Hyppää pääsisältöön

Asiantuntija: Ebola voi tulla Suomeen yksittäistapauksina

Ylilääkäri ei usko epidemiaan Suomessa. Viruksen pysäyttäminen vaatisi suurempaa panostusta avustustyöhön, hän sanoo.

Ebola-potilas saapuu Norjaan. // Kuva: EPA/TERJE PEDERSEN

Ebola-viruksen saapuminen Eurooppaan on saanut monet huolestumaan siitä, että tauti saattaisi levitä esimerkiksi Suomeen. Tutkijat ovat arvioineet, että Ebola löytyy seuraavaksi Ranskasta ja Isosta-Britanniasta, joihin lentää tiuhaan lentokoneita Afrikasta.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ylilääkäri Asko Järvinen sanoo, että Ebola-virus voi tulla Suomeen, mutta siitä ei ole vaaraa laajemmin.

- On mahdollista, että yksittäinen potilas tulisi, mutta laajaan epidemiaan en usko, Järvinen sanoo YleX Etusivun haastattelussa.

Ylilääkärin mielestä Suomessa ei kannata pelätä laajalle leviävää Ebola-epidemiaa, koska aiemmat esimerkit eivät tue käsitystä.

- Afrikassakin se on rajautunut kolmen maan alueelle. Vaikka se on ollut jopa suurkaupungissa, Nigerian Lagosissa, niin se ei ole siellä levinnyt.

Ebolaan on arvioiden mukaan kuollut yli 3000 ihmistä Länsi-Afrikassa. Ylilääkäri Asko Järvinen sanoo, että kuolleita on paljon, mutta heitä saattaa olla paljon raportoitua enemmänkin.

- Tämä on laajin Ebola-epidemia koskaan. Afrikassa on pienet hoitoresurssit ja siellä on kuollut sama määrä ellei enemmänkin muihin tauteihin, koska ei ole ollut terveydenhoitoa saatavilla.

Tilanne on vaikein Liberiassa, Guineassa ja Sierra Leonessa. Näissä maissa täytyisi suomalaislääkärin mukaan tehdä paljon enemmän työtä, että virus saataisiin pysähtymään.

- Varmaan se vaatisi hurjan paljon avustustyötä, että sairastuneet ihmiset pystyttäisiin hoitamaan erillään muista. Niin on aikaisemmissa epidemioissa käynyt. Kun tartuntaketju saadaan katkaistua, niin taudin eteneminen katkeaa.

Lisäksi maiden asukkaita pitäisi valistaa entistä enemmän siitä, miten virus leviää.

- Sekin on niissä olosuhteissa haastavaa, hän sanoo.

Lähteet: YleX Etusivu