Hyppää pääsisältöön

Kun musiikki muuttuu... Avaruusromua 5.10.2014

Mies ja kitara konserttilavalla, keinovalaistus
Mies ja kitara konserttilavalla, keinovalaistus Kuva: Andre Seesink / Projekt dirk serries

“Minun oli lopultakin aika tehdä jotakin omalla nimelläni, oikealla nimelläni”, sanoo belgialainen Dirk Serries. Tällä nimellä häntä ei monikaan tunne, mutta kun mainitaan Vidna Obmana, alkaa jo kuulostaa tutummalta.

Tuolla nimellä hänet parhaiten tunnetaan, vaikka hän on tehnyt musiikkia myös muillakin nimillä, esimerkiksi Fear Falls Burning, Continuum, 3 Seconds of Air ja Microphonics. Vidna Obmanan nimellä hän esiintyi uransa alusta eli vuodesta 1984 vuoteen 2007, eli kaikkiaan 23 vuotta, sen jälkeen hän vaihteli nimeään muutaman kerran. Nyt hän on paitsi vaihtanut nimeään, myös soitintaan. Nykyään hän ei soita syntesoijia, vaan kitaraa, joka ei aina kuulosta kitaralta.

”Minä tahdon käyttää omaa nimeäni nyt, kun musiikkini on muuttunut entistäkin henkilökohtaisemmaksi", sanoo Dirk Serries eräässä nettihaastattelussa, "minusta vain alkoi tuntua jotenkin skitsofreeniselta esiintyä kaikkien niiden taiteilijanimien tai sivupersoonien kanssa, vaikka tietysti se olin aina minä itse, minä joka halusin kokeilla uusia asioita ja etsiä uusia ääniä. Hetkittäin minusta kuitenkin tuntui siltä, etten se sittenkään ollut minä, tai ettei musiikkini ollut tarpeeksi henkilökohtaista. Noista muista nimistä tuli kuin jokin hallitsematon olento, jokin muu kuin minä itse."

Aluksi olin aivan yksin, minulla ei ollut musiikillisia ystäviä.

Näin kertoo Dirk Serries ja muistelee oman uransa alkua ennen 1980-luvun puoliväliä. Hän kertoo vanhempiensa huomanneen hänen kiinnostuksensa musiikkiin, joka tosin tuohon aikaan oli enemmänkin kiinnostusta tekniikkaan, lähinnä levysoittimiin ja niiden väärinkäyttöön. Hän sai isältään vanhan syntesoijan, vanhan Korgin analogisen syntesoijan ja alkoi tehdä ”hyvin aggressiivista industrial-musiikkia”, kuten hän itse sanoo. Hän kertoo, että tottakai se oli hyvin amatöörimaista touhua, mutta se oli alku: vähitellen hän hankki taitoa ja kokemusta, kokeili mitä saattoi tehdä ja mitä ei, ja huomasi mitä piti vielä opetella.

"Minä opettelin tuolloin itse kaiken", kertoo Dirk Serries omasta 1980-luvustaan, "kaiken joka liittyi tuon ajan elektroniseen musiikkiin, äänityslaitteistoihin, efektilaitteisiin ja syntesoijiin. Minä opettelin itse ja kokeilin kunnes sain aikaan jotakin tyydyttävää".

"Aluksi olin aivan yksin, minulla ei ollut musiikillisia ystäviä", muistelee Dirk Serries, "mutta onneksi 1980-luvulla oli valtaisa kasettikulttuuri". Hän kertoo, että kaikki vähänkin kummallisempi musiikki, kaikki vaihtoehtoinen, epäkaupallinen ja marginaalinen musiikki julkaistiin kaseteilla. Ja näitä kasetteja sitten läheteltiin muille alan harrastajille, niitä vaihdeltiin ja kierrätettiin. Se oli maailmanlaajuista toimintaa, vaikka mitään Internetiä ei tuolloin tietysti ollutkaan, muistelee Dirk ja kertoo, että joskus oman kasettinsa saaminen takaisin maailmalta saattoi kestää todella kauan. Kaikki tapahtui 1980-luvulla todella hitaasti nykyiseen verrattuna.

Dirk Serries kertoo, että lopulta aktiivisuus kuitenkin tuotti tulosta, eräänä päivänä hänet kutsuttiin radioon, Radio Centraaliin, joka oli tuohon aikaan Belgian tärkein riippumaton radioasema. Tuolloin hän esiintyi nimellä Vidna Obmana. Monet ovat ihmetelleet, mistä tuollainen nimi on tullut ja mitä se tarkoittaa. Vidna obmana on serbiaa ja tarkoittaa näköharhaa, optista illuusiota.

Avaruusromua 5.10.2014 - OHJELMAN MUSIIKKI

DIRK SERRIES: Radiant Down - osa - (The Origin Reversal)
DIRK SERRIES: The Dead Air Reprise (The Origin Reversal)
JIMI TENOR & RESONANZ: Unseen Worlds (julkaisematon konserttiäänite)
JIMI TENOR & RESONANZ: Solar Wind Ends (julkaisematon konserttiäänite)
ERIK WØLLO & BERNHARD WÖSTHEINRICH: Echoes of Parlours (Weltenuhr)
ERIK WØLLO & BERNHARD WÖSTHEINRICH: Oculus (Weltenuhr)
SARANA: Uunola - osa - (nettijulkaisu, live 2014)