Hyppää pääsisältöön

Feminismiä merellä

Feminismi on ajankohtaista. Myös purjeveneessä. Perinteisesti purjeveneessä mies - isä, aviomies tai muu - on ollut kippari. Mutta ajat muuttuvat merelläkin.

- Kyllähän se käytännössä on niin monissa perheissä että mies ohjaa ja nainen hoitaa lapsia ja kokkaa pentterissä, sanoo vain naisille tarkoitettua purjehduskurssia käyvä Erika Karjalainen sanoo.

Se, että kumpikin osapuoli veneessä - sukupuolesta huolimatta - osaa purjehtia, on tärkeää myös turvallisuuden kannalta. Jos kippari menee jostan syystä yli laidan, on toisen osattava pelastaa hänet, sanoo Kesäpurjeen kurssia opettava Samppa Jaro.

Naispurjehtijat ry on vain naisille tarkoitettu pursiseura jonka jäsenmäärä kasvaa kohisten. Kommodori Paula Rissanen sanoo, että heidän seurassaan kaikki saavat osallistua ja osaamista myös jaetaan.

- Kipparin, oli hän sitten nainen tai mies, pitää ymmärtää kaikkea purjeista moottoriin, sanoo Rissanen.

Pitkään purjehtinut Pia Siukosaari tiivistää: Liityin Naispurjehtijoihin, koska olin lapsena purjehtinut isäni lapsena, ja aikuisena olen purjehtinut mieheni vaimona. Nyt haluan löytää oman purjehtija-identiteettini.

Psykologi Ilona Rauhala valmentaa johtajia ja on kirjoittanut naisista työelämässä. Hän sanoo, että purjehduksessa on paljon erilaisia elementtejä, joka tekevät siitä hyvän työkalun oman johtajuuden tutkimiseen.

- Se, miten olet sen meren kanssa, miten uskallat olla erilaisissa sääolosuhteissa, miten teet yhteistyötä on paitsi hyvä tapa tutkia johtajuuttaan myös hyvä tapa olla oman voimansa kanssa kontaktissa. Meidän naisten pitää nyt löytää se oma tapa olla johtajana. Myös veneessä.

purjevene iltamaisemassa
purjevene iltamaisemassa puoli seitsemän
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän