Hyppää pääsisältöön

Muistat sen, minkä haluat

Mistä johtuu, että et muista jotain tapahtumaa? Miksi vaalit joitain muistoja ja sivuutat toiset?

Kun mieli järkkyy, taustalla on usein kokemus häpeästä. Häväistyksi tulemisen tunne saattaa johtaa kostokierteeseen, jota ei aina edes tiedosta. Psykoanalyytikko Elina Reenkola on aikaisemmissa kirjoissaan käsitellyt naisen psykologiaa, vihaa ja äidin tyttären suhdetta, ja tälläkin kertaa hän kaivaa häpeän olemusta esille käyttämällä lukuisia esimerkkejä kirjallisuudesta. Yksi niistä on Siri Hustvedtin varhaisempi romaani Kesä ilman miehiä.

Elina Reenkola ja Joonatan Galleria Korjaamossa
Elina Reenkola ja Joonatan Galleria Korjaamossa Elina Reenkola ja Joonatan Galleria Korjaamossa Kuva: Yle / Thomas Hagström elina reenkola

Siri Hustvedtin uusin romaani Säihkyvä maailma sijoittuu New Yorkin taidemaailmaan. Hustvedt käsittelee siinä new yorkilaista taiteilijaa, Harriet Burdenia, joka on jäänyt kuuluisan miehensä varjoon. Tämä häväistyksi tulemisen kokemus saa hänet kostonhaluisesti tekemään taidetta miespuolisten alter egojen nimissä. Hän menestyy vasta, kun tekee taidetta miesten nimissä, ja tämä saa hänet yhä vihaisemmaksi.

Siri Hustvedt: Säihkyvä maailma Otava, 2014
Siri Hustvedt: Säihkyvä maailma, Otava 2014 Siri Hustvedt: Säihkyvä maailma Otava, 2014 Kuva: Otava säihkyvä maailma

Harriet yrittää tasapainoilla lukuisten eri sosiaalisten roolien välillä. Hän on taiteilija, mutta samalla vaimo, äiti, isoäiti, ystävä sekä rakkautta kaipaava tytär. Eri identiteettien yhteensovittaminen ei ole helppoa. Kuka on ”itse”, kun rooleja, naamioita ja identiteettejä on lukuisia?

Hustvedt on käsitellyt muistin, identiteetin ja mielen järkkymistä myös aikaisemmissa teoksissaan. Esimerkiksi Vapiseva nainen. Hermojeni tarina on omakohtainen tutkimus vapinakohtauksen synnystä ja hysterian oireista.

Nyt Hustvedt leikittelee tietoisemmin erilaisten rinnakkaisten identiteettien ja elämäntarinan fiktiivisyyden kanssa. Jos voit löytää itsestäsi rinnakkaisia alter egoja, eivätkö ne silloin ole osa sinua? Ja jos jokaisella näistä alter egoista on oma elämäntarinansa, mikä on silloin sinun elämäntarinasi?


Elina Reenkola: Nainen ja häpeä, Minerva 2014
Elina Reenkola: Nainen ja häpeä, Minerva 2014 Elina Reenkola: Nainen ja häpeä, Minerva 2014 Kuva: Minerva elina reenkola


Muistot muuttuvat ajan myötä. Jos ajattelet aikaa kun olit kaksikymppinen, muistit teinivuotesi aivan eri tavalla kuin miten ne nyt muistat. Pystyt nykyään myös muistelemaan sellaisia asioita, joita teininä et halunnut muistaa, ja joista silloin vaikenit.

Häpeä vaikuttaa siis muistiimme. Häpeä hämärtää muistia ja häpeällisen traumaattiset kokemukset voivat aiheuttaa totaalisia muistikatkoksia.

Toisaalta häpeä tuo piinavan tarkasti mieleesi yksityiskohtia, jotka mieluiten olisit valmis unohtamaan.

Elina Reenkola kertoo, että mitä korkeammalle ihanteemme asetamme, sitä varmemmin tunnemme myös häpeää, jos ihanteemme eivät toteudu.

Ja huumori, Elina Reenkola muistuttaa, on häpeän käsittelemisen jalostuneimpia muotoja.


Naisen häpeästä Elävässä arkistossa:

Miehen häpeästä Elävässä arkistossa:

Kansallisesta häpeästä Elävässä arkistossa:

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri