Hyppää pääsisältöön

Musta Barbaari joutui silmätikuksi lapsena: Miksi pitää olla kovis, että pääsee joukkoon?

Ihonväri, ulkonäkö, käyttäytyminen ja pukeutuminen. Mustan Barbaarin mukaan nämä ovat syitä, joista kiusaajat voivat kiusata. 

Musta Barbaari Femmagaalassa 2014. // Kuva: YleX

Mustana Barbaarina tunnettu kehonrakentaja, Instagram-julkkis ja Salil eka, salil vika -hitistä tunnettu James Nikander oli mukana Ylen A2 Koulukiusaamis-illassa. Ohjelmassa Nikander kertoi omia muistojaan kiusatuksi joutumisesta ja oli sitä mieltä, että kiusaamisen voi aiheuttaa lähes mikä tahansa erilaisuus: esimerkiksi poikkeava ihonväri, musiikkityyli, pukeutuminen tai ulkonäkö.

- Tai käyttäytyminen tai se, miten nauraa – kaikki erilaisuus, mikä poikkeaa massasta, on syy kiusaamiseen. Uskon, että ihonväri oli syy [kiusaamiseen]. Uskon, että joissain kouluissa jouduimme silmätikuiksi, kun olimme uusia oppilaita. Olimme jotain uutta ja erilaista, Nikander totesi.

Nikander kertoi myös esimerkkejä omasta elämästään ja kuinka hän oli myös joutunut kiusatuksi. Pari vuotta vanhemmat kiusaajat odottivat ensimmäisellä luokalla ollutta Nikanderia ja tämän veljeä koulun jälkeen. Sanaharkan jälkeen kiusaajat ja kiusatut ottivat fyysisesti yhteen.

- Me pistettiin vastaan ja sitten he halusivat yhtäkkiä kaveerata meidän kanssa. Me näytettiin, että meillä on myös voimaa ja pystytään antamaan takaisin.

Nikanderin mielestä väkivalta ei kuitenkaan ole ratkaisu kiusaamiseen. Kehonrakentajan mukaan jotkut kiusaajat eivät edes tiedä, miksi kiusaavat ja etsivät vain syytä kiusaamiseen.

- Sitten kun he huomaavat, että [kiusattu] onkin samanlainen, että ’tossa onkin kovis vastassa, otetaan se meidän joukkoon’. Se on mun mielestä naurettavaa. Miksi pitää olla kovis, että pääsee joukkoon? Nikander sanoi.

Katso Mustan Barbaarin koko haastattelu alta kohdasta 30:58.

Katso myös A2 Koulukiusaamis-illan ensimmäinen osa:

Lue myös:

Julkkikset pyytävät anteeksi Twitterissä – tässä A2-illan satoa

Lähteet: A2-ilta