Hyppää pääsisältöön

Boyhood-tähti: ”elokuvan näkeminen oli brutaali kokemus!”

Elokuvaohjaaja Richard Linklater aloitti vuosituhannen alussa kunnianhimoisen projektin: hän halusi tehdä fiktioelokuvan, jota kuvataan peräti 12 vuoden ajan! Ideana oli esittää ajan kuluminen konkreettisesti: näyttelijät vanhenivat vuosi vuodelta yhdessä roolihahmojensa kanssa.

Ellar Coltrane keilaamassa Boyhood-elokuvassa.
Ellar Coltrane keilaamassa Boyhood-elokuvassa. Kuva: Universal Pictures boyhood

Ohjaaja valitsi päähenkilöksi 6-vuotiaan pojan, Ellar Coltranen (s. 1994). Tämän siskoa näytteli ohjaajan oma tytär Lorelei Linklater (s. 1994). Vanhempina nähtiin nimekkäät näyttelijät: Patricia Arquette ja Ethan Hawke. Heistä Hawke oli näytellyt aiemminkin Linklaterin niin ikään ajankulumista tarkastelevassa, kolmella eri vuosikymmenellä kuvatussa elokuvatrilogiassa Rakkautta ennen aamua (Before Sunrise, 1995), Rakkautta ennen auringonlaskua (Before Sunset, 2004) ja Rakkautta ennen keskiyötä (Before Midnight, 2013).

Pitkässä leffaprojektissa castataan lapsen lisäksi vanhemmat

Valittaessa kuusivuotiasta lasta näyttelemään peräti 12 vuodeksi, on castauksessa lapsen lisäksi hänen vanhemmillaan merkittävä rooli.

jossain vaiheessa elokuvassa näytellyt ohjaajan tytär Lorelei halusi lopettaa leffan tekemisen
Ohjaajan mukaan myös Ellarin vanhemmat vaikuttivat sopivilta projektiin. Taiteilijapariskunta ymmärsi pelin hengen; kyseessä olisi pitkäaikainen sitoumus, joka vaikuttaisi isosti sekä heidän omaan että etenkin poikansa Ellarin elämään. Projekti onnistui Coltranen mukaan uskomattoman hyvin: ”12 vuoden aikana ei ollut lainkaan isompia ongelmia tuotannossa. Jossain vaiheessa ohjaajan tytär Lorelei halusi lopettaa leffaprojektin omalta osaltaan, mutta ohjaaja-isä onnistui aina houkuttelemaan tyttärensä takaisin elokuvaan.”
Boyhood-elokuvan Mason (Ellar Coltrane) kiukuttelee takapenkillä siskonsa Samanthan (Lorelei Linklater) kanssa.
Boyhood-elokuvan Mason (Ellar Coltrane) kiukuttelee takapenkillä siskonsa Samanthan (Lorelei Linklater) kanssa. Kuva: Universal Pictures lorelei linklater

Leffaprojektin aikana vanhempien tärkein päämäärä oli pitää Ellarin pää kylmänä

en nähnyt kuvattua materiaalia missään vaiheessa projektin aikana

Muutaman päivän ajan vuodessa poika oli valtavan elokuvakoneiston ympäröimänä, kaikkien huomion keskipisteenä. Ellarin vanhemmat ilmeisesti pelkäsivät, että kuvaukset buustaisivat pojan egoa vähän liiankin tehokkaasti. Ellarin mukaan äiti ja isä keskittyivät nimenomaan siihen, ettei kusi nousisi pojan päähän.

Linklater teki historiaa

Tiettävästi koskaan aiemmin ei ole kuvattu fiktiivistä elokuvaa yhtä pitkään; ainakaan tällaisessa mittaluokassa. Lars von Trier ryhtyi tekemään vuonna 1991 suuruudenhullua Dimension-elokuvaa; sitä oli määrä kuvata aina vuoteen 2024 asti! Projekti kuitenkin keskeytyi 1990-luvun lopulla, kun ohjaaja ilmeisesti kyllästyi siihen.

Tarkoituksena oli kuvata joka vuosi 3 minuuttia valmista elokuvaa. Vuosina 1991-97 kuvatuista materiaaleista julkaistiin vuonna 2010 lyhytelokuva Dimension 1991-2024.

Vanhemmat tuntuvat onnistuneen tavoitteessaan, sillä parikymppinen Ellar on sympaattinen kaveri, suorastaan vastakohta elokuvadiivalle.

Elokuvan valmistuttua Ellaria odotti valtava yllätys: ”En nähnyt kuvattua materiaalia missään vaiheessa projektin aikana; näin vasta kokonaan valmiin elokuvan.” Ensimmäinen katsomiskokemus oli nuoren miehen omien sanojen mukaan suorastaan brutaali: ”Itkin sen jälkeen hyvin pitkään!”

Stradan Joonatan Pitkänen tapasi Suomeen Rakkautta & Anarkiaa –festivaalin vieraaksi saapuneen Coltranen ja vei hänet Kallion keilahallille pelaamaan ja juttelemaan elokuvasta ja elämästä.

Katso elokuvan traileri:
Boyhood Trailer

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri