Hyppää pääsisältöön

Oivalluksia istunnasta ja omasta laiskuudesta

Ratsukko liinan päässä maneesissa
Ratsukko liinan päässä maneesissa Kuva: Emmi Kähkönen liina

Liinan päässä vietetty istuntatunti on sijoitus omaan ratsastukseen. Totuus omasta istunnasta kirpaisee, eikä vain vatsalihaksissa.

Olen ratsastanut yli puolet elämästäni, mutta en ole koskaan viettänyt kokonaista ratsastustuntia liinan päässä. Liinatunnin ideana on keskittyä vain ratsastajan istuntaan, kun juoksuttaja ohjaa hevosta. Huippuratsastajien tiedetään treenaavan liinan päässä, mutta ehkä yksityistunnin hinnan takia tapa ei ole valunut tuntiratsastajien maailmaan. Yhden liinatunnin jälkeen voin vain suositella kokeilemista, vaikka se vaatisi vähän säästämistä.

Jalat juntturassa

Heti selkään nousussa kävi selväksi, että minun olisi kannattanut jättää aamun ratsastus vuokrahevosellani väliin. Jalat tuntuivat jo valmiiksi väsyneiltä ja hilautuvat satulan etuosaan. Jalkojen liikkuminen lonkkalinjan eteen ei ole minulle tavaomainen ongelma, ja tuntui oudolta korjata itselle täysin uutta asiaa.

Ratsukko liinan päässä maneesissa
Ratsukko liinan päässä maneesissa Kuva: Emmi Kähkönen liina

Opettajallani Minna Aitta-Aholla oli heti selitys jalkojeni sijaintiin. Ratsaastaessani isokokoisella Cassulla, tulen varmasti puristaneeksi tavallista enemmän itseäni jaloilla satulaan. Aamun ratsastuksen jäljiltä jalat voivat olla aivan jumissa ja puristukessa, ja siksi hivuttautua eteenpäin. Koitin avata jalkojani ulkokiertoon koko lonkan tuntuessa olevan pingottuneessa junttturassa. Minna neuvoi venyttämään jalkoja taakse ja hitaasti lämmittämään lonkkaani.

Ratsukko liinan päässä maneesissa
Ratsukko liinan päässä maneesissa Kuva: Emmi Kähkönen liina

Vaikka jalkojen asennon ongelma saattoi olla vain aamun jäljiltä oleva seuraus, en voinut kiistää etteikö lonkan seutuni kaivannut todellista huoltoa.

Olen huomannut viime aikoina, että lonkkani "paukkuu" tavallista enemmän: nivelistä kuuluu naksahduksia ääriasentoja lähestyessä. Venyttelyä tulee tehtyä todella harvoin ja tuloksen sain nyt kokea liinan päässä.

Soimasin itseäni liinan päässä. Maksaa nyt satoja euroja kuussa ratsastamisesta, ja tehdä sitä huonosti, koska ei jaksa tehdä ilmaista venyttelyä? Älytöntä. Minna myös mainitsi minulle fysioterapeutilla käynnin. Ammatti-ihminen voisi jo yhdellä käyntikerralla neuvoa minulle hyödyllisimmät venytykset.

Totuus vatsalihaksista

Jalkojen lämmetessä etsimme vatsalihaksiani. Kuinka vaikeaa niiden löytäminen olikaan... Meillä kaikilla ratsastajillahan on mielettömän vahvat lonkankoukistajat, koska huijaamme niiden pidolla vatsalihasten käytön sijaan. Nyt liinan päässä minulla oli aikaa ajatella, missä polte todella tuntui. Jaloissa vai vatsassa? Vastalihasten lopulta löytyessä niistä loppui teho muutamassa kierroksessa.

Liinan päässä pystyin keskittymään vain yhteen asiaan kerrallaan ja totuus paljastui. Enjalan tallilla opettava Minna Aitta-Aho suositteleekin liinatuntia normaalien ratsastustuntien tueksi. Ratsuksi hän oli valinnut Marmelin, eli Martan, joka on täydellinen ratsu liinatunnille. Martan liikkeet ovat tasaiset, mutta sen verrran isot että ratsastajat joutuvat kuitenkin työskentelemään eivätkä voi vain matkustaa. Sivuohjien tarkoituksena on rauhoittaa myös Martta keskittymään tehtäväänsä.

Ratsukko liinan päässä maneesissa
Ratsukko liinan päässä maneesissa Kuva: Emmi Kähkönen liina

Vatsalihasten heikkoudesta annoin myös suoraa palautetta itselleni. Vatsalihasten tekeminen vaikuttaisi suoraan ratsastukseeni, eikä maksaisi minulle euroakaan. Miksi en tekisi sitä? Istuntatunnin hyödyt olisivat aika toisenlaiset, jos istuntaa voisi olemassaolevilla lihaksilla korjata.

Ratsukko liinan päässä maneesissa
Ratsukko liinan päässä maneesissa Kuva: Emmi Kähkönen liina

Ehkä tärkein oppi minulle liinatunnista olikin se mitä voin tehdä ratsastuksen ulkopuolella. Haluan palata liinatunnille muutaman kuukauden jälkeen ja todeta, että venyttely kannattaa.

Ratsukko liinan päässä maneesissa
Ratsukko liinan päässä maneesissa Kuva: Emmi Kähkönen liina

PS. Istunnasta olen kirjoittanut aiemminkin: http://blogit.yle.fi/ystavani-hevonen/ratsastuspilates-ja-hengityksen-vaikea-taito

Ja ratsastajan verryttelystä: http://blogit.yle.fi/ystavani-hevonen/ratsastajan-verryttely-ja-venyttelyvinkit

sekä venyttelystä: http://blogit.yle.fi/ystavani-hevonen/pilatesliikkeita-joka-ratsastajalle

Kommentit
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.