Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Ekotiskaaja vaihtaa tabletit jauheeseen

Kemian lehtori Veikko Roiko-Jokela Katja Sollan haastateltavana
Kemisti Veikko Roiko-Jokela ja toimittaja Katja Solla Kemian lehtori Veikko Roiko-Jokela Katja Sollan haastateltavana Kuva: Yle toimittaja katja solla

Konetiskiaineet ovat aina voimakkaita kemikaaleja. Ympäristöä ajatteleva tiskaaja valitsee tabletin sijasta jauheen tai nesteen, annostelee pesuainetta säästeliäästi ja huuhtaisee ruuan jämät ennen koneeseen laittamista. All-in-one -aineet voi useimmiten jättää kaupan hyllylle.

Mahdollisimman ekologisen konetiskiaineen löytäminen marketin hyllystä on hankalaa. Ahdistua ei silti kannata. Ympäristöstä välittävälle löytyy kemisti Veikko Roiko-Jokelan mukaan muutama yksinkertainen vinkki.

FT Veikko Roiko-Jokela on erikoistunut puhdistustamisen kemiaan. Hän on toiminut aiemmin tutkijana Jyväskylän yliopistossa ja opettaa nyt matematiikkaa, kemiaa ja fysiikkaa jyväskyläläisessä Kuokkalan koulussa.

Unohda ”all-in-one” pehmeän veden alueella

”All-in-one” kuulostaa helpolta ja tehokkaalta. Jopa ”ekobrändi” Ecover myy nykyään all-in-one –tabletteja, – kuluttajien ja kaupan ketjujen toiveesta.

All-in-one –monitehotabletit sisältävät yleensä vettä pehmentävää suolaa ja astioiden kuivumista nopeuttavaa huuhtelukirkastetta.

Kun pesuaine, suola ja huuhtelukirkaste annostellaan erikseen, ympäristöä ei rasiteta ylimääräisillä kemikaaleilla.

Suolaa tarvitaan kuitenkin harvoin, sillä lähes kaikkien Suomen vesilaitosten alueella vesi on jo valmiiksi pehmeää. Poikkeuksia toki on. Oman pihakaivon vesi saattaa olla hyvinkin kovaa.

- Kannattaa selvittää oman veden kovuus. Tieto löytyy useimmiten oman paikkakunnan vesilaitoksen sivuilta, Veikko Roiko-Jokela vinkkaa.

Huuhtelukirkaste pienentää veden pintajännitystä. Astiat kuivuvat nopeammin eikä laseihin jää pisaroiden jälkiä. Pehmeän veden alueella monitehotableteissa on kuitenkin turhan paljon huuhteluainetta.

Suolaa ja huuhtelukirkastetta myydään kumpaakin erikseen. Tiskikoneessa on niille omat lokerot. Ekotiskaaja kaivaa siis koneensa käyttöohjeet esiin. Veden kovuuden asetus ja huuhtelukirkasteen annostelu pitää säätää kohdilleen vain kerran.

- Kun pesuaine, suola ja huuhtelukirkaste annostellaan erikseen, ympäristöä ei rasiteta ylimääräisillä kemikaaleilla, kemisti Roiko-Jokela sanoo.

Vaihda tabletti jauheeseen tai nesteeseen

Tiskaajina suomalaiset ovat tablettikansaa. Pulvereita ja nestemäisiä aineita myydään reilusti vähemmän kuin tabletteja.

- Tärkein ympäristöteko on annostella oikein. Pehmeän veden paikkakunnilla tiskiainetta tarvitaan vähemmän, Veikko Roiko-Jokela muistuttaa.

Konetiskiainetabletti
Tablettien oikea annostelu on vaikeaa. Konetiskiainetabletti Kuva: Yle konetiskiaine

Tabletit on räätälöity täysikokoiselle koneelle eli noin 12 hengen astioille. Sitä pienempiin koneisiin ne ovat liian järeitä. Olipa koneen koko mikä hyvänsä, jauhetta tai nestettä on helpompi annostella kuin tabletteja. Roiko-Jokela kertoo, että ylimääräinen annostelu voi jopa johtaa astioiden samentumiseen.

- Konetiskiaineet sisältävät yleensä silikaatteja. Niillä on oma tehtävä pesutapahtumassa. Silikaatit myös estävät korroosiota eli pidentävät koneen ikää. Mutta jos pesuainetta annostellaan jatkuvasti liikaa tai huuhtelu ei ole hyvä, astioiden pintaan voi jäädä pesuaineliuosta. Silloin liuoksen silikaatit saostuvat lasin tai lautasen pintaan. Se näkyy harmautena eikä liukene enää veteen.

Esihuuhtele ennen automaattiohjelmaa

Monissa tiskikoneissa voi valita automaattiohjelman. Silloin kone tunnistaa, kuinka likainen pestävä astiasto on. Sen mukaan kone valitsee oikean vesimäärän, pesuajan ja lämpötilan.

Veikko Roiko-Jokela on kotonaan vertaillut pesuaikoja astioiden esihuuhtelulla ja ilman sitä:

- Kun olen huuhdellut ruokajäämät astioista ennen koneeseen laittoa, pesu kestää noin puolitoista tuntia. Jos en ole huuhdellut astioita ja ne ovat hyvin rasvaisia, pesuaika venyy 2 tuntiin ja 10 minuuttiin.

Automaattiohjelma tunnistaa, kuinka likainen pestävä astiasto on.

Kevyt esihuuhtelu vie vettä, mutta automaattiohjelmalla se säästää aikaa ja sähköenergiaa.

Kun pesuaika lyhenee, vettäkin säästyy jonkun verran. Ja mikä tärkeintä, taas voi hiukan vähentää pesuaineen annostelua.

Muokattu 2.6.15: Linkki lisätty.

Tutustu myös:

Ympäristöystävällistä konetiskiainetta etsimässä
Tunnetko pesuaineiden yleisimmät ympäristömerkit?

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.