Hyppää pääsisältöön

Kun poikien piti kestää kiusaaminen – Koulu-tv:n näytelmässä sukupuoliroolit olivat ahtaat 1970-luvulla

Vuoden 1971 draamassa herkkä poika joutuu kiusatuksi sekä koulussa että kotonaan. Koulu-tv:n näytelmässä "Heikki 10 v." kyseenalaistetaan aikalaisia sukupuolirooleja.

Isä ja sisko parjaavat 10-vuotiasta Heikkiä aamupalapöydässä. "Kyllä nyt pitää jotakin tapahtua, ettei tässä olla kuin mitäkin nynnyjä", tuhahtaa isä sanomalehden takaa. Räyhäävä poikalauma jatkaa pojan nöyryyttämistä koulun pihalla. Heikin koettelemuksia vähättelee jopa opettaja. Kiusaajille pitäisikin pistää vastaan kuin mies.

Sosiaaliantropologi Margaret Mead (1901-1978) esitti sukupuoliroolien vaihtelevan kulttuurista toiseen. Tässä 70-lukulaisessa TV-kertomuksessa sovelletaan suomalaisiin olosuhteisiin tutkimuksia, joita Mead on tehnyt luonnonkansojen parissa.

Näytelmän otteet osoittavat, että 70-luvun suomalaisessa yhteiskunnassa sukupuoliroolit ovat yhä varsin ahtaat.

Suomessa miesten oletetaan käyttäytyvän määrätietoisesti ja johtavasti, kun taas naisten toivotaan olevan äidillisiä ja alistuvia. Heidän kaltaisikseen kasvatetaan myös suomalaiset pojat ja tytöt. Kuinka tällaisessa yhteiskunnassa selviää Heikin kaltainen lempeä poika?

Mead painottaa, että yhteiskunnan tulisi luopua yrityksestä saada pojat tappelemaan tai tytöt alistumaan.

Kiusaamista ja sukupuolirooleja käsittelevä ohjelma on osa Koulu-tv:ssä vuonna 1971 lähetettyä Perhekasvatus-sarjaa.

Teksti: Emmi Karhiaho

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto