Hyppää pääsisältöön

Vauvahieronta on helppoa

Vauvaa hierotaan.
Vauvaa hierotaan. Kuva: Yle / Anni Alatalo vauvahieronta

Vauvahieronta on hieno käsite ja monilla onkin käsitys, että vauvaa voivat hieroa vain alan asiantuntijat. Koulutettu hieroja Salla Mononen uskoo, että vanhemmat osaavat hieroa omaa vauvaa luontaisesti.

- Vauvaa voi hieroa vaikka päivittäin. Ei hieronnan tarvitse olla mikään juhlallinen hetki, vaan sen voi tehdä vaikka hoitopöydällä vaippaa vaihtaessa tai kylvyn jälkeen lasta kuivatessa.

Vauvahieronta on lähinnä sivelyä ja hellävaraista hierontaa. Sen tarkoitus on rauhoittaa vauvaa, mutta kosketuksen tuoman mielihyvän avulla myös vanhempi rentoutuu. Hieronta syventää vauvan ja vanhemman välistä vuorovaikutussuhdetta.

Usein ajatellaan, ettei vauvalla ei voi olla vielä lihaskireyksiä, mutta synnytyksestä vauvalle voi jäädä vaikka niskan jäykkyyttä.

Hieronta syventää vauvan ja vanhemman välistä vuorovaikutussuhdetta.

- Vauvoilla ei ehkä olisi niin paljon uniongelmia, jos heitä hierottaisiin useammin. Hieronnassa vauva oppii rentoutumaan ja rentoutuminen on hyvän yöunen edellytys, Salla kertoo.

Vauvahieronnan voi halutessaan aloittaa varovasti jo synnytyslaitoksella ja sitä kannattaa jatkaa vauvaiän jälkeenkin. Hieronta kehittää vauvan kehontajua ja opettaa lapselle kehon ääriviivoja sekä luo turvallisuuden tunnetta.

- Tärkeintä minusta on kuitenkin rakkauden antaminen lapselle kosketuksen kautta, Salla painottaa.

Tärkeintä minusta on kuitenkin rakkauden antaminen lapselle kosketuksen kautta.

Aluksi hieronnan voi aloittaa pitämällä kättä vauvan pään molemmin sivuin, turvallisesti ja sen jälkeen vaikka sivelemällä kevyesti, varmoin ottein lasta käsistä, selästä ja jaloista. Aina ei tarvitse käydä koko kroppaa läpi, vaan vauvan ja oman mielen mukaan voi kerralla hieroa vain vaikka jalat ja selän ja toisella kerralla päätä ja käsiä.

Ammattimaista hierontaa voidaan käyttää apuna ilma- ja mahavaivoihin, refluksiin, vauvan niskan jäykkyyteen tai vaikka uniongelmiin.

- Tietenkin ongelmatilanteissa kannattaa hakeutua hierojan tai vyöhyketerapeutin luo. Heillä on kuitenkin tietotaito akupisteistä ja hieronnasta, jolla vauvan oloa voidaan helpottaa.