Hyppää pääsisältöön

Maailma suosii rohkeita

Johanna Korhonen
Johanna Korhonen on introvertti Johanna Korhonen Kuva: Yle/ Anne Hämäläinen valkoista valoa

Tämä tapahtui eilen, tänään, toissapäivänä tai huomenna; tämä tapahtuu minulle aina. Menen huoneeseen, joka on täynnä ihmisiä. Ovella aivoni miettivät sekunnin osan, pääsisinkö vielä pakoon. Jo samaan aikaan tiedän, etten kuitenkaan lähde mihinkään, vaan avaan oven, hymyilen, tervehdin, hakeudun paikalleni, liityn seuraan - jossa yleensä vielä viihdyn oikein hyvin.

Lapsena ja nuorena jännitin kovasti esiintymistä, nyt teen esiintyvää työtä. Jos yleisön edessä sanon mikrofoniin olevani oikeasti ujo, yleisö hörähtää huvittuneesti - mutta ei usko.

Susan Cainin kirja Hiljaiset on ilahduttanut minua. Cain kertoo, miten me introvertit - kuten hän ja minä - suoriudumme maailmassa, joka suosii sosiaalisuutta, ulospäinsuuntautuneisuutta, valtavaa viestinnän määrää, jatkuvaa esilläoloa. Oppiminen on yksi keino, mutta silläkin on rajansa. Cain kertoo amerikkalaisesta huippuluennoitsijasta, joka luentonsa jälkeen pakenee vessaan saadakseen olla hetken yksin. Hän tarvitsee sitä.

Introvertti ei ole epäsosiaalinen - hänen sosiaalisuutensa vain on erilaista kuin ekstrovertin.

Tuottaja Katri Henriksson ehdotti toimittamaani ohjelmaan Johann David Heinichenin musiikkia. Se on aika ekstroverttiä ja toimii tässä hyvin. Äänisuunnittelija Pena Männikkö sävelsi sekaan hieman introverttiä helinää.

Johanna Korhonen

Kuuntele

Kommentit
 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.

 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.