Hyppää pääsisältöön

Syötävää sirkoista

Hyönteiskokki Topi Kairenius valmistaa hyönteisruokaa Prisma Studiossa
Hyönteiskokki Topi Kairenius valmistaa hyönteisruokaa Prisma Studiossa Hyönteiskokki Topi Kairenius valmistaa hyönteisruokaa Prisma Studiossa Kuva: Yle/Tiede hyönteiskokki

Ruokahyönteisiä ei toistaiseksi myydä elintarvikkeiksi EU:n alueella, Belgiaa lukuun ottamatta. Eläviä ja pakastettuja hyönteisiä voi kuitenkin ostaa hyvin varustetuista eläinkaupoista, joissa niitä myydään terraarioharrastajien lemmikeille. Asian harrastajat voivat kasvattaa ötököitä kotona.

Useimmiten ötökät lisätään esim. laatikkoruokiin ja risootoihin ja jatketaan muilla aineksilla. Reseptien ötököiden määrät ovat siksi arvioita - oletuksena on, että tottunut hyönteissyöjä söisi niitä n. 50 g.

TEMPURATOUKAT

(neljälle)

Tempuratoukat
Tempuratoukat Kuva: Yle/Tiede hyönteisruoka
  • 200 g jauhomatoja (jauhopukki-kuoriaisen toukkia)
  • 50 ml soijaa
  • 2 dl riisijauhoa
  • 4 rkl curryjauhetta
  • 1 muna
  • hyppysellinen suolaa
  • lasillinen olutta
  • rypsiöljyä
  • pensaspapuja
  • tuoretta chiliä

Jos käytät eläviä jauhomatoja, syötä niitä pari päivää jauhoilla tai leseillä, jotta ne puhdistavat itsensä. Pakastetut toukat sulatetaan ennen valmistusta.

  1. Kuumenna tilkka öljyä ja käytä toukat paistinpannulla. Jos toukkien seassa on itsestään kuolleita yksilöitä, heitä ne pois. Upota ne hetkeksi soijaan, kääri folioon ja laita 180°C uuniin 25 minuutiksi. Ota jäähtymään.
  2. Sekoita riisijauho ja curry, lisää suola. Sekoita viileä olut ja muna, kunnes seos on pehmeä ja kuplaton. Sekoita kuivat aineet olut-muna-seokseen. Vatkaa kevyesti, kunnes seos on tasainen ja kauniin keltaruskea.
  3. Kuumenna öljyä syvässä pannussa tai padassa vähintään 3 cm syvyydeltä. Sopiva paistolämpötila on noin 160-180°C. Leivitä toukat yksitellen olut-muna-seoksessa ja pudota öljyyn. Paista noin 20 sekuntia, kunnes kuorrute saa väriä. Siirrä paistettu toukka reikäkauhalle pyyhkeelle tai talouspaperille valumaan.

Tarjoillaan makean chilikastikkeen ja vihannesten kera.

SUKLAASIRKAT

  • 50 g kenttäsirkkoja
  • 200 g taloussuklaata
  • 100 g vadelmia
  • 1 tl vaniljasokeria
  • mintunlehtiä

Jos käytät pakastettuja sirkkoja, anna niiden sulaa puolisen tuntia huoneenlämmössä ennen valmistusta. Elävät sirkat voi heittää pannuun sellaisenaan.

  1. Sulata suklaapalat kattilassa tai fondue-astiassa. Jos käytät kattilaa, kiehauta ensin 2 dl nestettä kuten kermaa, ennen kuin lisäät suklaapalat kattilaan.
  2. Soseuta vadelmat tehosauvalla. Lisää joukkoon vaniljasokeri ja jatka sekoittamista.
  3. Paista sirkkoja puolisen minuuttia kuumalla pannulla öljyssä. Lisää reippaasti suolaa. Nosta valumaan pyyhkeelle.

Tartu sirkkaan syömäpuikoilla ja dippaa se sulaan suklaaseen. Anna jähmettyä kymmenisen sekuntia, ja kostuta vadelmasoseeseen. Mintunlehdet voi silputa vadelmasoseen päälle tai nauttia sellaisenaan suupalojen välissä.

Suklaasirkka
Suklaasirkka Kuva: Yle/Tiede hyönteisruoka

Bug appétit!

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Tiede