Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Lääke Ebolaan?

Ulkolinja: Lääke Ebolaan?, yle tv1
Infektiosairauksien erikoislääkäri, tohtori Mike Jacobs esittelee korkean turvatason eristysyksikköä lontoolaisessa sairaalassa. Ulkolinja: Lääke Ebolaan?, yle tv1 Kuva: © BBC 2014 ulkolinja: lääke ebolaan?

TV1 torstaina 9.10.2014 klo 22.00 - 22.55, uusinta keskiviikkona 15.10. klo 23.00
Yle Areenassa 7 päivää

Afrikassa leviävän Ebola-viruksen alkuperää ei tunneta, mutta se tiedetään, että kyseessä on yksi helpoimmin tarttuvista ja vaarallisimmista viruksista. Kukaan ei ole Ebolalle immuuni.

Kaikesta huolimatta osa tartunnan saaneista jää henkiin, ja tämä antaa toivoa tautiin kehitettävän lääkkeen ja rokotteen kehittelijöille.

Poliittista lääketutkimusta

Ulkolinjan dokumentti (Horizon: Can We Cure Ebola) selvittää, miksi viruksen tutkiminen on niin vaikeata ja miten kansainvälinen politiikka vaikuttaa lääkkeen kehittämiseen.

Britannian hallituksen tutkimuslaboratorio Port Downin sotilastukikohdassa tutkii muun muassa infektiosairauksia ja vaarallisia taudinaiheuttajia.

Port Downin tutkijat ovat eristäneet viruksen. Dokumentissa he selvittävät muun muassa, kuinka ja miksi Ebola-virus tuhoaa ihmisen immuunijärjestelmää niin tehokkaasti.

Leviää ihmiskontakteissa

Toisin kuin influenssavirus tai SARS, Ebola ei leviä ilman välityksellä. Ebolan leviäminen edellyttää ihmiskontaktia. Useimmiten tauti leviää kotioloissa sairastuneelta häntä hoitaviin perheenjäseniin. Sairaaloissa erityisessä vaarassa on hoitohenkilökunta.

Dokumentti vierailee muun muassa Yhdysvalloissa Atlantassa, jossa sijaitsee tartuntatauteihin erikoistunut tutkimuslaitos. Laitoksessa työskentelee maailman parhaimpia Ebola-asiantuntijoita.

Tuotanto: BBC. Britannia, 2014.

Lisää aiheesta:
Yle Uutiset: THL:n tutkimusprofessori Espanjan Ebola-tartunnasta: Näin ei pitäisi käydä

Kommentit
 • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

  Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

  Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.

 • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

  Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

  Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

 • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

  Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

  Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.