Hyppää pääsisältöön

Vadim Gluzman soittaa Schnittken viulukonserton RSO:n solistina

viulisti Vadim Gluzman
viulisti Vadim Gluzman Kuva: Marco Borggreve vadim gluzman

RSO esittää Hannu Linnun johdolla 10.10. Pjotr Tšaikovskin kuudennen sinfonian ”Pateettinen” sekä Alfred Schnittken neljännen viulukonserton. Konserton solistina soittaa huippuviulisti Vadim Gluzman. Myöhäisillan kamarimusiikissa RSO:n muusikot esittävät Prokofjevin kvinteton oboelle, klarinetille, viululle, alttoviululle ja kontrabassolle.

Alfred Schnittken musiikki on paradoksien ja valtavien kontrastien taidetta. Neljännessä viulukonsertossa kilvoittelevat brutaali äänimassa ja riipaiseva kauneudenkaipuu, jättiläisorkesteri ja yksinäinen solisti, totalitaarinen yhteiskunta ja vapautta etsivä yksilö.

Kuudes on Tšaikovskin omaperäisin sinfonia ja yksi koko 1800-luvun merkittävimmistä sinfonisen muodon uudelleenarvioinneista. Tšaikovski ei monien romantikkojen tapaan muokannut muotoa rapsodisilla lisäaineksilla vaan jäsensi sitä uusista lähtökohdista, joita sinfonian epätavallinen sisältö vaati. Kaikessa valtavassa tunnepaatoksessaankin teos on kurinalainen ja hallittu kokonaisuus.

Ukrainassa syntynyt israelilainen viulisti Vadim Gluzman esiintyy säännöllisesti maailman huippuorkestereiden, kuten San Franciscon ja Minnesotan sinfoniaorkestereiden, Lontoon, Dresdenin ja Israelin filharmonikoiden sekä Berliinin saksalaisen sinfoniaorkesterin solistina. Tänä syksynä Gluzman soittaa Glazunovin konserttoa Ranskan kansallisorkesterin solistina, Gubaidulinan Offertoriumia Dresdenin filharmonikkojen kanssa ja Prokofjevin toista viulukonserttoa Berliinin filharmonikkojen solistina. Instrumenttina Gluzmanilla on Chicagon Stradivarius Societyn lainaama ex-Leopold Auer Stradivarius vuodelta 1690.

Konsertti lähetetään suorana Yle Radio 1:ssä ja verkossa (yle.fi/rso).

Pe 10.10. klo 19
PERJANTAISARJA 3

Hannu Lintu, kapellimestari
Vadim Gluzman, viulu
Schnittke: Viulukonsertto nro 4
Tšaikovski: Sinfonia nro 6 “Pateettinen”
MYÖHÄISILLAN KAMARIMUSIIKKI
Prokofjev: Kvintetto oboelle, klarinetille, viululle, alttoviululle ja kontrabassolle
Francisco Almazán, oboe
Christoffer Sundqvist, klarinetti
Paula Sundqvist, viulu
Riitta-Liisa Ristiluoma, alttoviulu
Aapo Juutilainen, kontrabasso