Hyppää pääsisältöön

Turbonegro rikkoi rajoja myös fanikerhollaan

Norjalainen death punk -yhtye Turbonegro julistautui 1990-luvulla rockin uudeksi messiaaksi ja loi ympärilleen kansainvälisen "fanilaivaston". Yhtye vieraili Provinssirockissa vuonna 2005, jolloin bändin laulaja Hank Von Helvete ja basisti Happy-Tom pureskelivat haastattelussa yhtyeen saavuttamaa kansainvälistä suosiota, joka oli fanaattisinta Suomen Oulussa.

Turbonegro perustettiin jo 1980-luvulla. Läpimurron yhtye teki seuraavalla vuosikymmenellä, viimeistään Apocalypse Dudes -levyllä (1998).

Alkuaikoinaan Turbonegro tehosti lavakarismaansa gootti- ja death metal -tyylisellä pukeutumisella. 1990-luvulla bändi vaihtoi mustan nahan farkkuihin ja lisämausteena asusteisiin sotkettiin stereotyyppisiä elementtejä homojen alakulttuurista. Esimerkiksi Tom Of Finlandin laivastopoika- ja koppalakki-hahmojen vaikutteet oli selvästi nähtävissä rokkareiden asukokonaisuuksissa. Homoteema kuului myös monissa yhtyeen kappaleissa. Lisäksi bändi oli alkuajoistaan lähtien pyrkinyt shokeeraamaan yleisöä myös poliittisesti.

Yhtyeen laulaja Hank Von Helvete (Hans Husby) kärsi 90-luvun lopussa pahasta huumeriippuvuudesta ja Turbonegro jäi neljäksi vuodeksi tauolle. Yhtye teki paluun vuonna 2003, tuolloin bändin ympärille kasvanut fanikerho oli paisunut jo kansainväliseksi liikkeeksi.

Turbojugendeiksi nimettyjä fanikerhon haaraosastoja oli vuonna 2005 yli tuhat. Eksoottisimmat kerhot löytyivät Dubaista ja Etiopian Addis Abebasta, joissa epäsovinnaisen yhtyeen fanit olivat joutuneet ainakin internetsensuurin hampaisiin.

Hank Von Helvete ja basisti Happy-Tom (Thomas Seltzer) puhuivat yhtyeensä suosiosta vuonna 2005 Yle Liven haastattelussa Seinäjoen Provinssirockissa.

KISSillä oli armeijansa. Me halusimme laivaston.― Happy Tom

Oulun Turbojugend-osasto oli maailman viidenneksi suurin ja haastattelussa Helvete sekä Tom kehuivat sitä myös yhdeksi fanaattisimmista ja uskollisimmista. Itse asiassa Turbonegron ihailijakerho oli haastatteluvuonna noussut internetkyselyn perusteella faneille jo tärkeämmäksi, kuin itse Turbonegro.