Hyppää pääsisältöön

Tanssivan karhun uusi palkintoraati valittu

Tanssiva karhu -palkintoraati
Uusi raati: Minna Joenniemi, Marit Lindqvist, Erja Manto, Merja Virolainen Tanssiva karhu -palkintoraati Kuva: Yle/ Mertsi Murmann merja virolainen

Ensi vuoden Tanssiva karhu -runokilpailun uusi tuomaristo on valittu.

Palkinto jaetaan Kajaanin runoviikoilla, jotka järjestetään 1.-6.7.2015.

Tässä esittely nelijäsenisestä raadista, johon kuuluvat runoilija Merja Virolainen, kulttuuritoimittajat Minna Joenniemi ja Marit Lindqvist sekä tuottaja, ohjaaja Erja Manto. Virolainen toimii raadin puheenjohtajana.

1. Tuore raatilainen, missä tunnelmissa aloitat Tanssivan karhun tuomaristossa?
2. Miltä vuoden runosato on tähän asti vaikuttanut?
3. Kerro kolme asiaa, joista erinomainen runo rakentuu.
4. Raadin jäsenenä luet valtavat määrät runoja. Miten vältät putkinäön ja pidät ajatuksesi kirkkaina?

Runoilija Merja Virolainen:
1. Aloitan innostuneissa tunnelmissa, erittäin kiinnostavaa päästä tekemään paneutunut katsaus yhden vuoden koko runokirjatarjontaan.
2. Tähän asti runosadon laatu vaikuttaa vaatimattomalta. Vain pari huomionarvoista kokoelmaa on tullut vastaan. Mutta olen lukenut vasta pienen osan.
3. Erinomainen runo on omaperäinen, monikerroksinen, kielestä tietoinen, taidokas, painokas, kekseliäs.
4. Yritän välttää putkinäköä ja pitää ajatukseni kirkkaina joka tilanteessa joka tapauksessa. Ei tämä runokirjojen lukeminen urakalla muusta elämästä ja työnteosta poikkea, ei vaadi erikoistoimenpiteitä.

Kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi:
1. Olo on etuoikeutettu. Saan jälleen paneutua kattavasti runotarjontaan. Se on lahja, jonka mukana tulee paljon vastuuta.
2. Vuoden sadosta on osa vielä itiöinä ilmassa. Maltan odottaa musteen kuivumista ja kokonaiskuvan täydentymistä.
3. Raatilaisena etsin puhuttelevaa, aistirikasta kokonaisuutta, en yhtä runoa. En halua nimetä kolmea asiaa, joista runo rakentuu, koska annan hyvälle runolle vapauden rikkoa määritelmät. Mutta hyvä runo puhuttelee niin mieltä kuin kehoa. Sen kohdatessani saatan esimerkiksi henkäistä happea ylimääräisen annoksen.
4. Viime kerralla raatilaisena havaitsin, että olen kirkkaimmillani runoteosten lukijana ennen kello yhtä iltapäivällä. Ja välillä luen ääneen.

Runokirjoja pöydällä.
Luettavaa riittää Runokirjoja pöydällä. Kuva: Yle/ Mertsi Murmann runoja

Kulttuuritoimittaja Marit Lindqvist:
1. Tunnelmat ovat innostuneet ja odottavaiset.
2. Kirjava ja monipuolinen.
3. Tunne, jännite ja yllätyksellisyys.
4. Pitkät kävelylenkit ja paljon jääkylmää vettä.

Tuottaja, näyttelijä Erja Manto:
1. Jännittävää, on hienoa, että mukaan on otettu myös meikäläiseltä ilmaisupuolelta ihminen. Se saattaa tuottaa lisäarvoa.
2. Hehee, valtavalta. Määrällisesti siis. Laadusta en vielä sano mitään. Enkä tietysti vertailla voikaan, joka vuosi en tämmöistä määrää runoja lue.
3. Oivallus, rytmi, yllätys. Voisin sanoa myös tunne mutta se kaipaa jo lisämäärittelyä.
4. Pidän taukoja. Luen ääneen, se toimii aina ja pakottaa tajuntaan sisäänpääsyyn.

Kajaanin runoviikko

Kommentit
 • Avaruusromua: Olisiko nyt oikea aika?

  Analogisen syntesoijan voi ostaa parilla sadalla eurolla.

  4000 dollaria. Plus rahtikulut Yhdysvalloista Suomeen. Se oli edullisin vaihtoehto. Vuoden 2019 valuutassa se on noin 19 000 euroa. Sen verran olisi maksanut edullisin modulaarinen analoginen syntesoija vuonna 1974, amerikkalaisen Moog-yhtiön vähittäismyyntihinnaston mukaan. En taatusti ollut ainoa, joka unelmoi saavansa jostakin yhtäkkiä kasan dollareita. Ajat muuttuvat. Nyt analogisen syntesoijan voi ostaa parilla sadalla eurolla. Nyt olisi mahdollista toteuttaa nuoruuden unelmat. Olisiko nyt oikea aika ostaa oma syntikka? Tai useampi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Onko salasanasi Saatana tai Perkele?

  Hyvät salasanat suojaavat yksityisyytesi.

  Vaihda välittömästi, se ei ole riittävän omaperäinen. Suomessa kirosanat pääsevät aina yleisimpien salasanojen listan kärkeen. Sinne missä komeilevat myös 123456, qwerty ja 0000. Hyvä salasana on sellainen, joka ei tule ensimmäiseksi mieleen, eikä ole pääteltävissä esimerkiksi perhesuhteista. Siinä pitää olla erikoismerkkejä, isoja kirjaimia ja numeroita.

 • Tanssiva karhu haastaa lukemaan runoutta!

  Osallistu #tanssivakarhu25 lukuhaasteeseen!

  Ylen runopalkinto Tanssiva karhu täyttää 25 vuotta. Haastamme sinut tutustumaan nykyrunouteen. Lue Tanssiva karhu-palkittu teos ja kirjoita lukukokemuksesi alla olevaan lomakkeeseen tai jaa se tunnisteella #tanssivakarhu25. Voit myös toivoa kokoelmasta löytyvää runoa esitettäväksi heinäkuun alussa Tämän runon haluaisin kuulla –ohjelmassa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tanssiva karhu

instagram #tanssivakarhu

Runoutta Twitterissä

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

 • Tanssiva karhu etsii vuoden 2019 runoteosta!

  Lähetä runoteoksesi raadin luettavaksi.

  Tanssiva karhu on Ylen oma runouspalkinto. Se jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1994. Ensimmäinen palkittu teos oli Sirkka Turkan Sielun veli. Runous todella ansaitsee huomiota. Siksi Yle hoitaa kulttuuritehtäväänsä ja nostaa joka vuosi esiin joukon erityisen korkeatasoisia kotimaisia runoteoksia.

 • Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja ylisti runovuoden satoa

  Jukka Viikilän puhe Kajaanin Runoviikolla

  Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja Jukka Viikilän puhe palkintojenjakotilaisuudessa Kajaanin Runoviikolla 2018. Mikä ylellisyys saada eteisen lattialle vuoden runous, kokoelma kerrallaan. Juuri minulle ojennettu pyrkimys kielellistää jotakin maailmasta, tai ehdotus kauneudeksi juuri tänään.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri