Hyppää pääsisältöön

Tanskalaisdraama Perilliset on rikkinäisen perheen muotokuva

Perilliset
Perilliset Kuva: DR / Martin Lehmann emil

Grønnegaardin kartanossa Tanskan Fyn-saarella toimii elävä, sykkivä taiteilijayhteisö. Legendaarisen paikan omistaa kansainvälisesti arvostettu taiteilija Veronika Grønnegaard– täällä taiteilija on viettänyt epätavallista ja värikästä elämää aina 1960-luvun villeistä vuosista lähtien. Nyt haaveena on muuttaa kartano museoksi, jossa taiteilija voi esitellä omaa taiteellista tuotantoaan ja luoda sille jatkumon.

Perilliset
Perilliset Kuva: DR / Martin Lehmann 6266 4801 000
Myös taiteilijan jälkikasvu on varttunut Grønnegaardin kaoottisessa miljöössä, vaikka aikuiset lapset nykyään asuvat kukin jo tahollaan. Gro johtaa maan tärkeimpiin kuuluvaa modernin taiteen museota, Taidehallia. Suhde äitiin on läheinen mutta väkinäinen. Frederik on aikoja sitten ottanut etäisyyttä äitiin, ja Emil etsii onneaan Thaimaassa. Gron isä, Thomas, on taiteilija, jonka ura ei koskaan lähtenyt lentoon. Hän asuu parakissa kartanon lähellä – kun poikien isä taas asuu ulkomailla. Pikkuhiljaa tapahtumat avaavat rikkinäisen perheen haavat.

Joulun aikoihin Veronika sairastuu äkillisesti ja vakavasti. Tietoisena loppuun kuluvasta elinajastaan hän ottaa yhteyttä Signeen, ”Sunshineen”, neljänteen lapseensa, jonka aikoinaan antoi adoptoitavaksi. Signe itse ei tunne taustaansa. Ennen kuolemaansa Veronika laatii hätätestamentin, jossa hän luovuttaa kartanon Signelle.

Matka salaisuuksien ja valheiden polulle

Kaikki Veronikan kolme lasta kokoontuu hautajaisiin hyvästelemään äitinsä ja saadakseen osansa perinnöstä. Frederik ja Emil järkyttyvät kuullessaan Veronikan museosuunnitelmista. Varsinaisen sokin aiheuttaa tieto hätätestamentista. Mikäli se todetaan lainvoimaiseksi saavat perilliset uuden sisaruksen ja menettävät oman perintönsä.

Perilliset
Perilliset Kuva: DR / Martin Lehmann veronika
Tanskalainen menestysdraama Perilliset kertoo perheestä ajassa, jolloin perinteinen perhemalli murtuu ja muuttuu radikaalisti. Vahvojen henkilöhahmojen draamassa 60- ja 70-luvuilla vallinnut estoton vapaus ja itsensä toteuttaminen heijastuvat lasten kautta tähän päivään. Sarja on muotokuva perheestä, jolle helpon perinnönjaon sijasta annetaankin uusi elämä salaisuuksien ja valheiden polulla. Matkanteko horjuttaa henkilöiden minäkuvaa ja mielikuvia muista ihmisistä. Viime kädessä tapahtumat sysäävät etsimään elämän tarkoitusta.

Vahvuutena elämänkokemukset

Sekä Perilliset-sarjan käsikirjoittaja että pääohjaaja ovat poikkeuksellisen tuoreita tekijöitä. Käsikirjoittaja Maya Ilsøe on aiemmin kirjoittanut lähinnä lapsille suunnattuja tv-sarjoja, muun muassa kaksi joulukalenteria. Pernilla August on aikaisemmin ohjannut pitkän Sovinto-elokuvan (Svinalängorna) vuonna 2010.

Käsikirjoittaja Maya Ilsøe korvaa rutiinin puutteet laadulla: hän luo vahvoja henkilöhahmoja ja kuvailee omia elämänkokemuksiaan. Tanskan radiolle antamassaan haastattelussa hän kertoo varttuneensa kommuunissa hippivanhempien kasvattamana. Ilsøe on eronnut kahden lapsen äiti, ja hänen sydäntään lähellä on erityisesti nykyperhe. Ilsøe työsti Perilliset-sarjan hahmoja ja miljöitä neljä vuotta.

– Ihminen on kiinnostanut minua aina. Halusin kirjoittaa sarjan, jossa on vahvat henkilöhahmot - ja mahduttaa siihen kaikki mahdolliset perheongelmat! Perheessä naamiot riisutaan viimeistään perinnönjaon yhteydessä, Ilsøe sanoo.

Kun maailmalla tapahtuu, on kuin meissä heräisi tarve kertoa perheestä.
Sarjan keskittyminen henkilöhahmojen ympärille vaikutti myös ohjaajavalintaan. Pääohjaaja Pernilla August on Pohjolan taitavimpia näyttelijöitä. Ilsøe kertoo Augustin olleenkin casting-vaiheessa erittäin tarkka sen suhteen, kuinka näyttelijät kykenevät työskentelemään ryhmänä.

– Perillisten ohjaaminen oli minulle kuin koulu ja samalla mahdollisuus käytännön kokemuksen ohjaamisesta. Tämä tarina on hieno! Perhe on kerronnassani läsnä aina kaikessa. Kun maailmalla tapahtuu, on kuin meissä heräisi tarve kertoa perheestä... tämä sopii minulle loistavasti, kertoo August Ylelle antamassaan haastattelussa.


10 jaksoa
14 päivää Yle Areenassa
Uusinta vuodelta 2014 (1. kausi)
Kommentit
 • Linda Zilliacus: Olen halunnut näytellä poliisia pitkään

  Esittää Laura Nordia Vettä sakeampaa -sarjan jatkokaudessa.

  Vettä sakeampaa -sarjan tuoreet jaksot ovat käynnistyneet Yle Femmalla ja Areenassa. Jo heti avausjaksossa tapasimme poliisin, Laura Nordin, jota näyttelee Linda Zilliacus. Nord saapuu majatalolle varoittaakseen Waldemarin sisaruksia myrskystä. Näemme Nordin myös tulevissa jaksoissa.

 • Tapaa Waldemarin sisarukset

  Intensiivinen toinen tuotantokausi sarjasta Vettä sakeampaa

  Muistatko Waldemarin sisarukset? Lassen, Oskarin ja Jonnan, jotka taistelivat periäkseen perheen majatalon Ahvenanmaalla. Vettä sakeampaa -sarjan toisessa tuotantokaudessa sisarukset yhdistävät jälleen voimansa pyörittääkseen majataloa. Vääryydet nousevat pintaan.

 • Pimeys laskeutuu Waldemarin majatalon ylle

  Vettä sakeampaa 2 sijoittuu talviselle Ahvenanmaalle.

  Vettä sakeampaa -sarjan uusissa jaksoissa tapaamme jälleen Waldemarin sisarukset, jotka nyt yhdessä omistavat äidiltään, Anna-Lisalta perimänsä majatalon Ahvenanmaalla. He aikovat myös yhdessä pyörittää majataloa läpi talven. Pimeys laskeutuu majatalon ylle ja aiheuttaa uusia kiistoja.