vatsa- ja ihoasioita sekä lääkitykseen liittyviä kysymyksiä. Ne vaivaavat meitä suomalaisia, mutta myös käytännössä kaikkia kehittyneiden maiden kansalaisia. Ne ovat usein elintasosairauksia, hyvinvoinnin mukanaan tuomia ilmiöitä siis. Ja totta kai suomalaisilla on oma geneettinen rasitteensa, jonka myötä verenkiertoelimistön ongelmat ovat meille kovin tuttuja.

Tulevaisuudessa saanemme yhä enemmän lääkitykseen liittyviä kysymyksiä. Perinnöllisyyslääketiede kehittyy kovaa vauhtia ja pystymme tekemään yhä tarkempia riskiarviointeja ja räätälöimään sitten mahdollisesti tarvittavia toimenpiteitä entistä paremmin. Tällaiset aihealueet tulevat todennäköisesti lisääntymään.
Sen sijaan esimerkiksi tupakoinnista ei toivottavasti enää kahdenkymmenen vuoden kuluttua tarvitse kenenkään kysyä mitään – eiköhän siitä ole jo päästy eroon.

Haasteita toki riittää, ja yksi niistä on yhä liikkumattomampi elämäntapa. Jo 2 500 vuotta sitten Hippokrates sanoi, että liikunta on paras lääke. Meidän pitäisi jokaisen katsoa omaa arkeamme ja pohtia, tuleeko liikuttua tarpeeksi – oli kyse sitten lapsista, aikuisista tai vanhuksista. Uskotaan Hippokratesta: Muutama tuntia liikuntaa viikossa, vaikka sitten pienissä pätkissä, joka ainoalle!

Lisää ohjelmasta

Arkkiatri Risto Pelkonen
Arkkiatri Risto Pelkonen Kuva: Yle, Marko Väänänen arkkiatri risto pelkonen
Peter Götzsche: Tappavat lääkkeet
Peter Götzsche: Tappavat lääkkeet Kuva: Yle, Akuutti peter götzsche: tappavat lääkkeet
Simo Rouvali kuntosalilla
Simo Rouvali kuntosalilla Kuva: Yle, Akuutti simo rouvali kuntosalilla
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä
Kommentit