Hyppää pääsisältöön

Sisun sisin olemus

Aki-Mauri Huhtinen ja Emilia Lahti
Kuva: Yle Aki-Mauri Huhtinen ja Emilia Lahti maammekirja

Suomalainen sisu on myyttinen ja moneen suuntaan taipuva käsite. Sisua saa myös pastillirasiasta ja nimipäiväkalenteriinkin se on tulossa vuonna 2015.

Sisua tutkinut sosiaalipsykologi Emilia Lahti määrittelee, että sisu on toisaalta psykologista kapasiteettia, joka auttaa nousemaan yli sen hetkisten voimavarojen, toisaalta eräänlainen toiminnan tahtotila. Sisun mittapuu on ennen kaikkea oma kokemus, ei se mitä ulkopuolella tapahtuu. Yksilö ylittää tietyssä hetkessä sen, mitä olettaa kykenevänsä tekemään. Voidaan puhua ”henkisen kestävyyden toisesta aallosta”. Lahden mielestä sisukkaassa tilanteessa tapahtuva näkeminen tulevaisuuteen, visio siitä mitä yksilö voi olla, onkin kauneinta mitä sisu voi tuoda.

Maanpuolustuskorkeakoulun johtamisen professori Aki-Mauri Huhtinen korostaa, että suomalainen sisu liittyy vahvasti yksilöön. Emme ole asuneet tiheästi, kuten muut eurooppalaiset. Yksinäisyydessä joutuu vastaamaan itsestään, taistelemaan olosuhteita vastaan. Tämä tausta selittää sen, miksi Suomessa syväkulttuurisesti arvostetaan sisukasta ihmistä. Kunnioitetaan sitä, joka puhuu vähän ja tekee enemmän. Sen sijaan sosiaalinen sisukkuus tai vilkas sosiaalinen käyttäytyminen ei ole saanut arvoa. Huhtisen mielestä sisua olisikin kenties hyödyllistä laajentaa positiiviseksi ja sosiaaliseksi.

Lahden mukaan sisuun läheisesti kytkeytyvä resilienssi (positiivinen sopeutuminen äärimmäisen vaikeaan tilanteeseen) syntyy vaikeiden elämäntilanteiden kautta. Kenelläkään ei ole luonnostaan tällaista sopeutumiskykyä. Vaikeissa olosuhteissa kasvaneet kykenevät usein selviytymään paremmin hankalista tilanteista kuin sellaiset, jotka eivät ole vastoinkäymisiin tottuneet. Tällaisen sisun vertauskuvana toimii kuminauha: se voi venyä uskomattomiin mittoihin, mutta palautuu sen jälkeen normaalitilaan.

Urheiluvaikuttaja Tahko Pihkala puhui sata vuotta sitten ”piiskasisusta” ja ”kuntosisusta”. Ensin mainittu on tilanteessa nopeasti käyttöön otettavaa, jälkimmäinen pitkäkestoista sisukkuutta. Tutkija Emilia Lahti jakaa sisun kolmeen alalajiin: räjähtävä sisu (sisuuntuminen), vankkumaton sisu (auttaa jatkamaan) ja tahtotilaa synnyttävä sisu (rohkea lähestymistapa haasteisiin).

Sekä Lahti että Aki-Mauri Huhtinen näkevät, että sisu syntyy nimensä mukaisesti ihmisen sisällä. Sisulla pitää kuitenkin olla otollinen kasvualusta, ei vain vaikeuksia vaan myös positiivisia kokemuksia saamisesta ja menestymisestä. Läheisimpien ihmisten toiminnallinen esimerkki on tärkeä.

Huhtisen mukaan sisun luonteeseen kuuluu myös, että se otetaan käyttöön tarvittaessa. Sisua ei voi pitää esillä koko ajan. Pyrkimys liimata sisukkuus itseensä on narsistinen ylilyönti, joka tunnistetaan helposti.

Emilia Lahden artikkeli ”Sisu – toiminnan tahtotila” julkaistaan 15.10.2014 ilmestyvässä teoksessa Positiivisen psykologian voima (PS-kustannus)


Emilia Lahti ja Aki-Mauri Huhtinen olivat vieraina Yle Radio 1:n ohjelmassa Roman Schatzin Maamme-kirja.

Ohjelman voi kuunnella Yle Areenasta:

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Yhteiskunta