Hyppää pääsisältöön

Satunnaiset sankarit

Elämä ei varoita, kun tapahtuu onnettomuus. Vuosina 2007 ja 2009 esitetyssä sarjassa Satunnaiset sankarit tavattiin suomalaisia suuresti koskettaneista tragedioista selvinneitä, heidän pelastajiaan sekä turmissa omaisiaan menettäneitä.

Konginkankaan bussiturma

Maaliskuun 19. päivänä vuonna 2004 Jenni Piispanen oli matkalla laskettelemaan Rukalle kahden ystävänsä kanssa. Reissu katkesi tuona maaliskuun aamuyönä kello kaksi, kun tyttöjä kuljettanut linja-auto törmäsi vastaantulevan rekan perävaunuun Äänekosken Konginkankaalla. Piispasen ystävät olivat 23 onnettomuudessa kuolleen joukossa. Satunnaisissa sankareissa Piispanen tapaa ihmiset, jotka pelastivat hänen henkensä.

Kaakkois-Aasian tsunami

Tapaninpäivänä vuonna 2004 Irene Aho oli harjaamassa hampaitaan thaimaalaisen hotellihuoneensa vessassa, kun hän tunsi jotain tapahtuneen. Parvekkeelta hän näki, kuinka ihmiset juoksivat valkoisena kuohuvaa merta pakoon. Kaakkois-Aasiaan oli iskenyt tuhoisa tsunami, joka vaati satojentuhansien ihmisien hengen. Aho vierailee Thaimaassa uudestaan ja löytää puun, jossa kamppaili hengestään ja josta hänet pelastettiin.

Estonian uppoaminen

Syyskuun 28. päivänä vuonna 1994 Petter Ehrnsten meni nukkumaan hyttiinsä Estonia-autolautalla. Yöllä hän havahtui kovaan paukkeeseen – Estonia oli uppoamassa. Lähes tuhannesta lautalla olleesta ihmisestä vain 137 selvisi. Ehrnsten oli viimeinen, jonka sinä yönä töissä ollut pintapelastaja Jukka Kallio vinssasi helikopteriin.

Jyväskylän junaturma

Kuudentena päivänä maaliskuuta vuonna 1998 Jarkko Lahti lähti tapaamaan vanhempiaan Jyväskylään tuntia aikaisemmalla junalla kuin hänen oli tarkoitus. Tämä juna suistui raiteiltaan Jyväskylän aseman kupeessa. Lahden isä oli kymmenen kuolonuhria vaatineen onnettomuuden lähettyvillä, ja hälytti paikalle apua. Onnettomuuspaikalta isä ja poika löysivät toisensa.

Myyrmannin pommiräjähdys

Yhdestoista päivä lokakuuta vuonna 2002 Wiikin perheen elämä muuttui lopullisesti. He olivat palauttamassa ostoskärryjä Vantaalla Myyrmannin kauppakeskuksessa, kun siellä räjähti. Opiskelijapojan rakentaman pommin räjähdyksessä kuoli seitsemän ihmistä. Wiikit selvisivät hengissä, mutta perheen äiti Eeva joutui pyörätuoliin. Myyrmäki-rahaston työntekijä Päivi Pallonen auttoi perhettä saamaan rahallista tukea kuntoutumiseen.

Lapuan patruunatehtaan räjähdys

Huhtikuun 13. päivänä vuonna 1976 Sari Mäenpää oli bussissa matkalla kouluun Lapualla, kun kuului kova pamaus. Paikallinen patruunatehdas oli räjähtänyt. Turmassa kuoli neljäkymmentä työntekijää, ja Mäenpää oli yksi 76:sta vanhempansa menettäneistä lapsista. Vasta vuosikymmeniä Mäenpää pystyi käsittelemään tragediasta aiheutunutta surua.

Malagan bussiturma

Yhdeksäntenätoista huhtikuun päivänä vuonna 2008 Piia Gyntherillä ja hänen perheellään häämötti kotimatka onnistuneen Marbellan-loman jälkeen. Yhtäkkiä heitä kuljettanut bussi alkoi kallistua. Se oli törmännyt juopuneeseen maastoautoilijaan. Yhdeksän ihmistä kuoli bussin kaatuessa. Perheestään ainoana sairaalahoitoon joutunut Gynther sai turvaa espanjalaisessa sairaalassa paikalliselta huonetoverilta.

Nokian vesikriisi

Marraskuun 28. päivänä vuonna 2007 nokialaiset huomasivat, että heidän vedessään oli jotain outoa. Kävi ilmi, että nokialaisten puhdas juomavesi oli sekoittunut teknisen veden eli puhdistetun jäteveden kanssa. Vedestä sairastui noin 6000 ihmistä. Monelle korvaamattomaksi muodostui kotiovelle saapuva apu, joka kattoi muutakin kuin vedenjakelua.

Jokelan junaturma

Huhtikuun 21. päivänä vuonna 1996 Helinä Juurinen oli junamatkalla isänsä ja koiransa kanssa Lahdesta Helsinkiin. Isä halusi vaihtaa Juurisen paikalle ikkunan viereen, jotta näkisi paremmin kosteikkoalueen lintuja. Jokelan kohdalla juna alkoi täristä ja lopulta suistui raiteilta. Juurisen isä oli yksi neljästä onnettomuudessa kuolleesta. Tytär pitää hänen elämänsä ehkä pelastanutta paikanvaihtoa lahjana isältään.

Jyväskylän suurajojen onnettomuus

Elokuun 23. päivänä vuonna 1996 Kimmo Hellgren oli katsomassa Jyväskylän suurajoja, kun ralliauto syöksyi ajoradalta häntä ja muita katsojia kohti. Hetken kuluttua Hellgren havahtui olevansa vyötäröä myöten auton alla. Myös onnettomuusautossa kartanlukijana toiminut Ole Frederiksen muistaa tapahtumat vieläkin elävästi. Onnettomuudessa kuoli yksi belgialaiskatsoja, jonka ystävän Frederiksen kohtasi myöhemmin.

Mikkelin panttivankidraama

Kahdeksantena päivänä elokuuta vuonna 1986 oli Karhu-ryhmän poliisien Kari Tulikouran ja Jussi Makkulan viimeinen työpäivä. Sen he muistavat nyt lopun elämäänsä. He saivat ilmoituksen, että Jakomäessä pidettiin ihmisiä panttivankeina paikallisessa pankissa. Pankkiryöstäjä lähti autolla kolmen panttivangin kanssa ajamaan pois Helsingistä. Matka päättyi Mikkelin torille, jossa poliisi ei enää suostunut ryöstäjän vaatimuksiin. Poliisin ammuttua laukaukset pakoautoa kohti auto räjähti. Kaappaaja sekä yksi panttivangeista saivat surmansa, ja Makkula ja Tulikoura haavoittuivat pahasti.

Virtain vanhainkodin tulipalo

Tammikuun 23. päivänä vuonna 1979 Marja-Leena Pajunen oli yövuorossa Virtain vanhainkodissa, kun hän tajusi rakennuksen olevan tulessa. Hän kävi herättämässä apuhoitaja Anne Ilosen, joka pelastautui palotikkaita pitkin. Kolmekymmentä vuotta myöhemmin Satunnaisissa sankareissa Ilonen kiittää Pajusta hänen henkensä pelastamisesta. Tulipalossa kuoli 27 vanhusta.

Teksti: Sonja Fogelholm