Hyppää pääsisältöön

Peruskoulua Sveitsin malliin

Pieniä koululaisia istuu pulpeteissaan ja kuuntelee luokan edessä olevaa opettajaa.
Sveitsiläiskoululaisia oppitunnilla. Pieniä koululaisia istuu pulpeteissaan ja kuuntelee luokan edessä olevaa opettajaa. Kuva: EPA/Samuel Golay Sveitsi,koulu,alakoulu,koululaiset

Oppivelvollisuus vaihtelee suuresti eripuolilla Sveitsiä. Suomeen verrattuna koulupäivät ovat pidempiä ja työteliäämpiä, ja kurikin on kovempaa. Ranskankielisellä alueella näkyy naapurimaa Ranskan vaikutus ainakin kouluajoissa. Tutustumme peruskouluun Vaud’n kantonissa.

Sveitsi jakaantuu 26 kantoniin, eli osavaltioon, joilla kaikilla on oma koulujärjestelmänsä. Perheen muuttaessa kantonista toiseen se aiheuttaa usein hankaluuksia, sillä koulu aloitetaan kaikkialla eri aikaan ja opetussuunnitelmat vaihtelevat kantoneiden mukaan. Oppivelvollisuus on useimmissa kantoneissa yhdeksän vuotta, mutta monessa kantonissa on yleistynyt kahdentoista vuoden pakollinen oppivelvollisuus. Esimerkiksi Vaudin kantonissa, joka sijaitsee ranskankielisellä alueella Geneven naapurissa, käydään oppivelvollisuuskoulua kaksitoista vuotta. 

Jo ala-asteen lopussa valitaan peruskoulun jälkeinen opinpolku

Esikoulu aloitetaan Vaud'ssa neljän vuoden ikäisenä luokalla 1P (1 primaire). Ala-asteen ensimmäinen taso, degré préprimaire, on luokat 1P-4P, jotka vastaavat esikoulua ja luokkia yksi ja kaksi, ja toinen taso eli degré primaire on luokat 5P-8P, jotka vastaavat Suomessa luokkia 3-6. Yläaste, degré secondaire, on luokat 9S-11S. Yläaste on kuitenkin jaettu kahteen eri linjaan, jonka oppilas valitsee ala-asteen viimeisellä luokalla. ”Yleislinjalla”, voie générale (VG), tähdätään ammatilliseen koulutukseen ja ”lukiota edeltävältä linjalta”, voie prégymnasiale (VP) pääsee suoraan lukioon, minkä jälkeen voi hakea yliopistoon. VP-linjalle päästäkseen on kuitenkin saatava tietty määrä pisteitä ala-asteen lopulla olevista kokeista. 

Kaikille oppilaille annetaan lukuvuoden alussa kalenteri, johon he merkitään läksyt ja koearvosanat, ja jonka välityksellä opettajat ja vanhemmat voivat kommunikoida keskenään. Joka viikon jälkeen vanhempien täytyy myös allekirjoittaa kyseessä olevan viikon aukeama, jotta opettaja tietää heidän nähneen viikon tapahtumat ja kokeet, ja jotta he ovat selvillä koulun tulevasta ohjelmasta. Tämä toimii vähän samalla tavoin kuin Suomessa käytössä oleva Wilma. Kalenterin lopussa on muutama irrotettava sivu, jolla selvitetään poissaolot tai tarvittaessa anotaan ylimääräistä lomaa.

Arvosanat ovat ykkösestä kuutoseen: ykkönen on huonoin ja kuutonen on paras. Sveitsissä käytetään puolikkaita numeroita, mutta plussia ja miinuksia ei anneta. Kuten Suomessakin, todistukseen voi antaa vain kokonaisia numeroita. Oppilaita testataan kaiken aikaa pienillä kokeilla. Läksyt täytyy siis opetella heti ja huolella, sillä niistä saattaa olla heti seuraavalla viikolla koe. Koska testejä on usein, yhden kokeen numero ei vaikuta liian suuresti todistuksessa olevaan arvosanaan. Ja vaikka kokeesta tulisikin huonompi numero, se ei haittaa, sillä seuraava koe on luultavasti jo kahden viikon kuluttua, jolloin on mahdollisuus saada parempi numero. 

Opettajat pitävät paljon tiukempaa kuria, ja heitä myös teititellään ja puhutellaan sukunimellä. Opettajat laittavat myös todella helposti kalenteriin merkinnän, jos oppilas on käyttäytynyt huonosti tunnilla tai läksyjä ei ole tehty. Läksyjä on myös paljon enemmän kuin Suomessa ja niiden tekemisessä kestää paljon kauemmin. 

Koulupäivät vievät puhdin harrastuksilta

Koulupäivät alkavat hyvin vaihtelevasti. Aikaisimmillaan koulu voi alkaa klo 7.45, ja myöhäisin mahdollinen on 9.25. Vaikka koulu alkaisikin hyvin aikaisin, se voi silti loppua vasta neljältä, sillä Sveitsissä, kuten Ranskassa, ruokatauko voi olla jopa puolitoista tuntia pitkä. On kuitenkin päiviä jolloin ruokatauko on vain 45 minuuttia. Ranskan vaikutus näkyy myös siinä, että keskiviikkoiltapäivisin Sveitsin ranskankielisillä alueilla ei ole koulua, sillä aikaisemmin Ranskassa ja Sveitsissä opetettiin keskiviikkoisin uskontoa koulun ulkopuolella. Nykyään keskiviikkoiltapäivä on nuorille vain vapaata aikaa olla ystäviensä kanssa. 

Vapaa-ajalla sveitsiläisnuoret harrastavat vähän. Vain muutamalla oppilaalla luokassa on jokin liikunnallinen harrastus, ja myös musiikkia harrastaa todella pieni osa. Pojat pelaavat vapaa-ajallaan jalkapalloa ja muita pelejä, mutta vastapainoksi sille paljon aikaa vietetään myös tietokoneella. Tytöt ovat mieluiten ystäviensä kanssa kaupungilla tai toisillaan kylässä kuin harrastavat jotain. Sveitsiläisten tyttöjen kunto onkin huono, sillä suurin osa heidän liikunnastaan on kaksi koulun liikuntatuntia viikossa. Koulussa järjestetään myös harrastuskerhoja, joihin voi liittyä, jolloin heti koulun jälkeen pääsee treeneihin. Niissä voi harrastaa esimerkiksi koripalloa tai judoa tai ottaa soittotunteja. Yksi syy sveitsiläisten nuorten harrastuksettomuuteen on varmasti se, että koulussa ja läksyissä kuluu niin paljon aikaa, että nuoret eivät enää jaksa harrastaa mitään iltaisin.

Sveitsissä opiskelu saattoi sujua paremmin kuin täällä Suomessa, mutta kuitenkin tuntuu siltä, että Suomessa ollaan paremmissa väleissä opettajien kanssa. Opettajillehan annetaan mukavia lempinimiä ja heidän kanssa voi naureskella ja vitsailla vaikka mistä!

Koululaiset leikkivät koulun talvisella pihalla Aiglessa, Vaud'n kantonissa Sveitsissä.
Lumileikkejä koulun pihalla Aiglessa, Vaud'n kantonissa. Koululaiset leikkivät koulun talvisella pihalla Aiglessa, Vaud'n kantonissa Sveitsissä. Kuva: EPA/Sebastien Annex Sveitsi,Vaud,talvi,lumi,koulunpiha
Äiti saattaa kävellen reppuselkäistä lasta kouluun.
Äiti saattaa aamulla pikkukoululaista. Äiti saattaa kävellen reppuselkäistä lasta kouluun. Kuva: EPA/Pablo Gianinazzi Sveitsi,äiti

Artikkelin kirjoittaja Olivia Uski kävi noin vuoden ajan yläastetta Roche-Comben koulussa, Nyonissa, Sveitsissä.
Olivia oli TET-jaksolla Yle Oppimisessa syksyllä 2014.

 • Kapusta Master 2 - osa 10: Eron hetki

  Toivotuksia, onnitteluja ja juhlahetkiä.

  Toivotuksia, onnitteluja - поздравления, eron hetkiä - все уезжают, sekä elämän juhlahetkiä - праздники.

 • Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Tämän jakson aiheita ovat säätila - Какая сегодня погода? - liikenne, liikkuminen ja liikeverbit - Ира идёт в театр. Петри едет в Москву. Томас летит в Амстердам - sekä asuminen - Вы живёте в центре города или в районе?

 • Kapusta Master 2 - osa 8: Rakastan elämää

  Ihmissuhteet, naimisiinmeno.

  Aiheina ovat ihmissuhteet ja verbit, joilla venäjäksi mennään naimisiin. Lisäksi kysytään Какой год?- Mikä vuosi? ja Когда?- Milloin? sekä В каком году? - Minä vuonna?

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • SWE - pakko puhua ruotsia!

  SWE on sarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta.

  SWE on nettisarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta. Lyhyet videot kertovat, miltä Ruotsi näyttää suomalaisin silmin. Ruotsiksi. Mielenkiintoisia ja vauhdikkaita henkilöitä ja aiheita, jotka tempaavat mukaansa – ja saattavat aiheuttaa kiinnostusta ruotsin kieleen!

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  20 keskustelutuokiota suomeksi lyhyillä videoilla.

  Welcome to learn Finnish! These easy videos will help you to deal with everyday situations, like buying food, telling about your family and introducing yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Liettua

  Tutustu liettuan kielen alkeisiin ja Liettuan historiaan.

  Haluatko oppia muutaman sanan liettuan kieltä? Täällä voit tutustua myös Liettuan historiaan.

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Puola

  Tutustu puolan kielen alkeisiin (ei toimi mobiilissa).

  Puolan kielen alkeet ja kulttuuri tulevat tutuksi Easypolish-kurssilla.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!