Hyppää pääsisältöön

Duudson-Jukan kuusi hienointa hetkeä Koulukiusaamis-illassa

Itsekin kiusaajana ollut, nyt kiusaamista vastaan kampanjoivalla Jukka Hildenillä on painavaa sanottavaa aiheesta.

Jukka Hilden A2-koulukiusaamis-illassa

Ajankohtaisen kakkosen A2: koulukiusaamis-illassa puitiin perusteellisesti kiusaamista ja sen eri puolia. Keskustelemassa oli myös Duudsoneista tuttu Jukka Hilden, joka tunnusti olleensa nuorempana kiusaaja. Illan aikana Jukka oli äänessä useaan kertaan ja puhui kiusaamista vastaan määrätietoisin sanoin.

Tässä Jukan parhaimmat hkommentit A2-illasta.

1. Jukka pyytää avaamaan silmät ongelmille

- Ne koulut jotka sanoo, ettei meidän koulussa kiusata... Ihan varmaan joka koulussa kiusataan. Kieltäminen on silmien sulkemista ja ongelmien maton alle lakaisemista. Kaikissa kouluissa kiusataan. Miten siihen reagoidaan ja miten siihen puututaan, on tärkeää.

Jukka Hilden memet

2. Jukka yllyttää yhteistalkoisiin ja asennemuutokseen

- Olen sitä mieltä, että nuoret barrikadeille. Nyt pitää tehdä iso asennemuutos: kiusaaminen on perseestä. Mutta lähtökohtaisesti ala-asteelaiset ei pysty itse sitä vastuuta kantamaan.

- Ei opettajia saa jättää tässä missään nimessä yksin. Tilanne huutaa nimenomaan yhteisiä talkoita. Vanhemmat: rakkautta ja rajoja, oppilaat ja nuoret: otetaan se vastuu ja asennemuutos, kiusaaminen on perseestä! Sitä kautta opettajan on helpompi opettaa kasvatusta. Tää on pakko tehdä yhdessä!

Jukka Hilden memet

3. Jukan vastaus siihen, pitäisikö kiusaajia auttaa vai rangaista:

- Eiks kaikkia pidä auttaa, joilla on ongelmia? On se sitten pahaa kiusaamista, että kiusaaja purkaa pahaa oloaan, se tarvii apua vaikka kotioloihin. Tai jos joku huomaamattaan kiusaa, totta kai sekin tarvitsee apua – ehkä se apu on sille vähän pienempi. Mun kohdalla apu oli sitä, että tultiin sanomaan: huomaatko, että kiusaat? Jos kiusaaminen menee väkivallan puolelle, silloin pitää totta kai rangaista. Väkivalta ei ole ikinä mikään ratkaisu.

Jukka Hilden memet

4. Jukan viesti kiusaajille

- Olen ollut ihan ääliö, mä olen kiusannut. Ei sille ole mitään selitystä. Joka ikinen kiusaaja siellä: lopettakaa! Se on typerää. Eikö vaan tehdä tästä kaikille kivempi paikka ja positiivisempi ilmapiiri. Keskitytään johonkin, jolla kehitetään sitä, mikä on hauskaa. Kiusaajat: nyt lopettakaa. Kaikille, jotka näkee kiusaamista: puuttukaa! 

Jukka Hilden memet

5. Jukka on rakkauden ja rajojen mies

- Vanhemmat: antakaa lapsillenne rakkautta, mutta asettakaa myös rajat. Rajat tuo myös sen turvan, että lapset tietävät, mitä saa tehdä ja mitä ei. Rakkaus tuo sen, että lapsilla on hyvä ja terve itsetunto, kun he kokevat, että heitäkin kuunnellaan. Rakkautta ja rajoja, sit ei tarvii koulussa enää tulipaloja sammutella. Sitten tulee terveitä lapsia. Rakkautta ja rajoja.

- Mulla ei ollut nuorena rajoja ja sen takia musta tuli sellainen, että mä kiusasin ja en huomannut sitä. Jos mulla olisi ollut ne rajat, niin ehkä en olisi aloittanut kiusaamista.

Jukka Hilden memet

6. Jukka nostaa erilaisuuden kunniaan

- Ollaan Duudsoneiden kanssa kierretty yli sadassa koulussa ja tämä on ainoa hyväntekeväisyys, mitä tehdään. Ollaan puhuttu sen puolesta, että saataisiin kouluihin positiivisempi ilmapiiri ja että oikeasti uskoisimme erilaisuuteen; saisimme rakennettua lapsille unelmia ja että ne uskoo niihin; että lapset uskaltaa tehdä asioita unelmien eteen ja olla omia, aitoja itsejänsä. Sehän on se kauneus tässä maailmassa, että me ollaan kaikki erilaisia.

Jukka Hilden memet

Lue myös:

Julkkikset pyytävät anteeksi Twitterissä – tässä A2-illan satoa

Musta Barbaari joutui silmätikuksi lapsena: Miksi pitää olla kovis, että pääsee joukkoon?

Duudson-Jarno itku kurkussa stadionilla: Kiusaaminen sattuu edelleen

Katso alta A2:Koulukiusaamis-ilta.

Lähteet: A2-ilta