Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Ympäristöystävällistä konetiskiainetta etsimässä

Astioita astinapesukoneessa
Astioita astinapesukoneessa Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen astiat

Astianpesukoneen tiskiaine on yksi kodin voimakkaimmista puhdistuskemikaaleista. Katsojamme halusi valita marketin hyllystä mahdollisimman ekologisen konetiskiaineen. Tehtävä osoittautui hankalaksi. Ainesosia ja pakkausten ekolupauksia vertailemalla tiskiaineita on vaikea saada järjestykseen.

Helsinkiläinen Paola Carbrera kirjoitti Kuningaskuluttajalle pitkän viestin. Hän oli vertaillut tavallisten kauppojen valikoimissa olevia konetiskiaineita. Hän etsi ainesosien tietoja pakkauksista sekä netistä ja turhautui, kun tiedonhaku ei auttanut.

Ympäristöystävällisyyteen vaikuttaa tietenkin moni asia, esimerkiksi pakkaus ja kuljetukset. Mutta keskitytään tällä kertaa tärkeimpään eli siihen, mistä tiskiaineet on tehty.

Valitsimme lähempään tarkasteluun viisi tiskitablettia marketin valikoimista:

  • Fairy Clean & Fresh (All-in-one)
  • Ecover All-in-One
  • LV konetiskitabletti
  • Sun Classic Lemon
  • Finish Powerball All-in-One

Pakkauksissa pitää luetella vain osa aineista

Tiskiainepakkauksen kyljessä tai pohjassa lukee ”sisältö:”. Kun prosentteja ynnää, ainakin puolet sisällöstä jää kuitenkin arvoitukseksi.

Konetiskiaineen ainesosat
Ainesosaluettelo ei kerro kaikkien aineiden kemiallisia nimiä. Konetiskiaineen ainesosat Kuva: Yle/ Katja Solla ainesosat

Pesuaineiden niukat ainesosatekstit eivät riko säädöksiä. Paketissa pitää kertoa vain EU:n ympäristölle vaarallisiksi tai mahdollisesti vaarallisiksi luokittelemat aineet. Myös entsyymeistä ja hajusteista pitää olla maininta pitoisuudesta riippumatta, koska ne saattavat aiheuttaa allergioita.

Paketin kyljessä pakolliset aineet luetellaan lähes aina ryhmänimillä, esimerkiksi ”happipohjaisia valkaisuaineita”. Apuun pyytämämme asiantuntija, Veikko Roiko-Jokela, on soveltavan kemian tohtori, mutta edes kemisti ei saa näistä nimistä kunnolla otetta:

- Voin vain arvailla, mitä kemiallisia aineita tuotteissa tarkkaan ottaen on, Roiko-Jokela toteaa.

Tarkista sisältääkö tiskiaine fosfaatteja tai fosfonaatteja

Fairyn konetiskiaineen sisältö
Fairy Clean & Fresh tuoteseloste Fairyn konetiskiaineen sisältö Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen fosfaatti

Tiskiaineen pakkauksesta kannattaa tiirailla yhtä sanaa: fosfaatti. Suomessa on jonkin verran haja-asutusta, joissa jätevedet eivät päädy tehokkaaseen puhdistamoon. Rehevöittäviä fosfaatteja ei pidä päästää vesistöön asti.

Fosfaatteja löytyi marketin hyllystä lähinnä Fairyn tuotteista. Vihreään pussiin pakatuissa Fairyn Clean & Fresh –tableteissa fosfaatteja on peräti 15-30%. Fairyn konetiskiaineet oli helppo sulkea ekovertailusta pois.

Fairy ei ole ekologinen vaihtoehto forsorimäärän takia
Fairy ei ole eko-vaihtoehto fosforimääränsä takia. Fairy ei ole ekologinen vaihtoehto forsorimäärän takia Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen ruksi päällä

Hämmennystä aiheuttaa toinen, lähes samalta kuulostava aineryhmä: fosfonaatti. Se sisältää fosforia ja rehevöittää vesistöjä fosfaattien tavoin.

Fosfonaatteja löytyi Sun Classic Lemon –tableteista, vaikka kannessa luki ”fosfaatteja nolla”. Sun-tableteissa fosfonaatteja oli ”alle 5%”.

Sun konetiskiaine
Sun ei sisällä fosfaatteja, fosfonaatteja löytyy. Sun konetiskiaine Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen sun

Fosfonaattia löytyi yllättäen myös Joutsenmerkin saaneista Finishin All-in-one- tableteista. Joutsenmerkki eli pohjoismainen ympäristömerkki rajaa kuitenkin fosfonaattien määrän lähelle nollaa.

EU rajoittaa konetiskiaineiden kokonaisfosforin määrän alle 2 % vuoden 2017 alusta. Silloin fosfaatit ja fosfonaatit voi onneksi unohtaa.

Joutsenmerkin kesällä 2015 kiristyvä raja on EU-säädöstäkin ankarampi.

Tekstiilien pesuaineissa fosfaatit on jo kielletty.

Täydellinen ainesosalista on netissä, mutta kuka osaa lukea?

Tiskiaineiden kaikki ainesosat eivät lue pakkauksessa. Netissä ne kuitenkin ovat. Pakkaukseen on präntätty nettiosoite, mutta ainesosaluettelon löytäminen ei aina ole helppoa.

Finishin valmistajan sivuilla pitää osata englantia ja ruotsia.

Listoilta löytyy muutamia lyhenteitä, jotka eivät suoralta kädeltä sano mitään. Ne ovat ehkä aineiden kauppanimiä eivätkä kemiallisia nimiä.

Fairylla numerokoodi on pakkauksen kyljessä olemattoman pienellä.

Ainesosat kuuluu kertoa kosmetiikasta tutuilla INCI-nimillä - pitoisuuden mukaisessa järjestyksessä. Nettilistatkaan eivät vakuuttaneet kemistiä täysin:

- Listoilta löytyy muutamia lyhenteitä, jotka eivät suoralta kädeltä sano mitään. Ne ovat ehkä aineiden kauppanimiä eivätkä kemiallisia nimiä, kemisti Roiko-Jokela ihmettelee.

Ainesosalistojen pituuksissakin on selviä eroja:

Sun Classic Lemon 39 ainetta
Finish Powerball All-in-One 22 ainetta
Ecover All-in-One 16 ainetta
LV 14 ainetta

Ekomerkkejä ja -ohjelmia joka lähtöön

Cleaner Planet Plan -ohjelmasta ei löydy tietoa suomeksi.
Cleaner Planet Plan -ohjelma vaikuttaa imagon parannukselta. Cleaner Planet Plan -ohjelmasta ei löydy tietoa suomeksi. Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen konetiskiaine

Tavalliselle kuluttajalle pakkausten tai netin aineosalistat ovat lähes yhtä tyhjän kanssa. Katsellaan siis pakkausten helpompia ”ekolupauksia”.

Sun-pakkauksen teksti ”Cleaner Planet Plan” jää imagonparannuksen tasolle.

Tässä vaiheessa Sun putosi ekovertailusta pois.

Sun konetiskiaine
Sunin ekolupaukset eivät vakuuttaneet. Sun konetiskiaine Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen ruksi päällä

Jäljelle jäi kolme tiskiainemerkkiä, joista kahdessa on vihreä Joutsenmerkki eli pohjoismainen ympäristömerkki: LV ja Finish.

Jättiyhtiö Reckitt Benckiser on ensimmäinen iso ylikansallinen valmistaja, joka on hypännyt Joutsenmerkin kyytiin. Sen kaikki Suomessa myytävät Finish-konetiskiaineet ovat joutsenmerkittyjä vuoden 2015 alusta alkaen.

- Finish-tuotteet valmistetaan Puolassa tai Saksassa. Tehtaissa on omat linjastot joutsenmerkityille tuotteille. Ne ovat sitraattipohjaisia ja kehitetty pehmeälle vedelle. Valmistamme myös tiskiaineita, jotka sopivat kovalle vedelle ja ne sisältävät vielä fosfaattia, sääntely- ja viestintäpäällikkö Ina Andreasen Reckitt Benckiser Scandinavialta kertoo.

Sekä Finish että LV ovat saaneet joutsenmerkin.
Sekä Finish että LV ovat saaneet joutsenmerkin. Sekä Finish että LV ovat saaneet joutsenmerkin. Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen konetiskiaine

Pohjoismainen ympäristömerkki löytyy LV:n ja Finishin lisäksi monista kaupan omista merkeistä: esim. Rainbowsta, Pirkasta ja Eldoradosta. Nököttääkö vihreä joutsen kohta kaikissa pakkauksissa?

- Arvioimme joutsenmerkittyjen tuotteiden vaatimuksia aina määräajoin. Pidämme huolta siitä, ettei tule sellaisia tilanteita, että suuri osa markkinoilla olevista tuotteista täyttäisi Joutsenmerkin kriteerit, johtaja Sinikka Karppelin Joutsenmerkkiä valvovasta Motivasta kertoo.

Joutsenmerkin vaatimukset eli kriteerit löytyvät netistä. Ainakin konetiskiaineissa vaatimuksiin perehtyminen vaatii kielitaitoa, eikä teksti avaudu maallikolle.

Ecover myy nimen voimalla

Ecover luottaa ekologiseen imagoonsa.
Ecover luottaa ekologiseen imagoonsa. Ecover luottaa ekologiseen imagoonsa. Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen konetiskiaine

Marketin hyllyssä joutsenmerkittyjä tiskiaineita haastaa Ecover. Sen tiskitableteilla ei ole Joutsenmerkkiä. Ecoverin konetiskiaineet tehdään kansainväliseen jakeluun Belgiassa tai Ranskassa. Paketin kylkeen ei mahdu merkkiä, joka tunnettaisiin ainoastaan Pohjoismaissa.

Joillakin muilla Ecoverin tuotteilla on kuitenkin Joutsenmerkki tai EU-ympäristömerkki.

- Ecoverin All-in-One –tabletti on kehitetty vastaamaan EU-ympäristömerkin vaatimuksia, kertoo Jouko Riihimäki, Ecoverin maahantuoja Makrobiosin toimitusjohtaja.

Ecover testaa tuotteensa oman ns. timanttimallinsa avulla. Nettisivuillaan yritys ”uskoo vakaasti”, että timanttimalli ylittää muiden ekomerkkien kriteerit.

Yhtä ekovoittajaa ei löytynyt

Olisi ollut mukava laittaa Ecoverin timanttimalli ja Joutsenmerkki järjestykseen. Erot eivät kuitenkaan selviä ilman perusteellista tieteellistä tutkimusta. Tällä kertaa oli siis pakko jättää Ecover sekä joutsenmerkityt LV ja Finish samalle viivalle.

Tiskiaineen oikea annostelu on tärkein ympäristöteko.
Tiskiaineen oikea annostelu on tärkein ympäristöteko. Tiskiaineen oikea annostelu on tärkein ympäristöteko. Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen varoitus

Marketin tuotteista kannattaa kuitenkin useimmiten valita ns. classic- tai perustabletti. Ja onneksi ekotiskaajalle on tarjolla muitakin helppoja keinoja.

Katsojamme Paola Cabrera ei yllättynyt siitä, että tiskiaineita ei saatu paremmuusjärjestykseen. Hänen mielestään tiedon kaivamisen ei pitäisi olla kuluttajan riesana. Hän toivoo vastuuta erityisesti valmistajilta ja kaupalta:

- Ostopäätöksen tueksi tarvitaan apukeinoja. Miksei kaupoissa voisi olla tiskiainehyllyn vieressä taulukko, josta voi vertailla ainesosia ja muita ekomuuttujia? Cabrera ehdottaa.

Muokattu 3.10.14: Reckitt Benckiserin Ina Andreasenin lausunnon sanamuoto.

Lue lisää:

Sun-tablettien valmistaja Unileverin tilaamassa tehokkuustestissä ympäristöystävälliset tabletit pärjäsivät kohtalaisesti. X-tran tableteilla ei ole enää EU-ympäristömerkkiä.

Brittiläinen kuluttaja-osuuskunta on laittanut konetiskiaineita ”eettisyysjärjestykseen”. Osaa tuotteista ei myydä Suomessa.

Tutustu myös:

Ekotiskaaja vaihtaa tabletit jauheeseen
Tunnetko pesuaineiden yleisimmät ympäristömerkit?

Kommentit
  • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

    Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

    Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

  • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

    Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

    Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

  • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

    Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

    Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

  • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

    Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

    Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

  • Näin korjaat itse vetoketjun

    Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

    Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

  • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

    Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

    Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

  • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

    Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

    Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

    "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

    Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

  • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

    Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

    Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

  • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

    Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

    Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

  • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

    Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

    Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

  • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

    Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

  • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

    Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

    Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

  • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

    Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

    Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

  • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

    Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

    Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

  • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

    Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

    Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

  • Vanhaakin ruokaa voi syödä

    Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

    Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.