Hyppää pääsisältöön

Näyttelijä Alma Pöysti lainaa äänensä Niiskuneidille

Muumit Rivieralla elokuva
Audrey Glamour, Niiskuneiti ja Clark elokuvassa Muumit Rivieralla Muumit Rivieralla elokuva Kuva: © 2012 Handle Productions Oy, Pictak Cie © Moomin Characters™ muumit rivieralla

Näyttelijä Alma Pöystillä on tärkeä äänirooli uudessa animaatioelokuvassa Muumit Rivieralla. Hän esittää Niiskuneitiä sekä suomeksi että ruotsiksi. Vaikka Niiskuneiti on romantiikkaan taipuvainen, rakastaa glitteriä ja jetset-elämää, halusi Alma Pöysti luoda hahmosta vakavasti otettavan.

Alma Pöystin elämässä ja perheessä Muumit ovat vaikuttaneet monella tavalla.

- Isovanhempani olivat läheisiä ystäviä Tove Janssonin kanssa ja olivat ensimmäisiä muumilähettiläitä.

Isovanhemmat Lasse Pöysti ja Birgitta Ulfsson näyttelivät aikoinaan Vivica Bandlerin ohjaamassa näytelmässä Muumipeikko ja komeetta (1949). Vuonna 1969 he olivat mukana Ruotsin television tuottamassa 13-osaisessa sarjassa Mumintrollet. Näiden takia suomenruotsia alettiin Ruotsissa kutsua muumiruotsiksi.

Vaikka Muumit tulivat Alma Pöystille tutuiksi jo lapsuudessa, juuri Niiskuneiti oli jäänyt hänelle vieraaksi.

- Olin sivuuttanut Niiskuneidin, mutta nyt löysin hänestä aivan mahtavia puolia. Vaikka hän rakastaa huomiota ja kimallusta, niin hän ei ole mikään teini-pissis, kuvailee Alma Pöysti.

Näyttelijä Alma Pöysti arkeologina Luolasto-näytelmässä
Alma Pöysti Luolasto-näytelmän arkeologina Näyttelijä Alma Pöysti arkeologina Luolasto-näytelmässä Kuva: Suomen Kansallisteatteri. Kuvaaja Timo Teräväinen suomen kansallisteatteri
Muumeilta Alma Pöysti kokee saaneensa seikkailemisen asenteen ja viehtymyksen olemisen pohtimiseen. Muumit Rivieralla -elokuva on monella tapaa hyvin erilainen kuin aikaisemmat.

- Uudessa elokuvassa hienoa on se, että se uskaltaa mennä muumien alkuperäisestetiikan mukaan boheemimaailmaan, eikä siinä yritetä söpöillä, kommentoi Alma Pöysti.

Kuuntele Arvojen löytöretkellä: Näyttelijä Alma Pöysti on teatterinörtti ma 6.10.2014 klo 17.20 Yle Radio 1 ja Yle Areena.

Muumit Rivieralla ensi-ilta 10.10.2014

Luolasto, Suomen Kansallisteatteri

Fosterlandet, Svenska Teatern

 • Nelli Ruotsalainen puhuu runoissaan suunsa puhtaaksi patriarkaatista

  Nelli Ruotsalaisen teos kisaa Tanssivasta karhusta.

  Nelli Ruotsalaisen esikoisteos on suorapuheinen kuvaus sukupuolirooleista ja niistä vapautumisesta. Omaelämäkerrallisissa runoissa henkilökohtaisesta kasvaa poliittista. Täällä en pyydä enää anteeksi on ehdolla tämänvuotisen Tanssiva karhu -runouspalkinnon saajaksi.

 • Kertovatko suomalaiset rivot paikannimet enemmän nimien keksijöistä kuin itse paikoista?

  Suomen paikat on nimetty käyttäjien kokemuksien perusteella.

  Suomessa on 2944 paska-sanan sisältävää paikannimeä. Rivot paikannimet hihityttävät tai närkästyttävät kartanlukijoita. Miksi sukupuolielimet ja eritteet ovat olleet niin yleisesti nimeäjien käytössä? Paikkojen nimeäminen on perustunut yleensä joko kuvailemaan mitä ko. paikka muistuttaa muodoltaan, sen käyttökelpoisuuteen tai johonkin vahvaan kokemukseen paikassa.

 • Avaruusromua: Kuunnellaan jääleinikkiä!

  Miltä kuulostavat pohjoisen uhanalaiset kasvit?

  Onko kasveilla sielu? Muun muassa tätä pohti antiikin filosofi Aristoteles, ja oli sitä mieltä, että ei. Ei ole. Kasvit ovat kyllä eläviä, mutta eivät samalla tavoin kuin eläimet tai me ihmiset. Kasvit elävät erilaista elämää, selitti Aristoteles, ja puhui kasvisielusta ja sen luonteesta. Suomalainen Band of Weeds tekee musiikkia kasvien äänistä. Miltä kuulostavat pohjoisen uhanalaiset kasvit nuokkuesikko ja jääleinikki? Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Elokuvat

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri