Hyppää pääsisältöön

Tuotesijoittelu hyppää uudelle tasolle musiikkivideoissa – mainokset vaihtuvat lennossa

Uutta tekniikkaa on jo kokeiltu Suomessa. Levy-yhtiö uskoo vaihtuvan tuotesijoittelun tuovan rahaa myös suomalaisten musiikkivideoiden tekemiseen.

Muun muassa Aviciin Lay Me Down -videoon on tulossa uusia kuvia. // Kuva: Vevo / YouTube

Maailman suurimpiin levy-yhtiöihin lukeutuva Universal Music Group on tuomassa YouTubeen uudet musiikkivideot, joiden sisältämä tuotesijoittelu saattaa muuttua sen mukaan, missä katsoja on. Myös esimerkiksi sillä voi olla vaikutusta, minkä ikäinen videon katsoja on, kertoo The Guardian.

Tuotesijoittelu hyppää uudelle tasolle uuden sopimuksen myötä, jonka Universal on solminut brittiläisen Mirriad-teknologia-yrityksen kanssa. The Guardianin mukaan videon kohtauksiin voidaan vaihtaa sisältöä myös jälkikäteen siten, että vaikkapa vuoden päästä esillä on eri tuote kuin aiemmin. Uutta tekniikka käytetään ensimmäiseksi esimerkiksi Avicii:n Lay Me Down ja You Make Me -biisien videoilla.

Universalin Suomen yksikön markkinointijohtaja Kimmo Valtanen sanoo, että uudesta tekniikasta hyötyvät mainostajien lisäksi myös kotimaiset videontekijät.

- Kyseinen tekniikka rantautuu varmasti myös Suomeen musiikkivideoihin ja tulee mahdollistamaan isommat budjetit lähitulevaisuudessa. Tämä on merkittävä uutinen niin kotimaisten artistien kuin sisällötekijöidenkin kannalta, Valtanen sanoo YleX:lle.

Valtasen mukaan YouTube haastaa tämän keksinnön myötä yhä vahvemmin tavallisen television ja muiden välineiden mainonnan.

Tekniikkaa kokeiltu jo Suomessa

Vaihtuvaa tuotesijoittelua on kokeiltu jo aiemmin suomalaisessa MTV3:lla nähdyssä Nymfit-televisiosarjassa. MTV3:n tuoteryhmäpäällikkö Jouni Weckmanin puheiden perusteella siitä ei selvitty ihan ongelmitta.

- Jälkitöiden hinta oli kalliimpi kuin arvioitiin, joten jouduimme lopulta jättämään osan Nymfit-sarjan mainospaikoista pois kokonaan. Se ei olisi ollut kannattavaa, koska Suomen kokoisella markkina-alueella mainospaikat olisivat maksaneet liian paljon suhteessa näkyvyyteen. Esimerkiksi Saksassa, Italiassa ja Ranskassa tilanne olisi ihan toinen, Jouni Weckman sanoo YleX:lle.

Hän lisää, että digitaalisten ja vaihtuvien tuotesijoituspaikkojen tekeminen on nopeampaa ja siten myös halvempaa, jos kuvanlaadun ei tarvitse olla teräväpiirtoa.

Tekniikka tulee todennäköisesti toimimaan hyvin musiikkivideoissa.

- Siinä on kyseessä lyhyt klippi, hittibiisithän ovat noin kolme minuuttisia. Siihen mainospaikkojen luominen jälkityövaiheessa onnistuu jo käsinkin nopeasti.

Esimerkiksi isot kansainväliset tähdet hyötyvät paljon, koska heidän videoitaan katsellaan maailmanlaajuisesti, mikä tekee vaihtuvasta tuotesijoittelusta tuottoisampaa.

Weckmann sanoo, että tuotesijoittelusta tulee vielä tehokkaampaa, jos uusi tekniikka mahdollistaa automaattisesti päivittyvät mainospaikat.