Hyppää pääsisältöön

Kissankehto: Tuulisella terassilla

Kissankehto 5.10.2014
Kissankehto 5.10.2014 Kuva: Riikka Kurki Kissankehto - Susanna Vainiola,susanna haavisto

Vedessä ja uimisessa on jotain, joka viehättää musiikin, elokuvien ja tv-sarjojen tekijöitä. Uutta musiikkia mm. artisteilta Sin Cos Tan, alt-J ja Susanna Haavisto, jonka uuden levyn tekijöihin kuuluvat myös Annamari Kähärä ja Arto Melleri. Tuomo Salmelainen & Helsinki Unplugged aloittaa joukkorahoituskampanjan levynsä julkaisemiseksi. Ajan kulumista pohtii laulun mittaisin tarinoin musiikkitoimittaja Susanna Vainiola.

"Koska tää loppuu tää haluaminen", tuskailee Lili Katja Kallion kirjoittamassa Kiiltokuvia-sarjassa, jota esitetään juuri MTV3:lla. Sitä luuli teininä, että 30 vuotta olisi maaginen raja, jonka ylitettyään jokin ihmeellinen autuas ymmärrys – eli aikuisuus – asettuisi päälle ja sitä olisi turvassa, jollain lailla. Samalla lailla Kiiltokuvia-sarjassa mummo toteaa luulleensa, että kun poika pääsee eläkkeelle, niin äidin vastuu edes hieman helpottaisi.

Neil Youngin Harvest Moon -kappaleessa tanssitaan kuun himmeässä, mutta sitäkin intensiivisemmässä valossa. Ei enää auringon polttavassa roihussa – hyvä, sillä se olikin niin uuvuttavaa, se jatkuva räiskyvä paiste. Vaikka se ei ole enää niin kuvauksellista ja esteettistä, tanssitaan silti tämän syksyisen kuun alla.

Minä olen Susanna Vainiola ja pääsen jälleen pohtimaan lempiasioitani, kuten ajan kulumista. Siinä poihdinnassa auttaa kaimani Susanna Haavisto, joka on julkaissut albumimuotoisen sukelluksen elämään.

Susanna Haavisto on yhdeksäntoistavuotias ylioppilasteatterilainen ja kaikesta ymmällään. Vanhan Kuppilassa hän katsoo, kuinka taiteilija istuu lasinsa ääressä ja kirjoittaa. Se taiteilija taisi olla runoilija Arto Melleri, joka nyt on kirjoittanut tämän Susannan laulaman tekstin Tuulisella terassilla. Sen on säveltänyt Annamari Kähärä Susanna Haaviston uudelle levylle Tässä iässä.

Merri Vikin kirjoittamissa Lotta-kirjoissa kohelo sankaritar lähetetään kerran tätinsä luo toiseen kaupunkiin. Lotta pitää reissua etukäteen kammottavan tylsänä. Tätikin on niin ikivanha – jo 36-vuotias! Tämä jotenkin kirpaisi, kun kesämökkireissulla kirja osui taas käteen ja rupesin teiniaikojen lempikirjaa taas lukemaan.

The Slits -yhtyeen jäsen Viv Albertine puolestaan kirjoittaa hiljattain julkaistussa elämäkerrassaan, kuinka hän oli ylväine bändikavereineen menossa tekemään 1970-luvun lopulla historiaa: ensimmäisen naispuolisen punkyhtyeen levyä. Samaan aikaan Island-levy-yhtiössä kohkattiin Marianne Faithfullin tulevasta comeback-levystä. Albertine sanoo heidän nyrpistelleen nenäänsä: "Ai että Marianne Faithfull, se vanha nistikö? Sehän on menneen talven lumia! Tässä tulee tulevaisuuden ääni!" Näin he uhosivat silloin melkein vielä teini-ikäisen Slits-vokalistin Ari Upin johdolla.

Albertine toteaa kohtuuden nimissä iän myötä hieman viisasituneensa Marianne Faithfullin suhteen ja oppineensa syvästi kunnioittamaan tätä pitkän linjan artistia. Ja täällä Marianne on edelleen, uuden levynsä kanssa. Rakkautta sille kaupungille, joka on nähnyt hänet rumana ja kauniina, nuorena ja vanhana. Falling Back -kappale on tehty yhdessä Anna Calvin kanssa.

Teresa hyppää uima-altaaseen mustassa uimapuvussaan, nousee hiukset vettä valuen. Kohta hän on jo esiliina päällään kahvilassa tarjoilemassa Tomasille konjakkia elokuvassa Olemisen sietämätön keveys, Milan Kunderan romaanin mukaan.

Uimisessa uimahallissa ja vedessä painottomana liikkuvassa kehossa on jotain, joka viehättää nykyisinkin elokuvan ja tv-sarjojen tekijöitä. Ihmissuhdekoukeroiden välissä käydään uimahallissa latautumassa, olemassa vapaita tai keskustelemassa lisää ihmissuhdekoukeroista.

Käännöksiä harjoittelee ja toisiin uimareihin törmäilee uimahallissa myös nainen nimeltä Nina Rakkautta ja jälkikasvua -sarjassa, joka on nähtävissä Yle Areenassa.

Uiminen sopii rakkauslauluunkin. Kun Iris ui ääneti vierelläni, hänen vartalonsa ääriviivat innoittavat niin laajaan elämän ja maailman ylistykseen, että sitä tarvitaan useita laulajia tulkitsemaan: Warm foothills. Alt-J-yhtyeen vieraina ovat mm. Conor Oberst eli Bright Eyes ja Lianne La Havas. Englantilaisyhtyeen uusi albumi on bändille sarjassaan toinen ja se kantaa nimeä This Is All Yours. Kappale oli saanut innoitusta Iris Murdochin kirjoista.

Kuherruskuukautta vietettiin siinä romanttisessa maaseutuhotellissa, mutta jotain tapahtui. Päädyin murheissani odottamaan sinua laventelin tuoksuisissa lakanoissani, yksinäisessä huoneessani. Odottaen että kävelisit sisään ovesta, siihen kukkatapettien ja koristeellisten seinävalaisimien ja tupsukoristeisten tyynyjen sekaan. Pikaromanssista on nyt jäljellä vain tämä kultainen rengas sormessa. Jotenkin niin se kai meni Freda Paynen laulussa Band of Gold. Vuosi oli 1970 ja rakkaus oli täyttymätön.

Vertaistukea tulee avioerosta toipuvalta Michael Buranalta. Hän on muuttanut Usasta Kolumbiaan ja etsii elämälleen uusia uria. Niitä hän kokeilee ryhtymällä huumekuriiriksi. Pelkään pahoin, ettei tällä tarinalla ole onnellista loppua.

Mutta hetken aikaa hän on melkein kuin onnellinen. Toisaalta vapaudestaan huumaantunut, vaikkakin kaipauksen kärventämä.
Kissankehto
Kissankehto Kuva: Riikka Kurki Kissankehto - Susanna Vainiola,susanna vainiola

Sin Cos Tan eli Juho Paalosmaa ja Jori Hulkkonen kertovat uudella Blown Away -levyllään kuvitteellisen Michael Buranan tarinan 80-lukuiseen Miami Vice -henkeen. Joko näette pastellivärit mielessänne? Tarina on aika karu, tämä Divorcee on vasta alkua – levyn avausraita.

Kuvitelkaamme mielessämme edelleen tämä: aallot lyövät jossain kaukana rantaan, katossa pyörii tuuletin, puoliksi suljettujen sälekaihtimien välistä vilkuttaa neonvalo. Vuoteessa joku ei saa unta, sillä hän kuulee juuri ne nimet ja ne salaisuudet, joita ei haluaisi rakkaansa huulilta kuulla. Tämä on kuitenkin umpiunessa, puhuu unissaan. Siinä aamiaispöydässä en haluaisi olla. Tämä tarina on oikeasti 80-luvulta, sen esittää The Romantics: Talking In Your Sleep.

Pyöräilyreitilläni rannalla eräs koivun on kasvattanut oksansa ihan joutsenen kaulan muotoon. Ajattelen, että se on varmaan vääntynyt sellaiseksi talvisaikaan silkasta kaipauksesta.

Pohjoisen ihmisillä on paljon kertomuksia kaukaisiin paikkoihin matkaavista linnuista ja väistämättömistä eron hetkistä. Niistä, jotka ovat tiedossa aina ennalta, mutta jotka silti tuntuvat tulevan aina vähän liian varhain. Yhtenä päivänä kuljetaan huolettomasti varvastossuissa ja seuraavana päivänä ei pärjätä ilman villasukkia, kun lämpötila laskee yllättäen.

Kiteenlahti-kappale Tuomo Salmelainen & Helsinki Unplugged -yhtyeen uutta musiikkia. Levy julkaistaan fyysisessä, eli ihan levymuodossa joukkorahoituspalvelu Mesenaatti.me:n kautta. Tänään alkaa levyn ennakkotilauskampanja. Kun tarpeeksi tilauksia saadaan, levy julkaistaan. Pidetään yhtyeelle peukkuja.

Me kuuntelemme vielä yhden laulun. Palaamme sinne levyhyllylle hetkeksi, jota Puppa J omassa kappaleessaan Lasitimanttei kuvaili. Sinne, mistä löytyy rahisevia vinyyleitä, Billie Holidayta muun muassa. Kuinka syksy voikaan olla tenhoava – Autumn in New York.

Kissankehto, toimittajana Susanna Vainiola
Kissankehto, toimittajana Susanna Vainiola Kuva: Riikka Kurki / Yle Kissankehto - Susanna Vainiola,susanna vainiola