Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Sound Tracker pääkuva

Sami Yaffa - Sound Tracker, Yhdysvallat osa 1

Rokkari Sami Yaffa aloitti musiikillisen maailmanmatkansa Sound Trackerin kotikaupungistaan New Yorkista. Nyt monien maiden jälkeen Yaffa ja kumppanit palaavat takaisin Yhdysvaltoihin etsimään amerikkalaisen musiikin rikkautta, monipuolisuutta, sydäntä ja sielua. Jenkkirundi alkaa Meksikon rajalta Teksasin El Pasosta.

El Paso ja sen vastapäätä Meksikon rajan toisella puolella sijaitseva Juárezin kaupunki muodostavat yhdessä kahden kansallisuuden metropolialueen El Paso–Juárezin. Nyt rajaa ei juuri ylitellä Juárezin huumesotien ja kaupungin vaarallisuuden takia. Silti musiikki on kulkenut rajan yli ja El Pasoon on muodostunut aivan omanlaisensa musiikkiperinne juuri sijaintinsa takia. Lähimpään isoon yhdysvaltain kaupunkiin on monta sataa kilometriä ja toisaalta Meksiko ja Juaárez taas on kivenheiton päässä. Musiikissa kaikuu siis meksikolainen perinnemusiikki, punk, proge ja myös ska.

Muusikko Kiko Rodriguez valottaa Yaffalle El Pason mariachi-perinnettä ja punk-liikettä, jossa hänen lisäkseen mm. At The Drive-In sekä Mars Volta olivat mukana. Ensin Yaffa lähtee tutustumaan tarkemmin El Pason mariachi-perinteeseen Amalia Garcian johdolla. Hän kertoo mariachin historiasta, miten se on muuttunut ja miten naiset ovat tulleet siihen mukaan. Mariachi on Amalian mukaan enemmänkin elämäntapa, mitä hänen äitinsä käyttämä sanonta ”musiikki on mustasukkainen” kuvastaa hyvin.

Sound Tracker USA:ssa.
Sound Tracker USA:ssa. usa 1

Voimakkaan ylvään, mutta pehmeän mariachi-musisoinnin jälkeen matkamiehen alkoi tehdä mieli bissee ja punkkia. Ja tätähän El Paso myös tarjoaa. Yaffa suuntaa punk-ska-bändi Fixed Idean keikalle. Pitkän uran tehnyt bändi nauttii suurta suosiota ja keikka on odotetusti hikinen. Seuraavan päivänä Yaffa tapaa bändin perustajan laulaja-kitaristi Pancho Mendozan. Kaksikko parantelee kohmeloaan Bloody Maryillä, jotka punk-hengessä nautitaan tietenkin The Ramones -laseista. Pancho kertoo Samille, kuinka punk alkoi levitä alueella DIY-meiningin ja takapihakeikkojen kautta.

El Pasosta matka jatkuu Teksasin pääkaupunkiin Austiniin. Ajettavaa yhden osavaltion sisällä kertyy tällä matkalla lähes tuhat kilometriä. Yaffa suuntaa perillä perinteiseen The Continental Clubiin, jossa mies itsekin on soittanut joskus Mad Juana -bändinsä kanssa. Paikan päällä Sami tapaa countryn out-law -miehen Dale Watsonin, jolla on tuolloin myös keikka klubilla.

Countrysta ja Teksasin musiikillisesta sielusta puhutaan myös Alejandro Escovedon kanssa, jota Yaffa taas kutsuu alt-countryn kuninkaaksi. Miehet musisoivat yhdessä Escovedon tilalla. Tämän jälkeen matka jatkuu Teksasista seuraavan osavaltioon Louisianaan.

Sound Tracker USA:ssa, Ivan Neville.
Sound Tracker USA:ssa, Ivan Neville. Kuva: Sound Tracker usa 1

Sami Yaffan Yhdysvallat-soittolista 1

Sound Tracker -porukka kurvaa toiseen musiikin suurkaupunkiin - jazzin, bluesin ja funkin synnyinkotiin New Orleansiin. Ensimmäisenä Yaffa tapaa The Neville Brothersin Aaron Nevillen pojan Ivanin, joka avaa New Orleansin sielua. Kaduilla huokuu vanhanaikainen rento tunnelma ja musiikki soi. Kaupungin sykkeen ja soundin luo brass-bändit isoine torvineen. Yaffa jututtaa myös Herbert McCarver IV Youngia joka perusti Young Pinstripe Brass Bandin isänsä jalanjäljissä. New Orleansissa on funkkia, mutta myös paljon muuta.

Yaffa tapaa elegantin laulajattaren Meschiya Laken ja siirtyy loppuyöksi burleskin pariin. One Eyed Jacks on New Orleansin legendaarisin burleski-kapakka. Sami tapaa alan taiteilijan Trixie Minxin, joka avaa burleskin historiaa. Neiti Minx kertoo jazzin ja burleskin kulkevan käsi kädessä ja onkin siksi omillaan juuri New Orleansissa.

Sound Trackerin ohjaaja Otso Tiainen pääsi toteuttamaan tällä reissulla myös unelmaansa. ”Jokaisen pikkupojan unelma on ajaa Jenkit läpi. Me otettiin tietenkin semmonen iso dösä jossa pysty 12 ihmistä nukkumaan ja siinä me asuttiin pari viikkoa perheenä. Se oli ihan käsittämättömän hieno reissu."

Tuo Sound Tracker -perhe jatkaa vielä New Orleansista matkaansa kohti Mississippiä ja koko reissun viimeistä taivalta.

Sami Yaffa - Sound Tracker
ma 6.10. klo 21.00, Yle Teema

Sami Yaffan haastattelu
ma 6.10. klo 8.45, Yle Puhe

Sound Tracker Yle Puheella

Veli Kauppinen juttelee Sami Yaffan kanssa sarjasta. Ohjelma kuullaan maanantaiaamuisin Yle Puheella.

Jakson musiikki

Näytä kartta

Sarjan jaksot:

25.8. New York, Yhdysvallat
1.9. Romanimusiikki, Serbia
8.9. Pernambuco, Brasilia
15.9. Tango, Argentiina ja Uruguay
22.9. Flamenco, Espanja
29.9. Etiopia
6.10. Americana, Yhdysvallat, Osa I
13.10. Americana, Yhdysvallat, Osa II

Sound Tracker

 • Sami Yaffa: Mitä musiikki minulle merkitsee?

  Musiikin parantava skaala kapenee massakuuntelun vallitessa.

  Musiikki on yhä terapiaa, mutta sen parantava skaala kapenee massakuuntelun vallitessa. Aivan kuin kohta olisi vain yksi vitamiini. Sielullinen aneemisuus alkaa ottaa yhteiskunnassamme vallan, kirjoittaa Sami Yaffa kolumnissaan.

 • Sami Yaffa: Venäjä, Venäjä, Venäjä

  Sami ei saa idän jättiläisestä otetta.

  Kun valtio alkaa tukahduttaa lauluntekijöiden ja kirjailijoiden sanoja, tiedät että jotain isoa paskaa on meneillään, kirjoittaa Sami Yaffa kolumnissaan.

 • Sami Yaffa: Hämmentävyyden äärilaidalla

  Japani on ristiriitojen ja harmonian maa.

  Toisen maailmansodan jälkeen Japani oli pommitettu palasiksi ja ydinpommit tuhonneet kaksi kaupunkia. Nopeasti uusi ja vanha taide alkoivat taas sitkeästi versoa tällä omalaatuisella saarivaltiolla, kirjoittaa Sami Yaffa Japania käsittelevässä kolumnissaan.

 • Sami Yaffa: Kuppikunnissa kiehuu, mikä avuksi?

  Kaksi pappia ja paholainen perustivat festivaalin

  Kahden papin ja paholaisen alulle panema Riosucion ystävyysfestivaali Kolumbiassa voisi toimia innoittavana esimerkkinä muulle maailmalle harmonisesta yhteiselosta, kirjoittaa Sami Yaffa. Samin Sound Tracker -kolumnit ilmestyvät viikoittain sarjan kolmannen kauden jaksojen myötä.

 • Sound Trackerin uusi kausi

  Sami Yaffa - Sound Tracker: kausi kolme nähtävissä 20.1.

  Sami Yaffa vaihtaa keikkalavat kulkurin buutseihin ja matkaa muusikkoystäviensä kanssa ihmisyyteen. Sound Trackerin kolmas kausi alkaa Teemalla ja Areenassa lauantaina 20.1. kello 20. #soundtracker

 • Sami Yaffa - Koko ajan liikkeessä

  Sami Yaffa: basisti, mediapersoona, isä ja maailmanmatkaaja.

  Kun Hanoi Rocks hajosi vuonna 1985 oli yhtyeen basisti Sami Yaffa vain 21-vuotias. Bändin mukana maailmalla kohkaaminen loppui traagisesti ja yhtäkkiä nuori mies oli kotona pienen lapsen isänä. Pysähdyksen jälkeen bändeissä soittaminen ja maailman kiertäminen kuitenkin jatkui ja nykyisin Yaffa on paitsi tunnustettu rockmuusikko myös palkittu mediapersoona.

 • Sami Yaffa - Sound Tracker jatkuu uusin jaksoin 26.10. Yle Teemalla

  Venla-palkittu musiikkiohjelma palaa uusin jaksoin!

  Vuoden parhaan musiikkiohjelman Kultaisella Venlalla palkittu Sami Yaffa - Sound Tracker saa toisen tuotantokauden Yle Teemalla. Sami matkaa Jamaikalle, Senegaliin, Intiaan, Turkkiin ja Indonesiaan 26.10. alkaen maanantaisin klo 21.

 • Sami Yaffa - Sound Tracker, New York

  Sami Yaffa - Sound Tracker, New York

  Muusikko Sami Yaffa on nähnyt niin kansainvälisiä areenoita kuin katusoittajan arkea. Nyt hän tutkii musiikin merkitystä ja mysteeriä. Matka musiikin maailmaan alkaa Yaffan kotikaupungista New Yorkista.

 • Sami Yaffa - Sound Tracker, Serbia

  Sami Yaffa - Sound Tracker, Serbia

  Muusikko Sami Yaffa matkustaa musiikin perässä ympäri maailmaa. Musiikkimatka alkoi herran kotikaupungista New Yorkista ja jatkuu tulisissa mustalaistunnelmissa Serbiaan.

 • Sami Yaffa - Sound Tracker, Pernambuco, Brasilia

  Sami Yaffa - Sound Tracker, Pernambuco, Brasilia

  Musiikki kuljettaa rokkari Sami Yaffaa ympäri maailmaa kaikkein aidoimpien rytmien lähteille. Kuuma ja kostea Brasilia näyttää Yaffalle Sound Trackerissa muitakin puoliaan kuin pelkkää sambaa ja bossa novaa.

 • Sami Yaffa - Sound Tracker, Argentiina ja Uruguay

  Sami Yaffa - Sound Tracker, Argentiina ja Uruguay

  Argentiinalaisen tangon paha poika Astor Piazzola sai Sami Yaffan kiinnostumaan aikanaan tangosta. Yaffa on käynyt useasti Etelä-Amerikassa ja kokenut tangon monissa muodoissaan, mutta haluaa nyt sukeltaa syvemmälle tulisen musiikin ja tanssin syövereihin Sound Tracker -matkallaan.

 • Sami Yaffa - Sound Tracker, Andalusia, Espanja

  Sami Yaffa - Sound Tracker, Andalusia, Espanja

  Espanjassa flamenco on ollut vuoroin halveksitun vähemmistön kulttuuria, vuoroin anarkismin ja yhteiskunnan vastaisen protestoinnin taustamusiikkia. Sami Yaffa suuntaa Andalusian kumpuileville vuorille tutustumaan aitoon ja alkuperäiseen flamencoon.

 • Sami Yaffa - Sound Tracker, Etiopia

  Sami Yaffa - Sound Tracker, Etiopia

  Afrikan sarvessa, ihmiskunnan kehdossa Etiopiassa elää noin 200 000 vuotta vanha sivilisaatio. Maan historiaan mahtuu siis myös hyvin monipuolinen ja hengellinen musiikkikulttuuri. Näiden historiallisten rytmien perässä mystiseen maahan matkustaa myös muusikko Sami Yaffa.

 • Sami Yaffa - Sound Tracker, Yhdysvallat osa 1

  Sami Yaffa - Sound Tracker, Yhdysvallat osa 1

  Amerikkalainen unelma, elämä, vapaus ja pyrkimys onneen. Näiden äärelle matkaa Sami Yaffa Yhdysvaltoihin. Kohteenaan muusikolla tosin on ikuisesti tavoiteltavan amerikkalaisen unelman sijaan amerikkalaisen musiikin rikkaus, monipuolisuus, sydän ja sielu.

 • Sami Yaffa - Sound Tracker, Yhdysvallat osa 2

  Sami Yaffa - Sound Tracker, Yhdysvallat osa 2

  Sami Yaffan musiikkimaailmaa kiertänyt Sound Tracker saapuu matkansa päähän. Vielä on kuitenkin edessä pala amerikkalaista musiikkiunelmaa, kun karavaani kulkee läpi Mississippin, Tennesseen ja Pohjois-Carolinan kohti päätepistettään New Yorkia.

 • KAL feat. Sami Yaffa - Emily

  KAL feat. Sami Yaffa - Emily

  Torstaina 21.8.2014 Huvilateltassa taltioitiin KAL-yhtyeen esiintymisestä kappale yhteisöllisin keinoin. Yleisö osallistui videoon kuvaamalla keikkaa, jossa serbialaisyhtye kutsui lavalle Sound Tracker -ohjelman isännän Sami Yaffan.

 • Sound Tracker: musiikkimatkalle Sami Yaffan kanssa

  Sami Yaffa - Sound Tracker on matkaohjelma, joka lähestyy kohteitaan musiikin näkökulmasta. Sarja on löytöretki kulttuureihin, joissa musiikki on muutakin kuin kulutushyödyke. Matkanjohtajana toimii elämää nähnyt musiikillinen nomadi Sami Yaffa, joka on aina valmis oppimaan lisää.

 • Sami Yaffa: Aulabaarista Maailmalle

  "Musikki on mulle aina ollu se yhdistäjä, se koskematon kieli, jota kaikki ymmärtävät. Sillä puretaan patoutumat, sillä iloitaan ja sillä juhlitaan. Musiikilla viedään meidät tunteisiin, joita pidellään piilossa. Sehän on tavallaan kun joku helvetin terapeutti :)"

 • Sami Yaffa rakastaa uutta ja tuntematonta

  Sami Yaffa on kiertänyt maailmaa 34 vuotta enemmän tai vähemmän putkeen. Vaikka bändien kanssa kierretään ensisijaisesti esiintymisten takia, matkustaminen on Yaffalle myös elämäntapa.

 • Viiden pennin progressiivista rockia - Circle: Termostaatti

  Katso yhden kameraoton live

  Circle ei halunnut tietää ennen Termostaatti-biisin tallennushetkeä kuvaussuunnitelmista mitään. Jussi Lehtisalon sanoin: “Haluamme alistua tahtoonne ja olemme valmiit häpäisemään itsemme”. Vastaavasti kuvausryhmä kuuli kappaleen ensimmäisen kerran soundcheckissä, koska bändi sävelsi sen edeltävänä iltana. Termostaatti saa ensiesityksensä tässä yhden kameraoton livessä.

 • Jukka Nousiainen - Sihinää listojen katveessa

  Jukka Nousiainen esittää Vieraana-sarjassa uuden biisin.

  Jukka Nousiainen osallistui Vieraana-sarjaamme ennen julkaisemattomalla soolobiisillä Sun kanssas mä lähden minne vaan. Kappale äänitettiin ja kuvattiin yhdessä sessiossa, jonka huipennukseksi Nousiainen haastatteli itse itseään.

 • Kokeellinen musiikki on musiikin pornografia. Se epäonnistuu, sille saa nauraa ja se ylittää genrerajat - vaikutus kuuluu sinunkin soittolistallasi

  Jatkuva tyytymättömyys ei koskaan hellitä

  Suunnannäyttäjä vai tekotaiteellista paskaa? Mitä on kokeellinen musiikki? Flow Festivalin Tuomas Kallio ja Arttu Tolonen sekä muusikko ja tapahtumajärjestäjä Arttu Partinen vastaavat. Katso myös livetaltio, jossa esiintyvät Läjä Äijälä & The Kolmas, Black Motor ja NYKY Ensemble. Kuvattu Flow Festivalin The Other Sound -lavalla 2017.

 • Roope Latvala - selkäänpuukotettu mies

  Miksi Roope Latvala lähti Children of Bodomista?

  Stonessa uransa aloittanut Roope Latvala on Suomen ehkä paras metallikitaristi. Tällä hetkellä hänen palveluksensa eivät kuitenkaan kelpaa kenellekään ja jopa vanhat ystävät ovat kääntäneet hänelle selkänsä. Alamäki alkoi keväällä 2015, jolloin Latvalan kerrottiin lähteneen Children of Bodomista. Se on Latvalan mukaan paskapuhetta. Nyt hän kertoo, mitä oikeasti tapahtui.