Hyppää pääsisältöön

Maailma suosii rohkeita

Johanna Korhonen
Johanna Korhonen on introvertti Johanna Korhonen Kuva: Yle/ Anne Hämäläinen valkoista valoa

Tämä tapahtui eilen, tänään, toissapäivänä tai huomenna; tämä tapahtuu minulle aina. Menen huoneeseen, joka on täynnä ihmisiä. Ovella aivoni miettivät sekunnin osan, pääsisinkö vielä pakoon. Jo samaan aikaan tiedän, etten kuitenkaan lähde mihinkään, vaan avaan oven, hymyilen, tervehdin, hakeudun paikalleni, liityn seuraan - jossa yleensä vielä viihdyn oikein hyvin.

Lapsena ja nuorena jännitin kovasti esiintymistä, nyt teen esiintyvää työtä. Jos yleisön edessä sanon mikrofoniin olevani oikeasti ujo, yleisö hörähtää huvittuneesti - mutta ei usko.

Susan Cainin kirja Hiljaiset on ilahduttanut minua. Cain kertoo, miten me introvertit - kuten hän ja minä - suoriudumme maailmassa, joka suosii sosiaalisuutta, ulospäinsuuntautuneisuutta, valtavaa viestinnän määrää, jatkuvaa esilläoloa. Oppiminen on yksi keino, mutta silläkin on rajansa. Cain kertoo amerikkalaisesta huippuluennoitsijasta, joka luentonsa jälkeen pakenee vessaan saadakseen olla hetken yksin. Hän tarvitsee sitä.

Introvertti ei ole epäsosiaalinen - hänen sosiaalisuutensa vain on erilaista kuin ekstrovertin.

Tuottaja Katri Henriksson ehdotti toimittamaani ohjelmaan Johann David Heinichenin musiikkia. Se on aika ekstroverttiä ja toimii tässä hyvin. Äänisuunnittelija Pena Männikkö sävelsi sekaan hieman introverttiä helinää.

Johanna Korhonen

Kuuntele

Kommentit