Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Eedenistä pohjoiseen

Pirjo ja Markku mittaavat kurpitsoja
Pirjo ja Markku mittaavat kurpitsoja Pirjo ja Markku mittaavat kurpitsoja dokumenttiprojekti: eedenistä pohjoiseen

TV1 maanantaina 7.8.2017 klo 21.30 - 22.40, uusinta sunnuntaina 13.8. klo 12.10
Katsottavissa Yle Areenassa

"Emännälle pitäisi jo jonkinlaisia rajoituksia laittaa, muuten homma karkaa käsistä" - Veikko

Eedenistä pohjoiseen on dokumentaarinen rakkauselokuva pariskunnista, joilla on intohimoinen suhde puutarhanhoitoon. Virpi Suutarin ohjaama elokuva palkittiin vuoden 2014 parhaan dokumenttielokuvan Jussilla, ja Sanna Salmenkallion musiikki palkittiin parhaana elokuvamusiikkina.

Pariskuntien näyttämö

Dokumentti kurkistaa keskiluokan kulissien tuolle puolen ja kuuntelee pariskuntien kertomuksia pitkien parisuhteiden ristiriidoista ja iloista.

Näyttämöinä ovat pariskuntien omat puutarhat, joiden rakentaminen on monelta riistäytynyt käsistä aikaa sitten. Näille ihmisille puutarha on paikka, jossa elämä tihentyy: päähenkilöt jakavat oman puutarhansa tarinan ja samalla tarinan itsestään.

Yhdelle heistä puutarhanhoito on terapiaa lapsen kuolemasta toipumiseen, toiselle voimanlähde työelämän kestämiseen. Mies vaipuu puutarhassaan hypnoosiin ja vierailee entisessä elämässään naarasgorilla Gurkina; nainen repii rikkaruohoja hyttysverkko päässään läpi yöttömän yön.

Hedelmällisyys, leikki, rakkaus

Visuaalisesti komeassa elokuvassa päähenkilöparien välille kasvaa näkymätön side. Omilla tarinoillaan he kuuntelevat, kommentoivat ja lohduttavat toinen toistaan – ja samalla antavat tunnistamisen mahdollisuuden katsojalle.

Tavallinen kääntyy elokuvassa tavattomaksi ja viriili puutarhaelämä lopulta luopumisen ja kuoleman kohtaamiseksi. Ihmiselämän arkisiin kamppailuihin päästään puutarhan kautta ilolla, vailla moralisointia ja osoittelevuutta.

Dokumentin puutarhakertomukset ovatkin ylistyslaulu hedelmällisyydelle, leikille ja rakkaudelle.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Virpi Suutari. Tuotanto: Made. Suomi, 2013. Dokumentti on esitetty edellisen kerran Yle Teemalla 2015.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.